Németországban élő anyukák (beszélgetés)
Oh, sorry, csak most vettem észre, hogy írtàl!:)
Nos, én egy 30 éves kismama vagyok.:) Na jó, viccet félretéve a 14. hetemet taposom. 3. éve vagyunk itt, de màr 10 éve nem élünk Magyarorszàgon. Nem tervezzük, hogy sokàig maradunk...Ti mióta szívjàtok a német levegőt?:)
Sziasztok! Úgy látom kicsit leállt ez a fórum .... Nem baj, én próbálkozom :)
7 hónapja élünk kinn Nattheim-ben (Ulm-tól 50 km) 2 éves kisfiammal, és férjemmel. Most kismama vagyok. Szívesen beszélgetnék anyukákkal a közelből :)
Van köztetek esetleg valaki Hessenből?
Esetleg valaki aki Lich-ben szült?
Sziasztok,en a 13 eves länyommal,es a pärommal elek 2 eve itt(Gedern)es 17 hetes terhes vagyok.
Valaki a környekröl?:-)
Sziasztok!
Nürnberg környeken lakom csaladommal szivessen baratkoznenk magyar csaladokkal. 3kis lanyunk van kettö 3eves egy egy 3honapos.
Sziasztok!
Stuttgart környékén élő anyukákkal barátkoznék :)
13hónapos kisfiú anyukája
Sziasztok!
Szeretnék információt gyűjteni, hogy most 8 hetes terhes vagyok, és párommal szeretnénk Németországba kiköltözni olyan kb. október november környékén. Kinti bejelentett lakcímünk 1 hónap múlva lesz. Azonban én kicsit meg vagyok ijedve, mert akkor kint fogok szülni. Hallottam az EU kártyáról, hogy azt majd ki kell váltani, de nem értem azt, hogy most is jelenleg dolgozok, és még fogok is, amíg ki nem megyünk, de akkor, ha kint megszülök, akkor Tgyás, Gyed, Gyes azzal mi lesz? mert kinti munkaviszonyom nincs, csak itthon Magyarországon, a páromnak meg mikor kimegyünk neki lesz munkája, de én nagy pocakkal már nem mehetek sehova. Valaki aki volt már ilyen helyzetben kérem segítsen tapasztalatával. Köszönöm előre is.
Otthon kellett volna Európa kártyát kérni, ha érvényes a TB-d, azzal itt kinn 90 napig él a biztosításod. Azt hiszem, ezt kinn is lehet intézni, de sajna ennyire én sem tudok még németül:
huu, ez egy jo komplett kerdes.
Biztositast köthetsz magadnak, bemesz barmelyik biztositohoz es közöld hogy te "freiwillig" tag akarsz lenni. (ezt akkor is csinalhatod ha nincs munkaad, egyedülallo vagy es nemet) De arra szamits, hogy sokba fog kerülni...
Fogalmam sincs hogy akkor hogy müködik hogy ha ervenyes a magyar biztositasod (van magyar biztositasod?), ezt otthon kene megkerdezned, mert valahogy nem tudom elkepzelni hogy a magyar biztosito füzetni fogja az összes itteni vizsgalatodat önkent es dalolva.
amit le kell szögezni hogy ket helyröl nem kaphatsz semmit. Olyan nincs hogy otthonrol folyositanak munkanelkülit, es közben itt is kapsz juttatast (megjegyzem nem kapnal, hiszen itt nem volt meg melod)
Viszont ha itt vagy bejelentve, itt van 3 honapja hivatalosan bejelentett lakcimed, akkor jar mar minden egyeb gyerekhez kapcsolodo penz. Szüles elött 6 hettel Mutterschutzgeld, szüles utan egy evig Elterngeld, a gyerek tanulasi ideje alatt Kindergeld, es ha ne meri el a jövedelmetek az 1500 eurot (bar erre a szamra azert ne mesküdnek most meg) akkor meg az Elterngeld utan egy evig kaphatsz valamennyit. Nem tudom pontosan az összeget. Ezek ha itt elsz, van bejelentett cimed, akkor JAR. Mindegy hogy dolgoztal-e, vagy miota elsz itt. az mar mas kerdes hogy egy halom papirt kell kitöltened hozza, szüles utan egy cirkusz mire megvannak a papirjaid, minden, merthogy csak azzal tudsz barmit is megigenyelni!
Ferjedet ne mtudjak atvenni ott ahol dolgozik a nemet oldalon valahogy? Megoldodna a biztositas kerdese egyböl.
További ajánlott fórumok:
- Magyarok Németországban
- Kismamaként Németországban:-)
- Ha Németországban születik a gyermekem megkapja a német állampolgárságot?
- Hogyan tudnék Németországban dolgozni? Mi kell hozzá?
- Akkor most mit nem szabad venni, vagy enni? A németországi hisztéria miatt?
- Sziasztok! Ti nem féltek/tartotok a németországi járványtól? Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?