Milyen idegennyelvet (akár ritkát is) érdemes tanulni önerőből? (tudásbázis kérdés)
Az orosz bizony jó tanács
Ma szinte mindenki az angolt nyomja, mert az lett az internet miatt a világnyelv
Szerintem kevesen tanulnak ma oroszt
Ugyanott veszed hasznát, mint bármi más nyelvnek
Van aki a némettel sem találja meg a munkáját, van aki a gael-lel is
+lep!
Uncsitesóm fia japánt tanult évekig, egy év ösztöndíj Japánban
Most, már régen, a koreait nyomja
Sehol nem veszi hasznát
Mondtam is, hogy ezt nem hiszem el. Rajzfilmeket fordit
Milyen munkát végez az ismerősöd?
Fordító/tolmács?
Egyébként most ugrott be, hogy van itthon egy japán nyelvtankönyv, mert a férjem tanult kemény fél évig :)
Az arab...jaaaj..nagyon felejtős. :( Ennél a kínai is könnyebbnek tűnik :D
Érdekel még a spanyol, de ezt elég sokan beszélik, ellenben könnyű, és nagyon tetszik.
Neten találtam ingyenes izlandi nyelvoktatást, de a hangzása nagyon-nagyon idegen. Ami elsőre nem jön be, az másodjára sem fog.
A mongol is érdekelne még, de annak aztán végképp nem sok hasznát venném.
Franciául tanultam 4 évig, de rossz volt a tanár, mindenkinek elvette tőle a kedvét. Már nem idegenkedem tőle, és van hozzá alapom is, viszont szerintem elég nehéz, és a franciák is nagyon gyors tempóban beszélnek.
Tehát eddig
esélyes : orosz, spanyol, kínai
kizárt: német, arab, olasz, izlandi, holland, svéd, dán
Kérdőjeles: francia, mongol
Amúgy jó lenne tudni, hogy mi érdekel, milyen irányban képzeled el a jövődet... Mert így nehéz. :)
Hiába írjuk, hogy pl. tanulj oroszul, ha mondjuk az USA déli részére vágysz. Akkor jobb a spanyoltudás. :)
Pont az utóbbi az indok, amiért oroszt tanulj!!!
Ugyanis ha azt hiszed, hogy a rendszerváltás előtti idők miatt van elég oroszul tudó ember, akkor tévedsz! Nagyon sokan tanulták, de nagyon kevesen tudnak. Elolvassák persze a betűket, de ált. addig már nem tart a tudás, hogy pl. elnavigáljanak valakit oroszul a két sarokra lévő gyógyszertárig... :)
És hogy hol tudnád kamatoztatni? Bármilyen nemzetközi vonatkozású cégnél, akiknek Kelet-Európában ill. Ázsiában érdekeltségeik vannak.
(Nem mellesleg mostanában az a tendencia, hogy a "nyugati" cégek már Magyarországról is vonultatják ki a gyártósoraikat, és Kelet-Európába telepítik, a volt szovjet országokba.)
Ha tudsz weblap-szerkeszteni, és tudsz oroszul, akkor van még egy plussz pontod. ;)
Amúgy meg lehet, hogy tényleg kínaiul kéne tanulnod... Nemsoká világnyelv lesz, ha így folytatják. És mindenhol ott vannak... ;)
További ajánlott fórumok:
- Milyen idegennyelvet érdemes választanom?
- Melyik az az idegennyelv amit a legkönnyebb elsajátítani rövid időn belül?
- Mennyi idő alatt lehet elsajátítani jól egy idegennyelvet?
- Hol lehet használt idegennyelvű könyveket venni Pesten?
- Rexamo (Mátrix) módszerrel tanult valaki idegennyelvet?
- Melyik OKJ tanfolyamhoz kell idegennyelv?