Örökzöld palócleves recept
Az Örökzöld palócleves hozzávalói:80 dkg báránycomb,
étolaj,
40 dkg burgonya,
40 dkg bab,
30 dkg vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 db babérlevél,
1/2 doboz tejföl,
1 csokor petrezselyem zöld,
2 dl fehérbor,
1 db citrom leve,
2 liter húsleves,
só,
kömény,
őrölt bors,
pirospaprika,
1 evőkanál finomliszt,
2 db paradicsom,
2 db paprika.
Csipetke:
1 db tojás,
3 evőkanál finomliszt.
Az Örökzöld palócleves elkészítési módja:
A megmosott bárányhúst apró kockákra vágom, forró vízzel leforrázom, így nem érződik ki a birkára jellemző íz- és illatanyag. A finomra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítom, majd a tűzről levéve ráteszem a köménymagot. Hozzáadom a fokhagymát és a fűszerpaprikát; a pirospaprika könnyen megéghet, ezért nem a forró olajba szórom. Beleteszem a kockára vágott húst, és visszatéve a tűzre, kevés vízzel felöntve párolom. Párolás közben fölaprózom a paradicsomot, paprikát; a burgonyát kockára, a babot pedig 2-3 cm-es darabokra vágom. Ha a hús már majdnem megfőtt, mindezt hozzáadom, és a húslevessel felengedem. Sózom, borsozom, babérlevéllel ízesítem, és lassú tűzön addig főzöm, amíg minden megpuhul. Tejfölös-lisztes habarással sűrítem a forrásban levő levest. A végén belelöttyintem a fehérbort és a citrom levét, s egyet forralok rajta. Csipetke: Levesbetétként csipetkét készítek 1 tojásból és 3 evőkanál lisztből.
Vágott friss petrezselyemmel megszórva tálalom.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: CILUSKA, 2009. júl. 19. 23:08
Az Örökzöld palócleves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.