Nagyon rosszul főzök. Minden próbálkozás egy újabb kudarc.... (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Ha tudod, hogy mi a baj vele, az már fél siker. Akkor lehet következtetni javításra. Ha nagyjából ugyanabban a fazékban főzöd, írd fel a hozzáadott lisztmennyiséget.
Oké, fajtánként kicsit eltérő mennyiséget igényelhetnek, de az állandó fazékméret egy jó támpont 🙂
Egy jó csirkepőrköltöt nem egyszerű elkészíteni.
Nem mindegy a zsiradék, a paprika minősége, a szaft sűrű, krémes lesz, vagy egy vízízű piros lé.
Az van vele, hogy elméletben pontosan tudom, hogyan működik; hiszen nem egy nagy durranás. A gyakorlatban viszont a főzelékfélékből (amit nagyon szeretünk) vagy leves lesz, vagy úgy megáll benne a kanál, hogy ki se lehet belőle venni. 😠 (Anyukám egyszer se rontotta el.)
Valószínűleg életem első zöldbabfőzelékénél siklottam ki: friss háziasszonyként kaptam anyósomtól egy üveg általa eltett, gyönyörű, sárga zöldbabot. Na, majd ebből fincsi főzeléket készítek! Az eredmény valami betonszerű, ízetlen borzalom lett; nyilván a kelleténél több lisztet raktam bele. Elkezdtük enni. Könyörögve kértem a férjemet: te, ez nagyon pocsék, dobjuk ki! Válasza az volt: jó az, egyed! Marha nagy nagy szerencsém, hogy a fiaink is követték ezt a mentalitást: ha egy ételem nem sikerült jól, nem finnyáskodtak, csak annyit mondtak: anya, ilyet máskor ne főzz! Az idő haladtával egyre kevesebbszer adódott ok ilyen felszólításra, 😊 de a rántás a mai napig mumusom - nagy bánatomra.
Mi van vele?
Megcsinálom, félrehúzom a tűzről. 1-2 percet állni hagyom, utána öntöm fel hideg vízzel, keverve.
Észrevettem, ha a tűzön öntöm fel, azonnal megfő a liszt, és idő sincs elkeverni, csomós lesz. Kis visszahűlés a titok, lehet hogy nem szabályos, nálam bevált :)
Időrablásban igazad van. Van egy kedvenc csatornám, ahol csupa finomságot, hagyományos ételeket készítenek, de a blogger annyit szövegel, belepörgetek és alig halad.
Legutóbb azon nevettem, kicsit az idő felén túl készen lett az étel, de kitálalás közben még kedélyesen beszélt tíz percet - minden másról.
Mi fog ki rajtad?
Ne keseredj el! Van két választásod is:
1: ha megviselnek a kudarcok hagyod, és nem erőlteted a konyhai sikereket, az energiádat fordíthatod más dolgokra
2: tapasztalt háziasszony(ok)tól megtanulod a legfontosabb alapokat - szerintem ezek hiánya a probléma -, és eleinte kis mennyiségben főzöl egyszerű ételeket.
A videók tényleg jók, de nagy részük szörnyen időrabló. Célravezetőbb gyakorlott főzőtől kérdezni; nekem ez bevált; hangya módján szedtem össze az információkat, amiket a gyakorlatban kamatoztatni tudtam. (Mindezek ellenére van egy nagyon egyszerű valami, ami rendre kifog rajtam. 😢)
Gyakorlat teszi a mestert - mondták a Régiek az ilyesmikre.
Ne add fel, nem szentírás!
Igen,ez megosztó,sokan kezdik kamaszként sütéssel a konyhai pályafutásukat.
A főzésnél vidzont ritkábban van olyan,hogy eleinte vackul sikerül.Mert ott menet közben tudsz korrigálni:-)De ha bement a linzer/muffin/pogácsa a sütőbe,onnantól hiába jut eszedbe,hogy ez vagy az kimaradt.
Pár napja sütöttem kiflit-nagyon sokadszorra,bevált recept anyukámtól,begyakorolt metódus.Mindent grammra kimérek. Szépek szoktak lenni.Most öreg lehetett a fagyasztóból kivett élesztő:keletlen,kemény kiflik lettek.Sosem jártam így.
Sütni ma is jobban szeretek, mint főzni.
Csak nincs, ki megegye, már belém is felesleges extra kalória.
Na pont sütni szerintem sokkal nehezebb.Főzésben sokkal magabiztosabb vagyok, nem ragaszkodom rögeszmésen a receptekhez,bátran kombinálok, fùszerezek, és az eredmény sosem volt még rossz.
Sütésnel kínosan kimérek mindent grammra, kínosan betartom a receptet, mégis vannak kudarcélményeim.
Én így kezdtem a főzést (anyu egy konyhatündér, de otthon nem engedett kibontakozni, egy rántottát vagy tejbegrízt sem csináltam, amíg otthon éltem): csirkemellből készült ételek:tejszínes ragu kockázott csirkemellel es zökdségekkel.Darálthúsból milánói.Sütőben “összesütni” húst krumplival. Rakott krumpli, vagy rakott zöldség (alul rizs, rajta zöldség, darált hús, tejföl, sajt.Krémlevesek: zöldségfélék tejszínnel összeturmixolva.
Tésztasaláta:tészta, sajt, pritaminpaprika, kukorica, sonka, joghurtos-majonézes öntettel.
Ezel egyszerűek, nehéz elrontani.
Először csak nagyon egyszerűen elkészíthető, egyszerű és kevés alapanyagot használva főzzél, lehetőleg olyan tökéletesen érthető videó segítségével, mint pl. Szazsu videói. Itt van egy roppant egyszerű és mennyei finom süti, de érdemes megnézni a főzős videóit is. Jól magyaráz.
Ne csodálkozz azon, ha eleinte nem megy a főzés!
Senki sem úgy születik, hogy egyből tud főzni. Minden, így a főzés is, csak gyakorlás kérdése. Van akinek sokkal többet kell gyakorolni a főzést, mint másoknak. Ebben sem vagyunk egyformák. Azért ha javasolhatom, eleinte az egyszerűbb ételekkel kezdjed, mint pl a sima paradicsomleves egy kis tésztával vagy éppen egy finom omlett. Miután ezek már mennek, meg fog jönni az önbizalmad és a főzési kedved is. Jöhet utána egy egyszerűbb főzelék pl. sült kolbásszal vagy éppen fasírttal. 😀
További ajánlott fórumok:
- Segítsetek Helga lányom hisztijét megszüntetnem!Én már mindent bevetettem!Mit csinálok rosszul?
- A kutyáink nagyon rosszul vannak
- Randiztam egy leányzóval, de utána nagyon inaktív, visszahúzódó lett, szerintetek meddig van értelme még próbálkozni?
- Nagyon rosszul érzem magam. A férjem mellett beleszerettem valaki másba, de én ezt nem akarom! Mit tegyek?
- Már nagyon sokszor próbálkoztam
- Rózsáimat ellepték a tetvek. Mindenképp házi készítésű, környezetbarát ellenszerrel próbálkoznék elsőre. Van valakinek bevált módszere?