Növényi tej készítése házilag (beszélgetés)
Meg kell szokni, nem olyan, mint a tehéntej, de finomak.
Mindkettőbe kell kókuszreszeléket tenni, hogy ne legyen nyálkás az eredmény és én szoktam pici sót és eritritet, steviát, ki mit szeret, valamint egy kb 1,5-2 cm-es vaniliarudat. Isteni finom és lehet variálni őket, néha aszalt gyümölcsöket főzők bele, szilva, sárgabarack, datolya, mazsola. Most télen kicsi fahéjat is lehet bele tenni. Fenséges! :)
Köles-rizs tej
2 evőkanál barnarizs
3 evőkanál köles
1 evőkanál kókuszreszelék, hogy ne legyen nyálkás a kész tej
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál paleolaj (én ezt hasznélom)
1 evőkanál etitrit, vagy nyírfacukor, vagy xilit, sztevia is nagyon jü, de abból csak egy késhegynyi kell, mert 300X édesebb a nyírfacukornál.
Elkészítése ugyanúgy, mint a kókusztejnek. Ez is nagyon finom :)
Itt van egy finom saját készítésű kókusztej recept:
Mindent egy 2 dl-es pohárral szoktam mérni, amit teli töltök.
1/2 pohár jázmin vagy bármilyen rizs
2,5 pohár kókuszreszelék
4 ek nyírfacukor, vagy xilit, vagy eritrit
csipet só
egy pici darabka vanilia rúd, kb 2 cm-t teszek bele (ez kihagyható, tehetsz bele kivonatot is)
1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj, ami azért fontos, mert selymesebb lesz a tej.
Az egészet beleteszed egy lábasba, felöntöd 1 liter vízzel (ha valaki kicsit súrúbbre szeretné, akkor csak 8 dl), 30-35 perc főzés, botmixeres turmixolás, szűrőn leszűrés és kész is a finom kókusztej.
Én ebből hetente többször is készítek, sokkal olcsóbb a tejnél és a bolti kókusztejnél, kb 60 ft-ra jön ki az ára/liter! :)
Írok még más kipróbált recepteket is, ha valakit érdekel.
További ajánlott fórumok:
- Túró készítése házilag?
- Növényi joghurt készítése házilag, fermentáló, illetve joghurtkészítő gép nélkül
- Cukormentes ital készítése házilag...
- Testápoló, fürdőolaj készítése házilag természetes alapanyagokból
- Szappanbuborék és fújóka készítése házilag.
- Gyógyiszapot keresek, házilagos arcpakolás készítéséhez, hol kapok ilyet? Valakinek van tapasztalata iszappakolásról?