Napi kontaktlencsében napközbeni pár óra szunyókálás lehetséges? (tudásbázis kérdés)
nekem is van egy kis infom, ami talán segíthet megérteni, miért nem jó aludni, szundizni benne.
a szem felső rétege nedves környezetet igényel, ami nemcsak a könnytermelésből áll, hanem a pislogásból is, hiszen ezzel a mechanikai mozgással kenjük el a szem felületén a könnyet.
na, ez alvás közben nemigen létezik. ugyanis ez nem arról szól, hogy a kontaktlencsén nedves felületnek kell lennie. a fontos, hogy alatta, a kl. és a szaruhártya között nedves legyen a közeg.
ezt kl. hordásnál a pislogással tudjuk fenntartani egy ideig, de ha alszunk, akkor egyáltalán nem.
ezért alakul ki az a kellemetlen érzés ébredésnél, hogy szinte vésővel is alig lehet lehántani a kl. a szemedről. mert rászáradt, összetapadtak. ugyanez napi túlhordásnál is.
éjjel-nappali hordású kl. gondolom lehetőséget ad a nagyobb fokú nedvesedésre és ugyan 100%-an nem vagyok biztos benne, de szerintem a jobb kontaktológusok sem bólogatnak szaporán, ha megkérdezik, hogy bennmaradhat-e két hetes lencse két hétig éjjel-nappal szünet nélkül.
nekem nagyon komoly kötőháryagyulladásom lett, 2 hétig folyt taknyamnyálam egybe, utána kaptam a fejemre a szemésztől, hogy egy percet sem
Köszönöm szépen a segítséget!
Nekem annyira nem érzékeny, még csak 2 ilyen kis "szundis balesetem" volt eddig, semmi gondom nem volt utána, de megfogadom a tanácsokat és inkább nem! Köszi
Begyullad a szem könnyen, meg már pár óra alvás miatt is deformálódhat az üvegtest, ami kellemetlen meg nem túl egészséges - de regenerálódik.
Igen pont ilyesmikre gondolta, utazás, strand.....velem hamar előfordul hogy elszundítok, és nem tudtam ez mennyire káros. Éjszaka természetesen nem. Köszi.
Nem szerencsés... Én is hordtam napilencsét, volt hogy elbóbiskoltam benne, hát nem élveztem.. Begyulladt a szemem meg mifene,de ez biztos függ a szemed érzékenységétől is! Az enyém elég kényes-érzékeny, nekem szigorúan nem szabad! ha mégis sikerül,utána minimum egy hét lencse nélkül mire rendbejön a szemem. Vigyázz vele!
Én úgy tudom azért nem lehet , mert egy sima lencse kevés oxigént ereszt át, és így a szem károsulhat. A spéci Night&Day lencsék viszont már pont így vannak kitalálva, hogy megfelelő mennyiségű oxigént eresztenek át alvás közben is.
Szia! Nekem anno a szemészorvos azt mondta, hogy ne aludjak benne, de ha pl buszon utazok és elalszom, nem kell kétségbe esnem...
De természetesen alvást jelent, csak egy éjszakai alvás az 6 -8 óra, egy délutáni alvás (ha éppen hajnali 4 - től dolgozom és már nem látok ki a fejemből)nálam 1 - 2 óra. Tehát a kérdésem arra irányult, hogy ilyen rövid alvás sem engedélyezett napi lencsében?
miért, a szundítás az nem alvás? nem értem a kérdést
nekem a szemészem nagyon szigorúan megtiltotta
én szoktam benne szundizni max 2-3 órát utána kiveszem megmosom, és visszarakom. állítólag arra kell vigyázni, hogy ne kerüljön le a szemfenékre mert onnan nem lehet egy könnyen kivenni.
Köszi! Megfogadom! Sajnos erre nem találtam semmit.
Sziasztok! Napi lencsém van, amit nem rendszeresen hordok, mert nekem munkához jobb a szemüveg. Azt tudom, hogy aludni nem lehet, csak kifejezetten erre kitalált lencsében,de ha néha napközben 1 - 2 órára elszundít az ember az okozhat valami gondot? Köszönöm a segítséget!
lehetséges, de nagyon nem tesz jót
ne csináld
Napi kontaktlencsében napközbeni pár óra szunyókálás lehetséges?
További ajánlott fórumok: