Munkaviszony nélküli terhességnél érdemes az 5. hónapban a vállalkozóit kiváltani hogy kapjak gyed-et? (tudásbázis)
Köszönöm az infókat! Sejtettem, hogy jó sok papírmunka árán (hogy elmenjen az ember kedve) ki lehet kuncsorogni valami kis pénzt, ha jó kedvükben vannak.
Azért januárban ellátogatok a legközelebbi OEP irodába és mellette megpróbálok valami munkát találni, hogy meglegyen a hiányzó 185 napom.
Mindenkinek kitartást és jó egészséget kívánok, hogy a nehézségek ellenére is szeretettel tudjuk várni a kis manókat!!!!
Szép álmokat mindenkinek!
közben megtaláltam a nyomtatványt is :)
csak azt ide nem tudom beilleszteni :(
Méltányosság
Abban az esetben, ha a szülő nem rendelkezik a gyed folyósításához szükséges biztosítási idővel, a társadalmi szolidaritás elve alapján az egészségbiztosítónak lehetősége van arra, hogy meghatározott keretek között méltányosságot gyakorolva, az általános szabályoktól eltérően megállapítsa a gyed-re való jogosultságot annak is, aki arra nem lenne jogosult. Az egészségbiztosító jogköre arra az esetre vonatkozik, ha a szülő gyed ellátásra való jogosultsághoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik.
A pénzbeli ellátás méltányosságon alapuló engedélyezése során figyelembe kell venni a kérelmező egyéb körülményeit is, pl. azt, hogy az anyagi, jövedelmi viszonyai indokolttá teszik-e az általános szabályoktól eltérő méltányosság gyakorlását.
A méltányossági kérelem
A pénzbeli ellátások méltányosságon alapuló engedélyezése iránti kérelmet a szülő foglalkoztatója szerint illetékes regionális egészségbiztosítási pénztárhoz kell benyújtani.
A kérelemnek tartalmaznia kell:
* a közös háztartásban lakók számát,
* nyilatkozatot a kérelmező és a vele együtt élők jövedelmi helyzetéről.
A méltányosságból engedélyezett pénzellátás összegéről és folyósításáról a regionális egészségbiztosítási pénztár értesíti a kérelmezőt. A méltányossági ellátást kizárólag a regionális egészségbiztosítási pénztár folyósíthatja, még akkor is, ha az igénylő munkahelye kifizetőhely.
A méltányosságból megállapított ellátás újabb jogokat és kötelezettségeket nem keletkeztet, ezért ha pl. a biztosított részére a terhességi-gyermekágyi segély folyósítását engedélyezték, ez nem jelenti azt, hogy a kérelmező a gyermekgondozási díjat is kap.
A regionális egészségbiztosítási pénztár méltányossági jogkörében hozott döntése ellen az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz lehet fellebbezni.
nyomtatványok:
* Igénybejelentés táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez (IB. 20. r.sz.)
* Igénybejelentés gyermekgondozási díjra (GYED 1)
* Pótlap gyermekgondozási díj megállapításához (PL. 30/gyed. r. sz.)
* Foglalkoztatói igazolás (Fl. 10. r.sz.)
* Pótlap a „Foglalkoztatói igazoláshoz”
* Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról
* Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához
* Folytatólagos igazolvány kérő lap (GYED 4) [GYED folytatólagos igénylésére vonatkozó igazolvány]
én még hallottam valami méltányossági igénylésről. be kell adni azt is, és elvileg kap az is, akinek elvileg nem járna. majd megnézem mindjárt, és ha találok róla valamit, akkor jelzem.:)
kiki, te pedig bátran legyél hisztis:)
Hirtelen ezt találtam, nem sokat lehet róla tudni még. Kénytelen leszek ellátogatni egy OEP irodába. Nagyon fognak örülni nekem, mert egy kicsit hisztis vagyok, hogy így kitoltak velem/velünk, mivel a diplomámmal és a 180 napommal nem megyek sokra...
Nekem a suli miatt meg van a 180 nap, de a május 1 után szülőknek már 365 nap jogviszony kell, vagy rosszul tudom?
És ha jól tudom a középiskolai és főiskolai tanulmányokat csak 180 nappal számolják be. Ezért kell nekem is még valahonnan 185 napot összeszedni, de ha kell takarítani is elmegyek!
Akkor nem :-((((.
Mivel minimum 180 napi jogviszonynak lenni kell az elmúlt két évben. Neked meg már nincs annyi hátra.
Nővérem 20 volt az elsőnél, 22 a másodiknál, 30 a harmadiknál.
Én "későn" szültem, 31 évesen (terveink szerint 26 éves koromba lettem volna Anyuka, de gólya megváratott minket elég rendesen :-D).
köszönöm nektek :)
csak már bújna ki
További ajánlott fórumok:
- 4, vagy 6 órás bejelentett munkaviszony mellett nem kell fizetnem a vállalkozói járulékokat?
- Megéri-e kiváltani a vállalkozói igazolványt?
- Részmunkaidős (4 órás) állás mellett lehet kiváltani vállalkozói igazolványt? Vagyis ekkor kell járulékot fizetni?
- Másodálláshoz érdemes kiváltani az egyéni vállalkozói igazolványt, ha a bevételem kb. 40 ezer/hó lenne?
- Akik hosszú munkaviszony után vállalkozóvá váltak
- Milyen vállalkozási forma jöhet szóba, ha nem rendelkezem munkaviszonnyal?