Nehezen tanulok idegen nyelvet (beszélgetés)
Próbáld ki kezdésnek a Duolingot. Skerélményt ad, a szavakat nem kell magolni, annyiféleképpen használod közben, hogy rögzül.
Jót tesz az önbizalmadnak, könnyebben fogsz belevágni a nyelviskolába.
Megértelek. Én is nehezen tanulok nyelveket. Gondoltam, hogy ehhez nekem nincs érzékem, de sok helyen olvastam, hogy ilyen nincs.
Furcsa volt, hogy milyen nehezen tanultam az angolt, mennyit foglalkoztam vele sok-sok évig. A beszédkézségem volt gyenge, pedig anyanyelvi emberekkel is beszélgettem viszonylag gyakran. Felsőfokú szint feléig jutottam el, most C1 lenne huszonév alatt.
Aztán a családommal kiköltöztünk Németországba viszonylag hirtelen, csak pár szót tudtam akkor még németül. Itt derült ki, hogy még nehezebben tanulom a németet, mint anno az angolt. Jártam többféle tanfolyamra, magántanár tanított online, próbáltam beszélgetni, akivel csak lehetett. Nyilván nem lettem fiatalabb, de gyors észjárásom van szerintem. Szégyellem magam, de nagyon döcög a német. Értem, amit mondanak, de nagyon alap szinten tudok csak beszélni. Ezt értem el 10 év alatt. 😢
2 hónapja kiderült, hogy ADHD-m van.
Az ADHS-ek általában nagyon nehezen tanulnak nyelvet.
Kérdés, milyen apropóból szeretnél nyelvet tanulni. Ha csak társalgási szintre akarsz jutni, arra vannak ingyenes leckék a Youtube-on. Mondja, hallod, szövegként is megjelenik, annyiszor nézed újra, ahányszor akarod.
Én spanyolt tanulok így, kizárólag agytorna képpen. Olyannak a videóiból tanulok aki egyébként nyelvtanár, csak a kezdéshez van több videója is ingyen, szerintem kedvcsinálónak. Érdemes, próbáld ki!
Egy nyelviskolában biztos nem nevetnek ki! Én épp azt szerettem, hogy annyiszor elmondtuk a szavakat/mondatokat, hogy jóformán tanulnom se kellett, mert beégett. A nyelvtan is.
Azóta sok év eltelt, már nem találok jelenléti csoportos oktatást. :( Nekem most a szavak tanulása, megjegyzése okozza a legfőbb problémát.
Akinek nincs esze, legyen notesze. :D Viccet félretéve, én is nehezebben dolgozom fel a szóban hallott információt, ha pl. munkahelyen telefonálok, akkor folyamatosan jegyzetelem, mit mondott a másik, különben egyből elfelejtem, ahogy lerakom. 🤷♀️
A nyelviskolában lesz könyv, füzeted, tudsz pluszban felírni magadnak mindenfélét, és nem csak hallott anyagból kell dolgozni. Másra oda tudsz figyelni rendesen? Szoktál könyveket olvasni? A hosszú szavakon lehet hogy az is segít, ha a szókincsedet bővited egy kicsit. Bocsi hogy ezt mondom, de most így ez alapján az egy hozzászólásod alapján a magyar sem 100%-os itt. 😅
További ajánlott fórumok:
- Milyen idegen nyelvet beszélsz társalgási szinten?
- Milyen idegennyelvet érdemes választanom?
- Ha a gyerek nem tudja az idegen nyelvet, attól még mehet szakközépiskolába?
- Szerintetek milyen idegen nyelvet érdemes most elkezdeni tanulni? És miért? Minek van ma jövője?
- Milyen idegennyelvet (akár ritkát is) érdemes tanulni önerőből?
- Hogyan tanuljak hatékonyan? Nehezen tanulok mire vizsgáznom kell nagyrészét elfeletem.