Ön vagy Maga? Melyik illendő, melyik helyes és miért? (beszélgetés)
"Ön !
Én úgy mondom, Ön.
De itten a faluba' aszondom,
- "Pistabá iszik-e Maga 1 kis Pálinkát?
Válaszol a zöreg'
- iszok én hé' öncsed no te gyerek !
😄
Természetes, hogy a doktor- vagy ügyvéd urat önözöm, a hivatalos levelekben szintén az "ön"... a Juliska nénit és a gázszerelőt a szomszédban magázom.
Egyszer olvastam, hogy Széchenyi használta először nálunk ezt a megszólítási módot.
Én is az Ön mellett voksolok. Viszont egyszerű emberek között nem érzem sértőnek, hogyha azt mondják, "maga", olyan szívből jövő kedvességgel mondják, és van, hogy én is így beszélek hozzájuk. Leginkább az számít, amit érez az ember a másik felől. Persze vannak olyan, főleg hivatalos helyzetek, amikor Ön van és kész.
Az a pár száz évvel ezelőtti általános tegeződés viszont tetszik. Fekete István könyveiben olvastam ilyet, pl. A koppányi aga testamentumában. Olyan tisztelettel tudtak beszélni egymáshoz, hogy "tudd meg, jó uram, hogy...", és hasonlók, először fel se tűnt, hogy ez tegezés. Sokkal egyszerűbb lenne az életünk, ha megmaradt volna, az általam ismert összes nyelv közül a magyarban a legbonyolultabb a tegezés-magázás rendszere. Bár állítólag a szamoai nyelvben a törzsfőnökök cselekedeteit más szavakkal fejezik ki, mint a közönséges halandókét, pl. azt, hogy eszik, iszik, stb. Hozzájuk képest mi még egyszerűek vagyunk...
Amit viszont végképp nem tudok elviselni, az, amikor egy nálam 10-20 évvel idősebb férfi letegez. Legutóbb az okmányirodában, személyi készíttetése közben, pedig láthatta a születési évszámomat. Kevés ennél sértőbb van. A 80-90 éves bácsi, akitől inkább elviselném, az bezzeg tudja, hogy magázni illik.
Kisregényemet befejeztem... Bocs, túl sok gondolatom támadt egyszerre...
Ön!
A maga pejoratívan hangzik.
persze én is.de van amikor nem lehet letegezni-pl. ha idősebb és eleve magázódva szólít meg akkor nem fogom letegezni.
pl. a munkahelyen tegeződtünk de az igazgatóval nem.
de az is ledöbbentett hogy amikor terhes gondozásra mentem a doki úgy köszönt heló-pedig amikor beléptem én köszöntem előre egy jó napot kívánokkal.de ez annyira sokkolt, igaz fiatal volt meg szimpi de akkor is-nem is vizsgáltattam meg vele magam
vagy a másik dokimnál az asszisztens is letegezett de nem tegeztem vissza-valahogy én úgy gondoltam megadom nekik a tisztelet azzal hogy nem a sziasztokkal lépek be a rendelőbe akkor is ha fiatalok.de most az oviban is vegyes-az óvónőt sok szülő tegezi-mondjuk 40 körüli, de én nem tenném-nem mondta szóval nem tegezem.
én jóban szeretem ha tegezést,
mint magázodás.
mert nem annyira zavarja a másikat,persze ha szim-
patikus az illető és nem tolakodó..
az utolsó nekem is-van egy fiú ismerősöm-fiatal és tegeződünk de így köszön nekem mindig, és ez jól esik jól indul a beszélgetésünk.
öcsém is így köszönt egy időben a hölgyeknek-de a főnöke szólt hogy ez túlzás egy jónapot is elég...hát!
én nekem,a maga nagyon jó!
az önözés,hát nem is tudom..
de nekem tetcik a kezit csokolom..
én mindkettőt utálom
a "maga" nagyon feszélyez, szerintem nem szép. Ha már nagyon muszáj, akkor inkább "Ön"
További ajánlott fórumok:
- Nyilvános szoptatás: Illendő vagy sem?
- Helyesírásunk. Helyes vagy helytelen?
- Ti anyósotoknak kívántok anyáknapját? Ez egy illendő szokás, mert eddig sajnos nem ismertem?
- Zavaro-e szamodra, hogy Ukran-magyar letemre a Hoxa-n vagyok? Idegesito-e szamodra a helyes irasi hibaim?
- Szerintetek helyes férfi vagyok?
- Termálvízben áztatja magát valaki télen. Helyes-e ha azt mondja: strandon voltam?