Olyan házilag elkészíthető - egészséges -kenyér receptet keresek amelyhez kell tönkölyliszt és magvak. Tudtok ilyet? (tudásbázis kérdés)
A recept csészéje 2,5 dl-es.
Hozzávalók: 3 csésze teljeskiőrlésű tönkölyliszt, 3 csésze fehér búzaliszt, 1/2 csésze hidegen sajtolt olaj (elhagyható), 2,5 dkg élesztő, 2 csésze langyos víz, 1 csapott evőkanál tengeri só. A kelés folyamatát meggyorsíthatod 1 teáskanál mézzel.
A hozzávalókat összedolgozzuk, min. 15 percig dagasztjuk, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután újradagasztjuk min. 5 percig, formázzuk, lenmag-szezámmag-napraforgómag keverékébe forgatjuk, sütöpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarva megint duplájára kelesztjük. Ezután 10 percig forró sütőben sütjük, majd a tüzet mérsékelve kb 45-60 perc alatt készre sütjük (Tűpróba!!!)
Fórumos társunk warj ír szódás kenyerét ajánlanám a figyelmedbe, receptjei között megtalálod. Egyszerű, egészséges, finom. :)
Én annyi változtatással készítem, hogy 30dkg tönköly- és 10dkg rozslisztet használok, én nagyon szeretem.
Ja! és én nem gömböt, hanem hosszúkás bucit csinálok belőle.
Magot bármilyet lehet hozzáadni, én főleg lenmagot és szezámmagot szoktam.
További ajánlott fórumok:
- Sürgősen, tudna valaki nagyon gyorsan és nagyon egyszerűen elkészíthető magyaros étel (édesség, bármi...) receptet ajánlani?
- Frissen kibontott tej savanyú.Tudnátok gyorsan elkészithető receptet?
- Szeretnék könnyen elkészíthető almás süti receptet (kekszes-almáson kivül)
- Könnyen elkészíthető, egészséges ételek a mindennapokra
- Tudtok nekem mondani valami egeszséges rágcsálnivalót, amit itthon is elkészíthetek?
- Gyorsan elkészíthető egészséges torták