Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Nyárson sütés, bográcsozás fórum

Nyárson sütés, bográcsozás (beszélgetés)


28. moncsicsi83 (válaszként erre: 27. - Sylvia81)
2009. júl. 29. 07:37
Köszi! Feltétlen megírom, ha oda jutunk
27. Sylvia81 (válaszként erre: 26. - Moncsicsi83)
2009. júl. 28. 23:18

Tudod, ami késik az eljön! :)

Jövő hét végére megszugeráljuk a jóidőt, elhessegetünk minden akadályt és irány a tábortűz! :D

Majd írd meg, milyen volt! ;)

2009. júl. 28. 23:01

Szia!


Köszi a receptet, ki fogjuk próbálni. Sajna a szabad ég alatt sütögetés nem jött még össze. Egyik alkalommal rossz idő lett, a másikon páromnak dolgoznia kellett, most meg hétvégére volt ismét tervezve, de most meg temetésre kell menni :( Szóval elmarad megint. Mert ugye csak hétvégén tudunk ilyet összehozni, sajna. De csak összejön már egyszer. Majd talán jövő hétvégén...

2009. júl. 28. 22:49

Szia!

Sikerült már ügyeskedni a szabad ég alatt? :)

Felraktam a receptet, rajtam keresztül megtalálod. :)

2009. júl. 16. 19:07
Hm... Köszönöm nagyon a tippeket. EGyre nagyobb a kedvem a dologhoz. Most már csak szabadidő, meg jó idő kell és megyünk :)
2009. júl. 16. 16:32

Nagyon sok mindent lehet bográcsban csinálni:Paprikás krumpli,lecsó,gulyás,babgulyás,

palócleves,pörköltek,halászlé,slambuc,öhöm,

lebbencs leves,és jóformán minden más,amit bent fazékban készítesz!Egyik finomabb mint a másik.

22. Sylvia81 (válaszként erre: 20. - Moncsicsi83)
2009. júl. 16. 13:47

Nem is azért írtam, mert tudnod kéne... :D

Sopronban ismerős se sok van, azok is mind panellakók. Sajnos. Strand meg csak fizetős-medencés van, a Fertő-tóra meg csak nem cuccolunk ki... Féltem a kiscsajomat... Meg amúgyis annyi a szúnyog. :(:(:(

2009. júl. 16. 07:56

Mi is szoktunk bográcsozni. A hétvégén gulyásleves volt. De karácsonykor a párom a halászlevet is kint főzte. Szoktunk pácolt húsokat (tartja, pulyka-csirkemell) flekkensütőn megsütni.

A nyársra kolbászt, szalonnát, uborkát, paprikát, paradicsomot, hagymát is lehet szúrni.

Lehet májat, halat, apró húsokat is ráhúzni.

Virslit baconnal betekerve, paprika, hagyma, stb. felváltva nyársra szúrva. Úgyanígy debreceni kolbász, sőt fasírtot is lehet nyárson sütni.

20. moncsicsi83 (válaszként erre: 19. - Sylvia81)
2009. júl. 15. 23:40
Jó, azt nem tudtam, hogy másodikon laktok :) De mondjuk felénk régen a strandon is lehetett bográcsozni :) Vagy esetleg kertes házas ismerősök... :)
2009. júl. 15. 23:10

Másodikon? Max. begyújtom a sütőt... :(

De most, hogy anyóséknál "nyaralunk", grillezni szoktunk, ha a pasik is itt vannak... Párom ügyesen csinálja...

18. moncsicsi83 (válaszként erre: 17. - Sylvia81)
2009. júl. 15. 22:24

Akkor feltétlenül tessék majd megírni ;)


Egyébként ti bográcsoztatok vagy nyársoztatok mostanában?

2009. júl. 15. 22:09
Valami hasonló, csak lé nélkül... Jajj, de jó lenne tudni, hogy csinálják a rokonaim!!! Nna, ezt meg majd megkérdezem, ha beszélek valamelyikkel... :p
2009. júl. 15. 20:31
Ez a slambuc engem totál a lebbencslevesre emlékeztet :D Azt meg imádom...
15. bozsika51 (válaszként erre: 14. - Sylvia81)
2009. júl. 15. 17:35
:)))
2009. júl. 15. 17:21

Jájj, ez a fullos verzió slambucból! Mi ne mszoktunk bele tenni füstölt kolbászt és paradicsomot, meg paprikát se... És nem pirítjuk a tésztát...

A slambuc egy cseles kaja... Én Debrecen környékéről ismerem, nem tudom, hol főzik még? Ezek szerint Szegeden nem... :)

Azért cseles, mert mikor főzni kezded, marha soknak tűnik az adag. Aztán mire kész van, "összemegy". Azon parázol, elég lesz-e? Megeszel belőle 1 tányérral (TILOS belőle jóllakni!!!!!), vársz 10 percet, és úgy érzed, szétdurransz! :D Hosszan beszélgetős baráti összejövetelek vacsija, tutira nem bírsz elaludni utána min. 2 óráig!

Legalábbis amit én ettem, az ilyen. És az enyéim azt mondják, ilyennek kell lennie... :D

2009. júl. 15. 17:13
Slambuc:kell hozzá krumpli,tészta,füstölt kolbász,füstölt husos szalonna,hagyma,zöldpaprika,paradicsom,pirospaprika,só,esetleg cseresznyepaprika.Göögleba beírod vannak fent receptek.
2009. júl. 15. 17:10

a Nanáról:


Slambuc bográcsban

Hozzávalók 10 személyre:


15 dkg füstölt szalonna


2 fej vöröshagyma


2 kg burgonya


60 dkg füstölt kolbász


3 paradicsom


3 zöldpaprika


1,5 dl olaj


60 dkg lebbencstészta


1 evőkanál édes-nemes pirospaprika


2 evőkanál ételízesítő


1 teáskanál őrölt cseresznyepaprika



Előkészítés: Tüzet rakunk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbász karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.


Elkészítés: A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a burgonyával együtt omlós lesz.


Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva

1 adag: 960 kcal

2009. júl. 15. 17:06

Sylvia81, jó nyaralást :) Majd ráér a recept akkor is ha hazaérsz... Nagyon köszönöm...


Lehet hülyeséget kérdezek, de mi az a slambuc? Sosem hallottam róla :$

2009. júl. 15. 16:58
Mi a husit általában olajos páccal szoktuk elkészíteni.Olaj,só bors,fokhagyma,meg ami épp eszembe jut,meg van otthon./bazsalikom,oregáno,esetleg ici pici rozmaring.../,vagy olaj helyett mustár ami még nagyon jó.
9. Sylvia81 (válaszként erre: 4. - Moncsicsi83)
2009. júl. 15. 16:45

Hááát... Nekem se rémlik nagyon más... A paprika megkeseredik, a paradicsom macerás. Viszont pácolt husival kombinálva még egés jó lehet.

Van egy receptem, abban csirke v. pulykamell van bepácolva, beletekerve baconbe, felnyársalva váltásban piros kaliforniai paprikával, cukkinivel, hagymával, sárgarépával.

A pácba asszem só, kurkuma, fokhagyma kell. Sajnos most nem tudom pontosan megnézni, mert "nyaralunk", 200km-re otthonról. És nem hoztam el... :D De majd megkeresem és megírom, ha hazaértünk...

De arra nem emlékszem, hogy a pácot tejszínnel kell-e csinálni? :(

Ha esetleg van valakinek "Főzzünk könnyedén!"-sorozata, igazán leírhatná ide... ;)

2009. júl. 15. 16:37
Igazság szerint azért nézem ezt a fórumot, hogy én is ellessek vlmit... :D Gyakorlatilag mindig is emeletes házban éltem, ott nem nagyon megy az ilyesmi... Mire meg akkora lettem, hogy lehetett volna ilyesmiket csinálni a hegyen(= Zalában a telek), eladták... :( Unokatesóméknál szoktunk néha szalonnát sütni, meg slambucot főzni, bár én inkább csak az evésben, meg 1-2 részműveletben segítettem... Ez ott 10-20 emberes buli szokott lenni, szóval ha mindenki csinál is valamit, tulajdonképpen senki nem csinál semmmit... És így a recept se nagyon van meg. Mármint a slambucé...
2009. júl. 15. 16:31
Gulyás,babgulyás,halászlé,slambuc,paprikáskrumpli.nyárson fűszerezett hús,zöldségek,meg a sima szalonnának is azért van egyedi feelingje egy kis hagymával.És a parázsban is fóliában lehet jó sok mindent sütni.
6. moncsicsi83 (válaszként erre: 5. - Holdkő)
2009. júl. 15. 16:24
hm... jól hangik. Milyen páclében pácolod a husit és milyen fűszereket használsz?
2009. júl. 15. 16:22
Mi nagyon sokszor sütünk alufóliás batyut. Pácolt husi szeleteket rétegezünk felkarikázott krumplira, paradicsomra. Jól megfűszerezzük, bebugyoláljuk alufóliával, és mehet a parázsba. Elég sokáig kell ott pihentetni, de megéri! :-) Nekem nagyon bevált a fenti módszer halfilével mirelit karfiol és hagyma keverékkel is. Kicsit bizarrnak hangzik, de nagyon finom!
2009. júl. 15. 16:19
Nyársra mit szoktál húzni? A szalonna, kolbász, hagyma az rémlik. De mi van még olyan? Húúúúúú, de régen nyársoztam már...
2009. júl. 15. 16:15
További lehetőség: lebbencsleves, gulyásleves, pörkölt.
2009. júl. 15. 16:14

Sült szalonna... :D


Nna, jó, komolyra fordítva: paprikáskrumpli, pincepörkölt, slambuc. De lehet pl. a parázsban alufóliázva krumplit sütni, míg nyárson sütsz hozzá zöldséget meg husit. A husit akár baconbe göngyölve...

Sőt, lehet kukoricát is sütni alufóliában... Bár azt nem hiszem, hogy sokáig kell a hamuban tartani, mert gyorsan kiszárad...

2009. júl. 15. 16:09
Nyáron rengetegen csinálnak esti sütögetést nyárson, vagy akár egy délelőtt bográcsost készítenek. Nekem is megfordult ez a fejemben, hogy gyerekkori élményeimet ezzel kapcsolatban felfrissítsem. De már eszemet sem tudom mikor sütöttem nyárson, vagy készítettünk bográcsban ételt. Ehhez kérnék tippeket, ötleteket, recepteket, hogy mit is készítsünk 1-1 este a "tábortűz" körül. Kinek milyen bevált dolgai vannak? Ki mit szokott nyárson sütni, vagy esetleg bográcsban főzni? Mivel lehet feldobni a dolgokat, hogy még élvezetesebb, emlékezetesebb legyen?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook