Örökölt ház eladása (beszélgetés)
Ismerős csajszi szólt a bankból, akivel együtt jártunk tornázni. Hozzá mentem minden hónapban, amikor beraktam a pénzt. Nem is tudom mit képzelsz, hogy itt aggatod a körmöd?
20 évig mi tartottuk az anyámat, aki amikor nem voltunk itthon elvitette a lányom kedvenc kutyáját a sintérrel.
Ennyi infó azt hiszem elég is
róla.
Egy normális anya nem csinál ilyet. De te nem ismerted az enyémet.Látod ezért nem mesélek...
Az emberek teli vannak rosszindulattal. Könnyebb a rosszat feltételezni. Rögtön ítélkezni. Tudnék mesélni de mi értelme lenne felszakítani a fájó sebeket.
Normál esetben megállapodnak a költségekről, feladatokról, bevételekről.
A f.i leírása nem ennek tűnik.
Csak a f.i. elmondását ismertjük.
Ő viszont 3/4 részt kapott a házból, a tesó pedig 1/4-et.
Nem tudjuk mi volt (ha volt) a megállapodás.
Az már biztos, ebben igazad van. De a FI-nél volt az anyuka, ők laktak egy fedél alatt, gondolom ápolta, gondozta, stb. Erre fel odaadja a tesónak a pénzt nem szólva a másik gyerekének semmit akivel együtt lakik és rá számithat.
Szerinted ez mennyire életszerű? Egy anya csinál ilyet?
A saját pénzével mindenki az csinál életében, amit akar.
Ha anyuka úgy döntött, hogy kiveszi és a testvérnek adja, akkor annyi.
Odaadhatta volna egy vadidegennek, vagy kiszórhatta volna az ablakon.
Ez így nem igaz.
Nem kötelezhető, hogy eladja a tulajdonrészét.
Ha nem tudnak megegyezni bármelyik fél kérheti a közös tulajdon megszüntetését. Ha a másik fél nem tudja/akarja megváltani, akkor a bíróság elrendeli az értékesítését. A befolyt összeget a tulajdoni hányad alapján osztják el, illetve akik állagmegóvó, stb. beruházásokat végzett, az kérheti a vételárrész terhére annak megtérítését.
Szép amit leírtál, de egy kicsit sántít.
A bankból nem szólhattak, hogy anyád kivette az összes pénzét, ugyanis a bank nem adhat ki ilyen jellegű felvilágosítást.Ha ketten is vagytok a számla tulajdonosai, akkor sem szólhat/telefonálhat az ügyintéző, hogy a másik fél mennyit vett ki.l
Még a hagyatékit akartam írni, ahol egálba lehetne hozni a dolgokat, de ha már 10 éve mindennek, akkor mindegy.
Mindenképpen beszélned kellene egy ügyvéddel, aki ebben járatos. Ezen a költségen szerintem ne spórolj, mert magad nem tudod megoldani. Így lesz tiszta.
Nem vagy balek. Eladni szerintem sem tudod nélküle. Független értékbecslő és ha tudod vedd meg te az ő részét és utána csak a tiéd.
Elég mocskos dolog volt részéről ez a bankból való pénz kivétel. Anyukád tudott róla? Mindenképp ügyvéd kell.
Ne tegyél szemrehányást magadnak. Nem volt balek, egyszerűen csak jóhiszemű, hiszen végül is a családod.
Én a helyedben azért kérnék szakembertől tanácsot.
Köszönöm szépen mindenkinek, aki időt szánt rám és együtt gondolkodott velem! ❤️
10 éve, hogy ránk maradt a ház.
20 évig nálam volt az anyám. Spórolt rajtunk a testvéremnek. Letette az akkor 100.000 Ft os nyugdíját Aztán egyszer csak szóltak a bankból, hogy tudok róla, hogy anyám kivette az összes pénzét?
Így tudtam meg, hogy a testvérem elvitt mindent.
Nem baj. Bedolgoztam harag és indulatok nélkül.
.... és még mindig húzni akar rajtam... Minél többet 😏
... az idő meg telik és jó lenne végre nekem is valami 😏
Bocsánat! Soha nem beszélek a problémáimról. De most jól esett kiönteni a szívem. Név nélkül.
Mert még én is szégyenlem a balekságom. 🙄
Egyúttal megspóroltam a jogi tanácsadás és a pszichomókus költségét is.😄
Kösz megegyszer!
További ajánlott fórumok:
- Mit lehet kezdeni a megunt könyvekkel? Rengeteg örökölt, illetve vásárolt könyvem van, és sok helyet foglalnak el.
- Az exek és a velük örökölt gondok!
- Közösen örökölt ingatlan esetén mire kell figyelni?
- Megörökölt ingatlan 1 éven belüli eladásakor az egész vételár után kell SZJA-t fizetni?
- Mennyi illetéket kell fizetni örökölt ingatlan eladása után?
- Örökölt ingatlan eladása után kell adót fizetni?