Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Nagyon nem értem, miért hívják gyakran a margarint vajnak.... fórum

Nagyon nem értem, miért hívják gyakran a margarint vajnak.... (beszélgetős fórum)

Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.

1 2 3
61. srcrss (válaszként erre: 59. - Alinka01)
okt. 13. 09:51
Biztos, hogy ilyen is van. Mi rokonoktól kapunk néha tojást, szalonnát, hurkát, kolbászt. Megbízható emberek, nem szeméttel etetnek. :)
60. katt2 (válaszként erre: 58. - Alinka01)
okt. 12. 22:00

Hát, a 2,8%-os ESL tej simán megromlik és büdös lesz két hét után. Ezek tartós tejek, csak nem mindegy, hogyan tartósítják őket. Van ez az ESL, meg van az ultrapasztőrözött tej. Azt hűteni sem kell.

Akkor ne igyatok tejet. Én csak a 2,8 és 3,5%-os tejet iszom meg. Az 1,5%-os semmilyen.

59. alinka01 (válaszként erre: 57. - Srcrss)
okt. 12. 19:12
Háát... Én már ebben sem bízom! Amíg volt epehólyagom, a két legszörnyűbb epegörcsöm ilyen cucctól volt: házi füstölt szalonna és füstölt sonka okozta. Utólag azt mondtam, biztosan kiselejtezett vasúti talpfával füstölték őket!
58. alinka01 (válaszként erre: 24. - Katt2)
okt. 12. 19:10
A dobozos tejből van egy félliteres, azt vesszük nagy ritkán, ha főzéshez kell. De még felbontva sem lehet olyan hosszan a hűtőben felejteni, hogy megromoljon. Se íze, se "bűze", ami a tejre hasonlítana...
57. srcrss (válaszként erre: 55. - Alinka01)
okt. 12. 19:07
Szerintem majdnem mindennel baj van, amit a boltból veszünk. Nem tudjuk, mit eszünk. Nem hiszem, hogy a házi szalonna, vagy bármi egészségtelen.
56. alinka01 (válaszként erre: 26. - 55Judit)
okt. 12. 19:04
Már ha a képzetlen bolti eladó kislányok megértik...
55. alinka01 (válaszként erre: 33. - Birebora)
okt. 12. 19:00
Újabban a korábban sokszor elátkozott szalonna az ajánlgatott favorit...
54. alinka01 (válaszként erre: 43. - Globus)
okt. 12. 18:57
Tixó? Ez mi ez? Most olvasom, hogy dunántúli tájszó!
53. globus (válaszként erre: 52. - Krilion)
okt. 12. 18:53
Igen. Keleti szomszédaink használják gyakran.
52. Krilion (válaszként erre: 48. - Globus)
okt. 12. 18:49
Ebben is van valami nyelvjárásos dolog, szerintem. Van olyan ország, ahol minden iskolai végzettséget jelző iratot diplomának neveznek. Ami a szó eredetét tekintve helyénvaló is lehet. Nem határontúli, vagy határközelben lakó emberektől hallottad ezt?
51. ,zumba (válaszként erre: 50. - Timycat)
okt. 11. 17:24
Tiramisu natúr vajkrémmel...
50. timycat (válaszként erre: 6. - Netti)
okt. 11. 17:08

Fuuu engem sokan faxnak tartanak, mikor kötöm az ilyenben az ebet a karóhoz. A leggyakoribb a tiramisu eset, amit imádok, az eredetit... aztán elémtesznek egy olyat ami már ránézésre sincs köze hozzá, aztán hogy mi mindent bele tudnak tenni, keverni. 😱

De sokszor éttermeknél is tapasztalom a zavart az erőben, azt ígéri bécsi szelet és az hagyján hogy nem borjúból van, de még csak nem is marhából.

De a legelképesztőbb a gulyásleves volt csirkéből 😂

És nincs ezzel baj, csak a bécsi szelet helyett írjon rántott karajt/csirkemellett, a gulyásleves helyett meg krumplilevest csirkével/disznóval

49. fincsi5 (válaszként erre: 24. - Katt2)
okt. 11. 16:54

Bocsi, de nem olvastam el, ahogy a parizer és virsli gyártása sem érdekel.

Egy rokon pogácsájának elkészültét láttam 1x egy életre elég volt.:((

48. globus
okt. 11. 06:45
Egyesek minden iskolai bizonyítványt, oklevelet diplomának hívnak...
okt. 10. 20:10
Mert nem tudják mi a különbség 🤦‍♀️🤦‍♀️
46. libikóka (válaszként erre: 43. - Globus)
okt. 10. 18:08
Tixó
45. Kacsahercegno (válaszként erre: 43. - Globus)
okt. 10. 17:45
Egyértelműen cellux :D
okt. 10. 16:04

Idegennek sose mondtam ki sem a vaj, sem a margarin szót. Én a spáros margarint használom,teljesen elégedett vagyok vele, és ha fiamat kérdem, hogy " kérsz vajas kenyeret, ezzel azzal,amazzal stb, rögtön veszi a lapot, pedig amióta megszületett, nem vettem vajat,lehet hogy nem is látott még, igaz, bogy előtte sem.

Gyerekkoromban, azt hiszem a 70-es években volt egy nagy margarint népszerűsitó hullám, édesanyám is akkor szokott rá. Én azt hiszem életemben 1x vettem vajat egy beteg macskának. Megvagyunk nélküle, betegek sem vagyunk a vaj hiányától.

ja,a férjem szülei teheneket is tartottak,néha csináltak vajat is. Hát nem hozta meg a jóétvágyamat

43. globus (válaszként erre: 41. - Kacsahercegno)
okt. 10. 16:04
Ragasztószalag az tixó. Vagy cellux?
42. globus (válaszként erre: 40. - Kacsahercegno)
okt. 10. 16:03

Gyűszűnyi tej sem kerülhet kávéba. Anyatejes korom kivételével nem ittam meg egy litert. De a tejszín fincsi, hát még a sajtok, joghurtok, imádom.

Fizikailag nyilván nincs a tejtől bajom, csak nem szeretem.

41. Kacsahercegno (válaszként erre: 36. - Krilion)
okt. 10. 16:01
Meg minden felvágott szalámi, meg minden szörp málna (de ezt már Globus is írta :D). Mostanában pl. a papírtörlőre egyre kevesebben mondják, hogy szilvia, pedig az az egyik személyes kedvencem ebből a jelenségből.
40. Kacsahercegno (válaszként erre: 32. - Globus)
okt. 10. 15:59
Ahhh megtaláltam a népemet. 😂 Bár én az "igazi" tejtől kifejezetten undorodom is, minél kevesebb köze van egy tehénhez, annál jobb. Magában mondjuk a 1.5%-os uht tejet sem iszom meg, kv-ba meg ételekbe használom csak 😅 Ha nem 1000 Ft lenne egy normális növényi tej, akkor csak azt venném, vissza se néznék. :D De közben meg minden egyéb tejterméket talicskaszámra tudnék enni.
39. globus (válaszként erre: 33. - Birebora)
okt. 10. 15:58
Hát még a tojás min ment keresztül.
38. globus (válaszként erre: 35. - Xochipilly)
okt. 10. 15:57
A Kerrygoldon kicsit még tehénszagot is érezni. Szerintem finom.
37. globus (válaszként erre: 36. - Krilion)
okt. 10. 15:54
Felénk minden szörp málna.
okt. 10. 15:38

Ez, amiről írtok egy nyelvi jelenség, más nyelvekben is előfordul. A margarin egy vajpótló terméknek indult,(az is maradt végülis) és mivel a margarin hosszabb és idegenebbül csengett, így lett a köznyelvben vaj. Régebben még az állaga és a csomagolása is hasonlóbb volt. Illetve gondolom propagálták is a reklámokban, hogy az emberek tudják mihez hasonlítani.

De sok dolognál előforduö, hogy pl. egy márkanevet fajtásítunk. Pl.mogyorókrém - Nutella, vagy régebben minden üdítő Cola volt. Szőke kóla, barna kóla...stb. Anyukám meg mindenféle gyümölcslére azt mondja, hogy rostoslé, akár rostos, akár szűrt.

okt. 10. 15:33
Az ír vajat viszont annyian dicsérték, hogy megkóstoltam...és azonnal kétségeim támadtak, hogy nem margarint próbálnak-e nekünk eladni (drágábban) "vaj" címszó alatt. "Nem nyert hangszórót" a minősége sem az íze 😠
okt. 10. 15:25
Soha nem hallottam még, hogy valaki vajnak nevezze a margarint. Nagyon sokat sütök de kb 95%-ban margarint használok hozzá, vajat csak a tortakrémekbe, de akkor minimum 82%-os zsírtartalmú kell. A kenyérre majonézt kenünk "alapnak" (tuti egészségtelen az is), sem csészés margarint sem vajat nem vásárolok 😄
okt. 10. 15:22
Régen a vajtól óvtak, utána a margarintól. Valami mumust mindig kikiáltanak.
32. globus (válaszként erre: 31. - Libikóka)
okt. 10. 15:21
Én minden tejterméket szeretek, és tejjel keszült ételt, kivéve a tejet..
1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook