Nem kaptam adóvisszatérítést automatikusan (beszélgetés)
Sziasztok ! Valaki tudna nekem segíteni a következőben:
Nem vettük igénybe a 2021-es évre a családi adókedvezményt egyik hónapban sem, ez lett volna az első olyan amikor egy összegbe szeretnénk igénybe venni, két kisgyerek után kapjuk, úgy szerettük volna, hogy párom igényelné vissza egy összegben.
És nem tudom, hogy most amikor kaptuk az szja visszatérítést, ez benne volt e?
Ha igen akkor keveseljük a kapott összeget.
De be fogunk egyébként mindenképpen menni a NAV-hoz ezzel kapcsolatosan.
Ma sok utánajárás után a következőket tudtam meg:
Nem automatikus az utalás,
-ha a családi kedvezményt nem egész évben érvényesítették,
Nálunk pl ez volt,januártól-màrciusig, én KATA-s voltam a férjem meg munkanélküli, de ott nem kértük az érvényesítést. Esetleg más módosítás történt például leérettségizett a gyermek.
De a módosításnál nem minden esetben akadt fent valaki a rostàn.
-ha személyi kedvezményes, de az orvosa nem jelentette le
-ha tavaly házasodott évközben
Összességében tehát valamilyen szja-t érintő változása volt tavaly.
Mi sem kaptuk meg, marad a bevallás, mert kiutalni már nem fogják, de legalább már értem miért is volt a fennakadás.Remélem néhányunknak tudtam ezzel segíteni.
Akkor sem lehetne nulla.
Dolgoztam már olyan helyen, amelyik nem volt tb kifizető, de ott is szerepelt a bérpapíromon a bruttóbérem, a ledolgozott napok száma, az, hogy mennyi táppénz, járulékok, stb.
Fura ez a nullás papír...
Köszönöm!
Igen, minden sorban 0 van. Azt gondoltam biztos a táppénz miatt, mert egész hónapban táppénzen voltam. Július 20-tól szeptember 26-ig egészen pontosan.
Nem!
Amíg van betegszabid, addig azt kell használni. Ha elfogy, akkor jön a táppénz.
0 minden sorban?
Hát ez érdekes!
Értem. A papíromon szerepel minden, viszont nem nagyon igazodok ki rajta. Azt látom hogy pl egész augusztus mellett 0 van minden sorban. Amúgy egész hónapban táppénzen voltam. De arra már a betegszabadságot elhasználtam év elején.
Tényleg, ha a betegszabi hat nap egyben, nem 15, akkor már ezután táppénz jár? (januárban voltam hat napot hétvégével együtt)
Az elős 15 napot a munkáltató fizeti. Csak munkanapra jár és a fizetés 70%-a
A 16. naptól jár a táppénz, ami minden napra jár, azaz hétvégére is, és a fizetés 60%-a
Tehát a betegszabi alatt, ha 10 ezer a napi pénzed, akkor 7 ezret kapsz meg.
Táppénz alatt 6 ezret, de szombatra és vasárnapra is.
TB-t nem vonnak, szja-t igen.
A papírodon biztos szerepel az is, hogy mit vontsk le. Az enyémen mindig szerepel minden.
Nem akartam félrevezetni senkit, én így tudtam. Akkor ha ez így van, elég kevés pénzt kaptam!
Én úgy tudtam hogy a táppénzre nem jár. 9 hétig voltam táppénzen egyhuzamban, ezen kívül nem tudom mennyit, de akkor elég keveset kaptam.
A papíromon is az az összeg szerepel. Akkor viszont nem értem!
Ma mondták az ATV híradóban, hogy az aki nem kapja meg holnapig, az már nem is kapja meg az automatikus utalással. Nekik az éves adóbevalláskor kell visszaigényelni az adóvisszatérítést.
Hát ez jó nagy szívatás...
A táppénz adóköteles, azaz ugyan úgy vonnak belőle 15% SZJA-t.
Ne vezess félre senkit!
A táppénzből járulékot nem kell fizetni, azaz TB-t.
Értem! De azért a munkáltató által kiadott igazolás azt már tartalmazná ( ha lenne ilyen ) és nyilván levonná belőle a táppénzt :)
No de a NAV mindenek felett van..............és persze megint azok járnak rosszul,akiknek nincs.........
Az persze mellékes,hogy nekem 3 jövedelmemből vonnak TB járulékot,de ez egy másik téma :)
További ajánlott fórumok:
- Ha jár vissza adóvisszatérítés, hány nap után utalja vissza azt a NAV?
- Német adóvisszatérítésnek mennyi idő a határideje?
- Osztrák adóvisszatérítés
- A házastárs automatikusan adóstárs e?
- Ha a munkahelyetekre új ember érkezik, automatikusan kedvesek vagytok vele?
- A gyed utánni gyes-t meg kell igényelni vagy automatikusan fogom kapni?