Főoldal » Receptek » Levesek, levesbetétek receptjei » Gazpacho (hideg zöldségleves – spanyol) recept

Gazpacho (hideg zöldségleves – spanyol) recept

Elkészítési idő 20 perc
Szénhidrátszegény Szénhidrátszegény
Kalóriaszegény Kalóriaszegény
Zsírszegény Zsírszegény

A Gazpacho (hideg zöldségleves – spanyol) hozzávalói:
1 kg paradicsom
2 uborka
2-4 paprika (sárga, piros, vagy bármilyen színű, de nem csípős!)
1 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 szelet zeller (ez opcionális, de én nagyon szeretem a zellert, szinte mindenbe teszek)
2 szelet rozskenyér (vagy bármilyen tönköly, teljeskiőrlésű, stb. akár fehér, de azért a barnák jobb ízt adnak – és egészségesebbek is)
3-4 evőkanál balzsamecet
fél deci olívaolaj
őrölt feketebors

pár csipet (1-2 levél) bazsalikom (ha van friss, de jó a szárított is)
néhány főtt tojás (opcionális, de ezt úgyis csak a végén kell rátenni, nem keverjük a levesbe)


A Gazpacho (hideg zöldségleves – spanyol) elkészítési módja:
A paradicsomot, az uborkát, paprikát hagymát felapítjuk, majd összeturmixoljuk, vagy botmixerrel aprítjuk. (én nem hámozom le a paradicsomot, csak az uborkát, de aki úgy szeretni, aprítás előtt hámozza meg a paradicsomot is). A pépet ízesítjük a sóval, borssal, bazsalikommal, olívaolajjal, balzsamecettel, és hozzákeverjük az előre pici vízben megáztatott kenyérdarabokat is. Van olyan recept, ami ír pici cukrot is, de én feleslegesnek tartom, egyrészt mert így kevesebb szénhidrátot viszünk be, másrészt pedig a zöldségek saját íze megmarad, és annál finomabb nincsen! Az egész így kapott „levest” betesszük a hűtőbe, megfőzzük a tojást, amikor lehűlt a levesünk, tányérokba rakjuk, és a kockára vágott főtt tojással tálaljuk. Lehet rá pirítani még kenyérkockákat, vagy nem leturmixolt vegyes zöldésgdarabokkal díszíthetjük.

Ennél finomabb, kevesebb adalékanyagot tartalmazó, tartalmas ételt nem sokat ismerek. Főként nyáron nagyon üdítő lehet. Én mondjuk bármikor szívesen fogyasztom! :o)
Én nem eszem tojást, szóval vegáknak is szuper étel!
Lisztérzékenyek használhatnak gluténmentes "kenyeret".


Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei


A gazpacho (hideg zöldségleves – spanyol) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook