Nana féle német típusú túrótorta recept
120 perc
sok
sok
sok
A Nana féle német típusú túrótorta hozzávalói:
tészta:
-200g liszt
-fél zacskó sütöpor (nincs hosszú ö)
-1 zacskó vaníliás cukor
-1 tojás
-75g cukor
-75g vaj vagy margarin
túrós massza:
-750g túró
-150 g cukor
- plusz 1 evökanál cukor
-1 zacskó vaníliás cukor
-4 tojás
-1/3 citrom leve
-1 zacskó vaníliás pudingpor
-2,5 dl tej
-esetleg mazsola
A Nana féle német típusú túrótorta elkészítési módja:
én csak úgy hívom, német típusú túrótorta. anno a nagyanyám unokatestvére hozta a receptet, meg azt a bizonyos hozzávalót is Németországból, ök ott éltek-haltak, és a nagyim amikor gyerek voltam, mindig ilyet sütött, imádtam. most is imádom, rég nem ettem, de ma úúúgy megkívántam, hogy még abba is belementem, hogy magam készítsem el :) na jó, ez most, hogy van sütöm, mert már itthon lakunk, nem volt lehetetlenség ugyebár. a tésztához való összetevöket összegyúrjuk, félretesszük. a tojásokat szátválasztjuk, a fehérjét egy evökanál cukorral felverjük keményre. a többi összetevöt összekeverjük. (a 4 tojássárgáját is!) a fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába. esetleg tehetünk bele mazsolát, én nem tettem, így is szuperfinom. az elözöleg összegyúrt tésztáhozvalót kinyújtjuk, nagyon vékonyra, és egy tortaformának az alját kibéleljük vele. a maradék tésztát újra kinyújtjuk, és a tortaforma oldalát is kibéleljük, úgy, hogy az összeeresztésnél, az alap és az oldal fedje egymást, az ujjunkkal összenyomkodjuk. amikor ez megvan, beletöltjük a túrós masszát, majd a tortaforma oldalán lévö tésztát ráhajtjuk a túrós massza tetejére (nem fogja befedni az egészet, csak a körvonalat kell, többre nem is elég a tészta, meg különben is ez a lényege, h középen ne legyen tészta a tetején) :) a tészta anyaga eléggé jól formálható, szóval ha úgy tünne, hogy nem lesz elég, akkor is elég lesz, mivel vajas, az ujjunk melege jól alakítja és simán nyomkodható ameddig akarjuk :)
kiegészités:
az eredeti "német" recept szerint nem vaníliás pudingpor kell bele, hanem valami túrótortához használatos por, amit anno itthon nem lehetett kapni, most meg már ki tudja, h lehet-e, és hogy mi az ugye :)
a másik a cukor:
a nagyikám, nem tudom, hogy ezért cukros-e, de az összes sütijének a cukortartalmát, ha felére vagy kétharmadára vesszük, akkor is tök jó édes, ízletes, élvezhetö lesz a végeredmény :))
szóval a tésztába tegyük bele, mert az úúúúúgy finom, de pl a túrós krémbe, ha csak 100g cukrot teszünk, vagy neadjisten 80at, szerintem akkor is pont ennyire lesz finom :) én most a recepthez tartottam magam, mivel elöször készítettem, biztosra kellett mennem, meg mondjuk a túró nem annyira olcsó... hogy hazardírozzak :)) de legközelebb valószínüleg kétharmad cukorral készítem majd.
a cukorról még: sima kristálycukrot ír a recept, de én nádcukrot, vagy ha van itthon, inkább nyírfacukrot használok. itt is így tettem.
elömelegített sütöben ( a régi gázos típusúakban 3as fokozaton) amúgy nem tudom, hány fokon :)) másfél órát kell sütni.
feljön majd a túrós massza középen, de amikor kivesszük, kis idö múlva lejjebb esik a kozepe, mint a széle. mi langyosan megkezdtük, iszonyúúúan finom még melegen, de ha kihül, hidegen is isteni!!!
nekem egy 30éves, a gomb tekergetésére nem annyira reagáló gázsütöm van, így is másfél óra volt, de az elején nagyon magas fokozaton ment, mert vagy ott megy, vagy nem megy :) de meg így, ilyen körülmények között is szuperjó lett, formára és ízre is, szóval mondhatjuk, h bolondbiztos recept :)
én, egy amatör is, elsöre megcsináltam :))
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: birgi74, 2012. szept. 16. 23:01
A nana féle német típusú túrótorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.