Óvodai tudnivalók? (beszélgetés)
Szegeden van az ovi?
Barátnőmék egy Szeged melletti településről hordták a kislányukat a Clarisseum református oviba, nagyon jókat meséltek róla...
Hát ez nagy baj szerintem :(
Nálunk rendszeresen tanulnak verseket, meséket, az egyik óvónő drámapedagógiával foglalkozik, úgyhogy sok mesét el is játszanak, maguk készítik a díszleteket, bábokat, a szereplőknek a fejdíszeket stb. Minden nap van közös éneklés lefekvés előtt és az udvaron körjátékokat tanulnak.
Versek, mesék, énekek egy részét ismeri itthonról, de sokat tanul ott is, illetve amit itthon tanul és bent elénekli, megtanulják együtt.
Lexikális tudásban is sokat kap itthon is, az oviban is, bár itthon szerintem többet mert a korosztálya átlagánál jóval érdeklődőbb, többet megért. Vegyes csoport, aki akar bekapcsolódhat a nagyok dolgaiba is, az én lánykám most 4 éves, de elleste a nagyoktól az olvasást és a számolást, mert ha akart odamehetett közéjük és Ő mindig akar :)
Évzáróra volt műsor, a nagyobbak mondtak veret, és az egész csoport együtt előadta a Három nyúl c. mesét - mindent ők készítettek hozzá.
Anyák napjára tanultak verset, éneket (többet is, mindenki választhatott, a kicsiknek egyszerűbb volt, a nagyoknak hosszabb, az én lányom mindegyiket megtanulta). Készítettek ajándékot, itt is nagy szabadsága volt a gyerekeknek, én egy gyöngy nyakláncot és egy sógyurma tortát kaptam szívószál-gyertyákkal. :) Minden gyerek a saját anyukáját köszöntötte, be voltunk osztva kb. 20 percenként, a gyerekek a babaszobában vendégeltek meg minket, kaptunk teát, pogácsát (a gyerekek sütötték az óvónéni segítségével). Nagyon megható és szép volt :)
Ez a második ovink, az előző olyan volt, amit Te is írsz, nem hozott haza semmit. Ott mini csoportba járt, Karácsonykor néhány mondóka volt amit kiosztottak egy lapon előre, hogy otthon tanuljuk meg, ezeket mondtuk el együtt az ünnepségen. Amikor a lánykám felállt (3 éves volt) hogy szeretné elmondani a Betlehemi királyok-at leintették... 3 hónap múlva (többek között az ilyenek miatt) elhoztam onnét.