Nem kelt meg a bejgli tesztám! (beszélgetés)
én kelesztettem de finom lett és meg sem repedt. :) és már alig van.. :D
bár csak 60 dkg liszthez raktam 2 dkg élesztőt. nem kell keleszteni? ezt nem is tudtam.. mi mindig kelesztettük.. :O
Nem kelt meg a bejgli tesztam!
Itt van a recept amivel dolgoztam mindent ugy csinaltam ahogy le volt benne irva
Mákos és diós beigli recept
Egy tuti jó bejgli recept marisom módra..
Kétféle bejgli tészta receptem van.. ami sosem reped meg és nagyon sokáig eláll / persze ha van ideje / azt hozom először..
1 kg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 2 db tojás, 1 dkg élesztő, 2 dl tej.
Élesztőt egy kevés cukros tejbe felfuttatom, amíg elkészül a lisztet a vajjal, és zsírral elmorzsolom, majd hozzáadom a többi hozzávalót. Összegyúrom, jól kidolgozom, sima ruganyos tésztát kapok, majd pihentetem, vagyis kelesztem.
Míg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket.
Mák töltelék: 2,5 dl tejet felforralok, 40 dkg darált mákot leforrázom a forró tejjel, belekaparok egy pici vaníliát, hozzáadok 25 dkg cukrot, egy kis fahéjat és reszelt citromhéjat, összekeverem és hagyom kihűlni, hideg legyen.
Dió töltelék: 2 dl vizet felforralok 20 dkg cukorral, belekaparok egy pici vaníliát, majd összekeverem 40dkg darált dióval, teszek hozzá 4dkg morzsát, egy kis fahéjat és reszelt citromhéjat, ezt is hagyom kihűlni.
A megkelt tésztát megmérem és 8 egyenlő részre, osztom, ugyanígy járok el a töltelékkel is, 4 diós és 4 mákost készítek.
A tésztát téglalap alakúra nyújtom és megkenem a töltelékkel, majd zsírozott tepsire teszem, megkenem tojássárgájával, hosszába.
Kelesztem még kb félórát , ha letelt, akkor keresztbe is megkenem tojássárgájával, hústűvel egy két helyen megszurkálom és 200 fokos forró sütőbe teszem, készre sütöm.
A töltelékbe én teszek mazsolát, de csak magnélkülit, mert azt szeretem.
Alufóliába csomagolom, ha kihűlt… már alig várjuk, hogy szent este legyen és megvágjuk a vaníliás porcukorral megszórt, illatozó finom bejglit.
Jó munkát, és természetesen jó étvágyat !
Ja es meg ott tartok, hogy nem nyujtottam ki meg csak a kelesztö talban van benne.
További ajánlott fórumok:
- Mit tegyek, ha rossz lett a mézeskalács tésztám? :(
- Miért nem sikerül a kavart mézes tésztám?
- Lehet, hogy híg lett a tésztám? Mit csináljak vele? Már sül. Bögrés mákosat csinálok
- Mitől törik szét az isler(nyers) tésztám?
- Miért kemény a kelt tésztám külseje?
- Miért nem tudom nyújtani a bejgli tésztám? Szakad pedig elég puha a tésztám.