Norbi süteményei közül sokhoz kell zabkorpa, viszont csak zabpelyhem van. Ha ezt porrá darálom, használhatom korpa helyett? (tudásbázis)
Meg valami: a zab, pontosan a heja nagyon sok sziliciumot tartalmaz, akarcsak a koles heja, valamint a zsurlo is, ami regebben nagyon gyakori anyag volt a taplalekokban, de evek ota ebbol keves van bennuk.
A szilicium alapvetoen fontos alkoto resze egy vegyuletnek, amely az izuletekben es a porcokban megtartja a vizet, es nelkule konnyen alakul ki pl. porckopas, es mert a borben is sok porcszalacska van, a bor feszessegehez is fontos.
Sziasztok:)
A cimmel kapcsolatban: a zabkorpa sokkal tobb rostot, hejat tartalmaz, mint a zabpehely, amely a zab pejvajan kivul a mag minden reszet, tehat a teljes, szenhidratos magot is tartalmazza.
A zabkorpa, szemben a buzakorpaval, igen sok lisztet is tartalmaz, ezert fontos ugy ket percet fozni, es latszani fog, hogy ettol nagyon megduzzad, mig sima aztatastol nem. Ez mutatja, hogy sok nyers lisztet tartalmaz, amely azert latszik is.
Nem is olyan ...írtam:)
Ott nem kód van és csak a végén van 2 lista, hogy (éppen) mit ajánl s mit nem:)Én Libriben lapoztam bele, ott te is megteheted:)
Azt hittem, h ez valami másmilyen könyv. Legalábbis a címe alapján nem gondoltam volna, h ugyanolyan updatekódos, mint az eddigiek :)
De köszi :)
Szerintem tökéletes! Ha ennyit kondizol (én is heti 5x), akkor simán belefér ennyi.
zabkorpa: én csak BIO boltban szoktam kapni, sehol máshol
Én cukor helyett steviát használok :)
Liszt helyett vettem legutóbb tönkölybúzalisztet. Szénhidráttartalomban a sima liszt alatt van jóval (nem annyira, mint a n.liszt), GI-t tekintve viszont mérföldekkel jobb. De majd beújítok zabkorpát is...ha végre találnék. Igaz, eddig csak 2 helyen voltak kifogyva belőle :D
Én nem Norbizom, de 5-10 éve mellőzöm f.lisztet és cukrot így sok a hasonlóság, helyette keményítőt használok (vagy semmit) illetve zabkorpát ha sütök. Cukor helyett: nyírfacukrot (xilit), de én alig teszek valamibe,mert alapjában nem nagyon eszem édes dolgokat.
Kenyér helyett pedig mindig puf.rizst eszem, ha nagyon unom (azért ennyi év alatt előfordul:)),akkor reggel néha egy magos barna bucit eszem.
Szóval azt gondolom, ha az a lényeg jól étkezz, nem kell megvenni n.lisztet, lehet okosan pótolni.
Javítás:
"Amúgy én nem akarom ezt olyan komolyan venni, h 1000 ft-ért hajlandó legyek venni csodalisztet."
Már a puff rizs is 3-as?:O Mi alapján? Nekem A karcsúság receptjei című könyve van meg és az az összevont, bővített kiadású könyv az update-ről.
Amúgy én nem akarom ezt olyan komolyan venni, h 1000 ft-ért hajlandó leszek venni csodalisztet.Elhiszem, h jó, de ennyire azért nem mászok bele. Azoknak biztos jó, akik pl nem mozognak mellette, csak ezzel akarnak fogyni. Cukor, fehérliszt felejtős, mellette én heti 5x edzek.
Csak keresem az ötleteket, mit tehetnék a fehér liszt helyére. Bár testépítő fórumokon hajdinalisztről is olvastam, de azt még sehol se láttam.
Mert évekig a zabkorpa, zabpehely, puf.rizs stb. 1-es volt, most az új besorolás szerint lett minden tiltott, tehát logikus ha régi (recept)könyvet veszel abban ezek ott vannak.
Az én véleményem: eheted ezeket fogyni fogsz, persze nem dögivel (de ez eddig is így volt, ehhez nem kell Norbi).
Hát ez nagyon érdekes...akkor inkább szokjam meg? :)
Hú, köszi az info-t a %-os arányról, így már érthető!
A darált zabkorpa nem ugyanaz mint a darálatlan, mert ha finomra van őrölve, akkor már nem lesz 1-es kódú. Egyébként a zabpehely és a zabkorpa is 1-es kódú.
Válaszolva egy korábbi észrevételre:
Norbinál van egy bizonyos 80-20 %-os szabály. Miszerint ha 1-es kódú ételben a 2-3as kódú összetevő nem tesz ki 20 %-nál többet, akkor az még 1-esnek számít. Így lehet hogy Norbis süteményreceptben is előfordulhat banán, vagy más , nem 1-es kódú összetevő.
Bár végül is nem világvége, ha 3-as kód kerül az ételbe, attól reggel ugyanúgy lehet enni, max esti filmezéshez nem csipegetünk belőle :)
Bár lehet, h a sok 1-es kódú lefokozza az ételt 2-essé, hiába kerül bele 1 adalék 3-as :) És azt ugyanúgy lehet enni délelőtt , sőt 2-ig is :)