Németbe vagy Ausztriába szeretne valaki kiköltözni? (beszélgetés)
Hááát inkább Ausztriába, ott már vannak osztrák ismerőseim, a keleti országrészben azért eltájékozódom. Am csak a munka miatt nem költöznék ki, mert határ mellett lakom.
max. akkor költöznék ha nyugaton dolgoznék.
Párom viszont nagyon menne, azt mondja, ha így folytatódik, hogy a lehetőségeink itthon teljesen beszűkülnek a megszorítások miatt, akkor egyszerűen az állam ellehetetleníti a létezésünket, muszáj lesz vmit lépni. :(
Nekem mondjuk az osztrákok kicsit furcsák, de erre a Drágám mindig azt mondja: "de hát ott is csak emberek élnek!" :D
"Németbe"
A hideg ráz... Németországba inkább, nem? :-P
Egyébként ha költözni kéne, nagyjából mindegy lenne, hová. Talán Ausztriát mondanám, mert ott már jártam és gyönyörű... :-)
Köszi a segítséget, előre is!
Nem, a párom félig magyar, félig német. Anyukája a német, Plauenből(Sachsen) származik.
Apukáink Zalaegerszegről, Anyukám meg Debrecen mellől... :D Jó banda, mi? :D:D:D
Az hozzám képest pont a másik fele a városnak. A 19. kerület az Grinzing, talán így ismerös. De a 11. kerület/Simering sem rossz. Így legalább közel vagytok Magyarországhoz, ha haza akarnátok ugrani valamiért. ;-)
Ha esetleg most vagy késöbb szükséged van valamire, nyugodtan keress meg. Itt a hoxa-n privi-ben elérsz. :-)
Akkor ezek szerint a férjed osztrák? Csak abból gondolom, hogy az anyósodék Bécsben laknak...
Ééérteeem...
Mi a 11-be költözünk majd. Azt a részt már ismerem egy kicsit, anyósék ott laknak... Azért pont oda, mert párom munkahelye is a 11-ben van. Így nincs olyan rettenetesen messze...
Én Sopronban születtem, nöttem fel és jártam középiskolába. A családom (anyu, nagyszülök) még mindig Sopronban él, így én is majdnem minden hétvégén otthon vagyok. De hétközben egy bécsi bankban dolgozom és mivel nem álom az oda-vissza utazás, így itt is lakom. A 19. kerületben van egy bérlakásom.
Lassanként úgy alakult, hogy itt mindenki soproninak, Sopronban meg mindenki Bécsinek kezel... Én meg csak azt mondom, hogy itt is ott is otthon vagyok. :-)
Reggel 6ra! Az kemény! Most látom csak, hogy te is soproni vagy?! :-)
Sok sikert és kitartást a költözéshez! Édes a kislányod! :-)
Sok ismerösöm így kapta meg az elmúlt hetekben...
Akkor már csak 2 év türelem... Bár addigra le is jár a munkaerö korlátozásáról szóló EU-s megállapodás. (!)
Pont a múltkor mondtam egy másik fórumon a következőt:
A keleten élők azt hiszik, nyugaton kolbászból van a kerítés, a nyugatiak meg azt hiszik, hogy külföldön...
Tudom, hogy ez sarkított, de sok ember tényleg ezt hiszi!!!
Tudjátok, az a gáz, hogy Ausztriába és Németországba is kell munkavállalási... És nem az emberke kéri, hanem a köv. a folyamat:
Jelentkezel egy állásra. Ha fel akarnak venni, nekik kell kérni a munkavállalóit. És tképpen ők kapják meg az engedélyt, hogy alkalmazhatnak. Ha 1 éven belül elküldenek, kezdődik az egész előről, ugyanis csak akkor kapsz munkavállalóit, ha min. 1 évig volt állandó munkaviszonyod, tehát ha ugyanott dolgoztál 1 évig.
És hogy még bonyolultabb legyen, a munkaadónak bizonyítania kell, hogy te megfelelőbb vagy a munkára, mint bárki, akit a munkaügyi központ ajánl.
Miért van ez így? Akinek van saját munkavállalóija, az jogosult munkanélküli segélyre és egy csomó szoc. ellátásra. Ezzel védik a már "régi" munkavállalókat, legyen az hazájukfia, vagy külföldi...
Egyetlen kibúvót találtunk eddig: családegyesítés.
Ha a házastársak közül az egyik alanyi jogú munkavállalásira jogosult, akkor a házastárs megkapja, vagy, ha nem házasok, de van gyerek, akkor is. (Utóbbival lesz nekem is, ha végre kint leszünk...)
További ajánlott fórumok:
- Olaszországba szeretnék kiköltözni! Hogyan kezdjek hozzá és kb mennyi pénzt vigyek? Milyen munkát vállaljak? Műkörmös például?
- Sziasztok! Szeretnék kiköltözni a férjem után külföldre...Mik a teendők?
- Olaszországgal kapcsolatos információk érdekelnének, mert szeretnék kiköltözni
- Nyáron Ausztriában szeretnék 2 hónapot dolgozni. Van köztetek kinn dolgozó, aki néhány tanácsot adna?
- Egy újabb horvátországi fórum. 2010-ben szeretnék kiköltözni, mit kell ahhoz tennem, hogy sikerüljön?
- Ki tud ajánlani Ausztriában általános iskolát? Tapasztalatokat, véleményeket szeretnék