Nyárson sütés, bográcsozás (beszélgetés)
Tudod, ami késik az eljön! :)
Jövő hét végére megszugeráljuk a jóidőt, elhessegetünk minden akadályt és irány a tábortűz! :D
Majd írd meg, milyen volt! ;)
Szia!
Köszi a receptet, ki fogjuk próbálni. Sajna a szabad ég alatt sütögetés nem jött még össze. Egyik alkalommal rossz idő lett, a másikon páromnak dolgoznia kellett, most meg hétvégére volt ismét tervezve, de most meg temetésre kell menni :( Szóval elmarad megint. Mert ugye csak hétvégén tudunk ilyet összehozni, sajna. De csak összejön már egyszer. Majd talán jövő hétvégén...
Szia!
Sikerült már ügyeskedni a szabad ég alatt? :)
Felraktam a receptet, rajtam keresztül megtalálod. :)
Nagyon sok mindent lehet bográcsban csinálni:Paprikás krumpli,lecsó,gulyás,babgulyás,
palócleves,pörköltek,halászlé,slambuc,öhöm,
lebbencs leves,és jóformán minden más,amit bent fazékban készítesz!Egyik finomabb mint a másik.
Nem is azért írtam, mert tudnod kéne... :D
Sopronban ismerős se sok van, azok is mind panellakók. Sajnos. Strand meg csak fizetős-medencés van, a Fertő-tóra meg csak nem cuccolunk ki... Féltem a kiscsajomat... Meg amúgyis annyi a szúnyog. :(:(:(
Mi is szoktunk bográcsozni. A hétvégén gulyásleves volt. De karácsonykor a párom a halászlevet is kint főzte. Szoktunk pácolt húsokat (tartja, pulyka-csirkemell) flekkensütőn megsütni.
A nyársra kolbászt, szalonnát, uborkát, paprikát, paradicsomot, hagymát is lehet szúrni.
Lehet májat, halat, apró húsokat is ráhúzni.
Virslit baconnal betekerve, paprika, hagyma, stb. felváltva nyársra szúrva. Úgyanígy debreceni kolbász, sőt fasírtot is lehet nyárson sütni.
Másodikon? Max. begyújtom a sütőt... :(
De most, hogy anyóséknál "nyaralunk", grillezni szoktunk, ha a pasik is itt vannak... Párom ügyesen csinálja...
Akkor feltétlenül tessék majd megírni ;)
Egyébként ti bográcsoztatok vagy nyársoztatok mostanában?
Jájj, ez a fullos verzió slambucból! Mi ne mszoktunk bele tenni füstölt kolbászt és paradicsomot, meg paprikát se... És nem pirítjuk a tésztát...
A slambuc egy cseles kaja... Én Debrecen környékéről ismerem, nem tudom, hol főzik még? Ezek szerint Szegeden nem... :)
Azért cseles, mert mikor főzni kezded, marha soknak tűnik az adag. Aztán mire kész van, "összemegy". Azon parázol, elég lesz-e? Megeszel belőle 1 tányérral (TILOS belőle jóllakni!!!!!), vársz 10 percet, és úgy érzed, szétdurransz! :D Hosszan beszélgetős baráti összejövetelek vacsija, tutira nem bírsz elaludni utána min. 2 óráig!
Legalábbis amit én ettem, az ilyen. És az enyéim azt mondják, ilyennek kell lennie... :D
a Nanáról:
Slambuc bográcsban
Hozzávalók 10 személyre:
15 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
2 kg burgonya
60 dkg füstölt kolbász
3 paradicsom
3 zöldpaprika
1,5 dl olaj
60 dkg lebbencstészta
1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
2 evőkanál ételízesítő
1 teáskanál őrölt cseresznyepaprika
Előkészítés: Tüzet rakunk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbász karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.
Elkészítés: A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a burgonyával együtt omlós lesz.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 960 kcal
Sylvia81, jó nyaralást :) Majd ráér a recept akkor is ha hazaérsz... Nagyon köszönöm...
Lehet hülyeséget kérdezek, de mi az a slambuc? Sosem hallottam róla :$
Hááát... Nekem se rémlik nagyon más... A paprika megkeseredik, a paradicsom macerás. Viszont pácolt husival kombinálva még egés jó lehet.
Van egy receptem, abban csirke v. pulykamell van bepácolva, beletekerve baconbe, felnyársalva váltásban piros kaliforniai paprikával, cukkinivel, hagymával, sárgarépával.
A pácba asszem só, kurkuma, fokhagyma kell. Sajnos most nem tudom pontosan megnézni, mert "nyaralunk", 200km-re otthonról. És nem hoztam el... :D De majd megkeresem és megírom, ha hazaértünk...
De arra nem emlékszem, hogy a pácot tejszínnel kell-e csinálni? :(
Ha esetleg van valakinek "Főzzünk könnyedén!"-sorozata, igazán leírhatná ide... ;)
Sült szalonna... :D
Nna, jó, komolyra fordítva: paprikáskrumpli, pincepörkölt, slambuc. De lehet pl. a parázsban alufóliázva krumplit sütni, míg nyárson sütsz hozzá zöldséget meg husit. A husit akár baconbe göngyölve...
Sőt, lehet kukoricát is sütni alufóliában... Bár azt nem hiszem, hogy sokáig kell a hamuban tartani, mert gyorsan kiszárad...
További ajánlott fórumok:
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről!
- Segítsetek, hova menjünk bográcsozni szombaton?
- Átsül rendesen a nyers krumpli nyárson, ha grillezni szeretném?
- Tudna valaki ajánlani olyan helyet Budapesten vagy vonzáskörzetében, ahol 30-40 ember tudna egy jót bográcsozni?
- Tud e valaki olyan közteröletet Békéscsabán, ahol lehet szalonnát sütni vagy bográcsozni?