Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Nyáron, kánikulában milyen készételeket lehet főzni ? fórum

Nyáron, kánikulában milyen készételeket lehet főzni ? (beszélgetés)

júl. 2. 03:16
fozelekek barmelyike hidegen
júl. 1. 11:25
gyumolcsleves ,salata,soska fott tojassal.savanyu tojasos leves......stb
14. csemár (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 1. 10:08

Készételeket főzni?

Ne vedd rossz néven, de szerintem ami "kész", azt már nem kell főzni.

Az pedig bármilyen étel lehet.

A nyári melegben előnyösebb azonban, ha "könnyítünk" a menün. A szabadtéri grillezéssel nyilván meg lehet oldani, hogy ne forrjon fel az agyunk a konyhán...

Én a nyersen fogyasztható és párolt élelmiszereket részesítem előnyben nyáron: gyümölcs, saláták, párolt zöldségfélék.

13. 10324202f3 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 1. 09:30

Kánikulában könnyíteni kell az étkezésen is, nem mellesleg a munkán és hőterhelésen is.


Nem vagyok híve annak, hogy cukros leveket fogyasszunk tejtermékekkel/liszttel nehezítve, csak mert nyár van (gyümölcsleves). Az desszert, nem tápláló élelmiszer.

Ehelyett a gyümölcsöt és azöldségeket minél nagyobb mennyiségben nyersen kell enni. Akár saláta, akár mártogatós formájában.


Grillezett halak és húsok (akár serpenyőben is) pár perc alatt készen vannak, hozzá egy ízletes, hűvös saláta: a variációk száma végtelen a taboulleh-től a nyers salátákig.


Tortillatekercsek, burritók, akár vega, akár húsos változatban.


Érdemes a mediterrán konyha felé kacsingatni: a gazpachonál kevés jobb leves van ilyenkor, ami ráadásul tápláló és főzni sem kell.


Terítékre kerülhetnek a különféle "táblák" is: egy tábla, rajta ízlésesen kipakolt maradék hideg hússzeletek, halszeletek, sajtok, olajbogyók, zöldségek, magvak, gyümölcsök és sós kréker/lapos, ropogós kenyér.


A tapasok között is érdemes ilyenkor nézegetni.


A lényeges, hogy -ahogyan a fentebb felsorolt ételek is mutatják- ilyenkor minél több friss tápanyagot, megfelelő mennyiségű fehérjét és rostot vigyünk a szervezetbe fölösleges tömőanyagok vagy nehéz ételek helyett.


De beszerezhetsz egy lassúfőzőt is, ami nem csak nyáron tesz jó szolgálatot. 10 perc alatt belepakolod amit kell (hús-zöldség-fúszerek), bekapcsolód és estére elkészíti a nagyon finom vacsorát, miközben elmehetsz dolgozni, nem melegíti fel a konyhát és alig fogyaszt. A benne készült ételek ízesebbek és tápanyagdúsabbak a magyaros hagyományos főzéssel készült ételeknél.


Egy jó nyárias rizottó is ilyenkor finom igazán: 30 perc alatt készül el.


Különféle könnyed, olaszos tésztaételek.


Fontos, hogy egy nagy tál nyers saláta legyen mindig az asztalon. A variációk száma végtelen és a közhiedelemmel ellentétben egy gyereknek nem kell főzeléket ennie soha: a főzelék nem egészséges: a zöldség egészséges, egy gyereknek zöldségeket kel ennie.

12. krisztikrisz (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 29. 17:34
L.Á.N.G.O.S.-`♡´-
jún. 29. 07:06
Köszönöm a tippeket
10. LBO
jún. 29. 06:47

Nálunk ilyenkor a krémlevesek nagyok bejönnek. Meg az olyan ételek, amiben sok zöldség van.

Ma pl. mivel sok cukkinink van, tepsis egytálételt fogok készíteni. Lesz benne persze egy kis husi is. De az alapját a zöldségek adják.

Tésztákat is nagyon szeretjük. Egyszerű spenótos, vagy egy olaszos amivel nem kell sokat bíbelődni.

Meg hát én ilyenkor nyáron tulajdonképpen kiköltözök a teraszra, és ott főzök. Kialakítottunk egy kis főzősarkot, nagyon szuper, imádom.

jún. 28. 21:01
A gyümölcsleves,nekem kánikulában mindig van a hűtőbe,bármikor jól esik a hideg leves.A krémlevesek is jók,pl brokkoli,zeller.
jún. 28. 17:10
A hidegen vagy langyosan is ehető levesek (gyümölcsleves, paradicsomleves, zöldbableves, krumplileves, rántott leves stb.) is nagyon jól tudnak esni kánikulában.
jún. 28. 16:51
Mi sokkal kevesebbet eszünk. Úgy általában inkább levesek, főzelékek fogynak, és kisebb mennyiségeket főzök, max. mára-holnapra. Sóska nagyon ízlett most, finom a tárkonyos zöldbableves. Zöldségleves húsgombóccal, a gombócból mindig ipari mennyiséget készítek, adagokban lefagyasztom. Szinte mindenbe jó.
jún. 28. 16:46

Úgy főzök és olyat, mint máskor.

Ma zöldbableves és macok volt az ebéd.

Holnap bográcsban pincepörkölt fog főni.

jún. 28. 16:40

Egyet értek az előttem szólóval, vagyis kb. bármit, csak gyorsan hűtsd le és tedd hűtőbe. Anyu mindig azt mondja, engedjek a mosogatóba hideg vizet és állítsam bele a pl. a leveses fazekat, mert lehet, mire kihűlne magától, megsavanyodna.

Olyat is szoktam, hogy jégakkukat rakok a mosogatóba, és arra állítom az edényt.

Annyi, hogy olyasmit nem csinálnék, ahol a munkafolyamat közben rettenet meleg van (olajban kisütős dolgok-mondjuk ilyet alapból sem csinálok, mindent megoldok sütőben meg airfryerben, amit meg nem lehet, azt nem csinálom); nem csinálnék olyat, ami érzékeny kaja (pl, nyers tojásos krémek, bár ilyet sem szoktam télen sem, vagy gomba, amire allergiás vagyok, szóval ezt sem csinálom soha:-)), illetve a nehéz ételt nem kívánja az ember, szóval biztos nem nyáron főznék töltött káposztát vagy csülökpörköltet.

Ha már hideg levesek: hideg paradicsomleves pl. nekem egy alternatíva, mert a gyümölcslevest nem szeretem.

jún. 28. 16:24
Bármilyent amit szeret a család, le kell hűteni, majd elpakolni. Vagyis én így csinálom, de vannak olyan egynapos ételek, amik másnapra nem a legjobbak.
jún. 28. 16:22
A készételt csak melegíteni vagy hidegen elfogyasztani kell. Ez hogy szezonfüggő?
jún. 28. 16:19
Főzelékek, gyümölcsleves.
jún. 28. 16:15
Nekem a lecsón és néhány rántott cuccon kivül más nem jut az eszembe. Segitsetek !

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook