Német leckében segítenétek? (beszélgetés)
Sziasztok!
Tudna nekem vki segíteni??
ezt hogy mondja a német
"tőlem"
von mir????
csak sajnos sok tanár csak azt nézi, hogy év végére eljusson a könyv végéig
természetesen továbbra is azt mondom, a legjobb a privát profi magántanár, van, aki házhoz jön. tudom, hogy sokba kerül, de a karrier múlhat a nyelven. annyiba sose kerül egy nyelvtanár, mint 40 éven át a fizetéskülnbség egy 200 ezres meg egy 500 ezres állás között. a nyelvtanulás egyszerűen befektetés - a legjobbak közül való.
A fiam külön kérte, hogy köszönjem meg Neked a nevében is! Nagyon megörült, hogy segitettél!!!!!
Tehát, mégegyszer nagyon szépen köszönjük!!!!
Nem dicsekvésképpen, de a fiam az osztályban a legjobb tanulók egyike...sajnos a többség még ennyit sem tud az osztályban...
A felsőbb tanulók meg..na ne is mondjak semmit...minden lenne ott de korrepetálás az nem..
Hát, valóban majd megkérdem a német tanárnőjét, hogy valakit esetleg tudna e ajánlani...bár mindig megy neki a német, ha nem, akkor a pótórákon a suliban elmagyarázzák nekik, oda szokott járni...csak még az idei tanévben a tanárnőjüknek nem volt ideje pótórát tartani. Köszönöm szépen, hogy segitettél!!!!!
Megírtam a leckéjét, de minden leckét nem írhatunk meg neki a hoxán...
Ha CSAK ezt a segédigés dolgot nem érti, valakinek, esetleg a szuperjól tanuló osztálytársnak, egy felsőbb évfolyamosnak, stb le kéne ülni vele elmagyarázni, mert a segédigék nagyon fontosak, ha itt elakad, akkor baj lesz később.
Én például a saját évfolyamtársaimat is korrepetáltam olcsó pízért annak idején, meg az alattam járókat is. Kérdezd meg a némettanárt, hogy tudna-e ajánlani valakit a felsőbb évfolyamokból, aki kicsit leülne a gyerekkel.
Sajna itt nincs aki korrepetálná, nem is ismerek olyant aki esetleg tudna németül a körünkben. Csak a német tanárnőt a suliból, ő meg ilyesmit nem vállal. Jól mennek a fiamnak a nyelvek..az angol az főként..németből is tiszta 5-ös...de itt most elakadt....
Most akkor mi legyen?
Mindegyiket kezdd azzal, hogy Im alter von x Jahren habe ich
- in den Kindergarten gehen müssen
- ins Kino gehen wollen
- schon schreiben können
- mein eigenes Zimmer haben wollen
- neues Fahrrad haben wollen
- Bücher lesen müssen
- Das Motorrad fahren können.
kb ennyi, bár kicsit "eccerűcskék" a mondatok, a könyvben kicsit komplexebbek is vannak, dehát ahhoz már némi lelkesedés is kéne.:)
Ez már eléggé haladó anyag. A fiúnak ha nem megy, korrepetirorhoz kellene járnia, mert különben tök fölösleges az egész, csak gyötri magát a nyelvtanulással, de sose lesz nyelvvizsgája.
Én egy életre hálás vagyok a szüleimnek, hogy különtanárhoz járattak, és 18 évesen már 3 különböző nyelven volt középfokúm.
Nos igy....
-Óvodába kellett mennem
-Moziba akartam menni
-Írni Tudtam
-Saját szobát akartam
-Iskolába kellett mennem
-uj kerékpárt kakartam
-könyvet kellett olvasnom
-motorkerékpározni tudtam
Amiket magyarul hozzáirtam a mi ötletünk volt...ezek szerint nem jó...
Nos akkor mit kéne odairnom,vagyis hogyan, hogy jó legyen..mindegy mit, csak, hogy megfelelő legyen....
a képen a következő példák vannak:
2 fogam volt
járni TUDTAM
beszélni TUDTAM
délután nem AKARTAM aludni
óvodába KELLETT mennem
egész nap játszani AKARTAM
tudod, mik azok a segédidék? érted, hogy miért nem passzol, amit az első hozzászólásban hoztál példákat?
Jól gondolod. Nem igy kell a mondat ahogy te beirtad..hanem csupán annyit kell hozzá irni, hogy először voltam moziban. Olyan legyen mint amiket én németül beirtam ide, mert azokat a könyvből másoltam át.
Teszek a naplómba egy képet a kész táblázatról a könyvből. Bár kicsit rosszul látszik, de hááátha igy jobban értitek mit akarnék...
Nekünk egy táblázat van megadva. Az elejében az van benne
4 Jahre
5 Jahre
6 Jahre
STB.
A másik részébe csak azt kell beleirni, hogy pl.
...először voltam moziban -szóval,csak ez legyen helyes..nem kell egybekötni azzal a 4 Jahre-val..az a táblázat első felében van..csupán gyerekmondattal kell odairni, hogy akkor már mit miket tudott csinálni meg ilyesmi. Nem egy kisregényt irni.
Én is értem :-)
De azokban a mondatokban, amiket megkaptunk magyarul nincsenek segédigék, kivétel azt hiszem az első...
ugyanígy a muszájjal:
habe gelernt (tanultam)
habe lernen müssen (tanulnom kellett)
vagy a tud:
habe gemahlt (rajzoltam)
habe mahlen können (tudtam rajzolni)
ezek alapján meg amit Kné írt, simán meg tudod csinálni a mondatokat. :)
Á én már értem (asszem), mire akar rávezetni ez a lecke.
Ez pedig a segédigék. (tud, kell nekik, akar). Méghozzá így:
Ha csak azt akarnánk írni, hogy 4 évesen a születésnapomon a számítógéppel játszottam, az ez lenne:
Ich habe im Alter von 4 Jahren mit dem Computer gespielt.
Ha viszont azt, hogy AKARTAM játszani, akkor
Ich habe im Alter von 4 Jahren mit dem Computer SPIELEN WOLLEN.
Érted a különbséget?
Habe GEspielT (sima perfekt)
Habe SPIELEN WOLLEN