Nifty vagy Prenatest? (beszélgetés)
Azért ebben elég jó infók vannak arról, hogy a "kínai" Nifty pontosan honnan származik. Én sem döntöttem még, de jó lenne ha az emberek agyában a "kínai" elválna végre a józsefvárosi piac és a zenélő gagyi játékok emlékétől, mert nagyon nemcsak azt takarja.
Pont nekem is ez tűnt fel, és innentől kezdve akkor egyik teszt se jó semmire, csak a panorama, ha ez így van....:)
Szóval a táblázat is megkérdőjelezhető, hogy akkor mi miről szól benne.
Ha az ember 40 felett van és volt már vetélése, szerintem mindent ki szeretne szűrni, hogy ne legyen probléma. Arról nem nyitnék ezen a fórumon vitát, hogy ki hogy dönt abban az esetben, ha bármely teszt pozitív, illetve ki hogy gondolkodik arról, hogy szeretne-e beteg gyermeket nevelni. Ez saját döntés, nem elítélendő egyik döntés sem.
Engem maga a tesztek érdekelnek, mivel ahogy írtátok, tényleg csak olyan értékeléseket lehet olvasni, melyeket maguk az intézetek, vagy az ok az orvosok írtak, akiknek érdekük van valamelyik mellett kiállni.
Nekem a dokim azt mondta, hogy mindegy, de mégis prenateszt reklámanyag volt nála :)
Bocs, nem gorgettem feljebb, latom az osszehasonlitast. Alapokban nincs kulonbseg, a tobbit nem gondolnam fontosnak tovabbra se.
Viszont azt nem ertem, hogy mit ert az alatt, hogy csak a panorama teszt kulonbozteti meg a magzati dns-t az anyaitol?
De hisz ennek pont ez a lenyege, hogy az anyai verben keringo magzati dns-t vizsgaljak. Nekem pl 15,3% volt a verembe a magzati dns. Akkor az megis micsoda, ha e tablazat szerint nem lehet elkuloniteni???
Hat ebbe nem sok osszehasonlitas van. A panorama mondjuk pont nem tud ikerre szűrni.
De minden intezmeny azt ajanlja, amit ő vègez. Nem hiszem, h nagy kulonbseg lenne megbizhatosagban koztuk, inkabb arban.
En csak down-ra csinaltattam prenat. A patau es edwards-ra megelegedtem a kombi teszt eredmenyevel, bar a down is tokeletes lett, de arra mindenkepp szerettem volna prenat.
Marha dragak ezek a tesztek, prenaba pl van 3 csomag. Igy a kombi+prena alap csomag es uh volt 113 ezer ft. Ez 80 ezer ft-tal beljebb van, mind ha a teljes prena csomagot kerem. Sokallom ezeket a tobb szazezres arakat nagyon, mert a patau es edwards nagyon ritka betegseg, arra tenyleg eleg a kombi. Ami genetikai triszomat meg mèg pluszba szűr, azokkal teljes eletet lehet elni (mint oly sok genetikai rendellenesseggel, amirol az ember lehet nem is tud), nem hiszem h valaki azert elvetetnè a babajat mert mondjuk mozaikos turner szindromaja van (a mozaikossagot egyebkent sem tudjak szurni).
En igy gondolkodtam.
Egyebkent a prenanal ha pozitiv, akkor az amnio ingyenes es Londonban ertekelik ki, 4-5 nap az eredmeny, ellenben a magyaroraszagival, minek 4-5 het az eredmenye.
Nemcsak Nifty és Prena van, sokkal több hasonló. Panorama a legjobb:
A link alján van egy letölthető táblázat, abban van a tesztek összehasonlítása.
Ez engem is érdekel. De ugyan úgy nem tudom mi lenne jó, ha eljön az idő.
A lányomnál még sima kombinált tesztet csináltattam, de mivel már 36 vagyok, ez nem opció, mert a korom miatt rossz lenne az eredmény.
Ugyan még nem aktuális, de tárolnám az infót :)
Egyébként az egyik barátnőm a Nifty-t csináltatta, a másik a Prenát.
Kiváncsi vagyok, kinek mit mondott az orvosa, vagy hasznos infója van a két tesztre nézve, hogy melyik a jobb. A neten mindenki arról ír, amit ismer, és vagy bejött vagy nem....általában egyetlen érvet hoznak fel a Prena mellett, hogy az német....de semmi orvosilag is alátámasztható dolgot. Nekem is a doki azt mondta, hogy mindegy...elvileg az ár sem meghatározó, mivel a prena legnagyobb csomagja ugyanott van, mint a nifty.
Mindenképpen meg szeretnénk valamelyiket csináltatni, de nem tudom, melyiket. Mintha a Nifty többet tudna, de a "származása" miatt lehúzzák többen :)