Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Munkajogász segítsége kellene fórum

Munkajogász segítsége kellene (beszélgetés)

2014. nov. 12. 16:45

Sziasztok!

Szakmai tanácsot kérnék tőletek. Nem tudom, tudtok-e segíteni, vagy van-e munkajogász köztetek, de remélem, igen Arról lenne szó, hogy az iskola, ahol tanítok, KLIK-es fenntartású (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ). Június végén felmondtak az egyik német szakos kolléganőnknek, mert nem tudtak neki órát adni. Az igazgatóhelyettes közölte ezt vele szóban, meg a KLIK-ben felajánlottak neki 3 állást is, amiket a nehézkes utazás miatt nem fogadott el, de a lényeg az, hogy írásban nem kapta meg a felmondást. Ezért mind a mai napig bejár a suliba, fizetést kap június óta folyamatosan, havi 190.000-et, de órát nem tudtak neki adni, kvázi teng-leng, szédeleg a suliban. Ha kell, bemegy helyettesíteni, de komoly munkája nincs. És minden nap 8-14 óráig ücsörög. Havi 200 ezerért. Mi meg tartjuk a heti 25 órát, tesszük tönkre az idegrendszerünket. Miután van egy érvényes határozatlan idejű munkaszerződése, gondolom, hülye is lenne elmenni vagy állást keresni, de a KLIK-ben sem sietnek a felmondólevéllel. Szerintem ez akkora joghézag, nem?? Vagy a KLIK-ben arra várnak, hogy unja meg a kolléga, mondjon fel ő és ne kelljen neki végkielégítést fizetni?? Mert akkor így egy évig is el lehet lenni a suliban órák nélkül....Megvakargathatnám az ügyet? Nem érne engem retorzió ezért? Mert akkor én sem szeretnék dolgozni havi 190.000-ért. Vagy érdemes egyáltalán valahol szóvá tenni? Ha igen, hol? Mert ez több kollégának szemet szúrt, de senki nem mer szólni. Pedig ez szerintem olyan jó kis példastatuálós munkaügyi per lehetne! Köszi, hogy elolvastátok és főleg, ha válaszoltok is.

23. kaente
2011. dec. 11. 20:42
Ki tud egy jó munkaügyi ügyvédet Budapesten?
22. kaente
2011. dec. 11. 20:41
K
21. reload (válaszként erre: 20. - Ájrin)
2011. aug. 16. 14:04
Megnézzük majd a papírokat, de ha ki is léptették, pénzt nem kaptak az tuti.
20. ájrin (válaszként erre: 18. - Reload)
2011. aug. 16. 13:41
Csak ha logikusan gondolkodunk: amikor tulajdonosváltás történt akkor vagy át kellett venniük a dolgozókat azzal, hogy elismerik a végkielégítés szempontjából az előző időszakot, vagy ki kellett volna AKKOR léptetni a dolgozókat és kifizetni nekik az addigi végkielégítéseket.
19. ájrin (válaszként erre: 18. - Reload)
2011. aug. 16. 13:23

Utánajárni csak a társasági szerződés elolvasásával lehet. Szerintem amikor megkapja a felmondást, akkor kérdezzen rá (ha a felmondásban nem szerepel a hónapok száma), hogy hány havi végkielégítést fog kapni.

Kedvezőtlen válasz esetén kérni kell, hogy bizonyítsák be, hogy miért nem a több. Ha nem sikerül zöldágra jutni velük, akkor marad a Munkaügyi Bíróság.

18. reload (válaszként erre: 17. - Ájrin)
2011. aug. 16. 13:16

KI-be nem léptették úgy tudom. De ebben nem vagyok biztos, mert egyik nap még XY KFT volt, másnap meg már YZ, szóval gyorsan történt a dolog, papírokat haza nem hozott.

Az biztos, hogy az új cég a dolgozókkal és a meglévő szerződésekkel együtt vette át a céget.

A társasági szerződést viszont nem tudjuk megnézni max a cégkivonatot...

Hogy tudunk utánajárni ennek? Mert nem lenne mindegy hogy 7 vagy 3 év a munkaviszony..

17. ájrin (válaszként erre: 16. - Reload)
2011. aug. 16. 13:12

Akkor a társasági szerződésben biztosan van erről szó.

Ha ki és beléptették a férjed, akkor nehéz lesz bebizonyítani, de még akkor sem reménytelen, hiszen ugyanabban a munkakörben dolgozik gondolom, tehát az új cég megörökölte a dolgozókat minden terhével és előnyével együtt.

Ha pedig csak szerződés módosítás történt, akkor el kell ismerjék a korábbi időszakot is minden felháborodás nélkül.

16. reload (válaszként erre: 15. - Ájrin)
2011. aug. 16. 10:02
Akkor sem új cég, ha új cég alakult? Megváltozott a cég neve, adószáma..stbstb. Tehát megvették a régi tulajtól, de új céget alapítottak.
15. ájrin (válaszként erre: 10. - Reload)
2011. aug. 15. 14:44

Ha csak tulajdonosváltás történt, az nem új cég a végkielégítés szempontjából. Sőt, ha jogutódlással történik a cég átalakulása akkor is el kell ismernie a végkielégítés szempontjából az előző időt, mert az új cég a régi jogaiba lép.

Ennek érdemes utána járni.

14. reload (válaszként erre: 13. - Ájrin)
2011. aug. 15. 14:32
Köszönöm!
13. ájrin (válaszként erre: 12. - Reload)
2011. aug. 15. 14:31
Naptári nap a felmondási idő.
12. reload
2011. aug. 15. 14:23
A felmondási idő az munkanap, vagy naptári?
11. reload (válaszként erre: 10. - Reload)
2011. aug. 15. 14:21
jav.: valamennyire
10. reload (válaszként erre: 9. - Ájrin)
2011. aug. 15. 14:21

KÖszi a gyors választ. A férjemről van szó, úgy néz ki lehúzza a rolót a cégük szeptember 1-től. Bár ez még nem 100%, csak jó lenne tudni mire számítsunk :(

Ezek szerint bármikor közölheti, hogy vége... Viszont a felmondási idő és a végkielégítés valennyire jó lesz, igaz csak 2X30 nap, mert tulajdonosváltás miatt "új" lett a munkahelye kb 3 éve sajnos. Amúgy 7 éve itt melózik :S

9. ájrin (válaszként erre: 8. - Reload)
2011. aug. 15. 14:18
Nincs, ha nem állsz felmondási védelem alatt (gyes után vagy betegség után). Bármikor felmondhat, de jár a felmondási idő neked és a fele időre fel kell mentsen a munkavégzés alól (hogy tudj munkát keresni).
2011. aug. 15. 14:16

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. A google-ban megtaláltam a felmondási időre és a végkielégítésre vonatkozó szabályokat. Egy valamit azonban nem találok: ha a munkáltató mond fel, azt mennyi idővel előbb köteles a munkavállaló tudomására juttatni?

Van ide vonatkozó jogszabály?

Köszönöm

2011. aug. 12. 14:10

A végkielégítés a ledolgozott évek után jár.. Egy helyen azonos munkáltató.. Én így tudom.

A felmondási idő alatti felmentésről a munkáltató dönt, szerintem.

6. judit71 (válaszként erre: 3. - Gne2)
2011. aug. 12. 08:46

Szia!

Ment egy privi!

2011. aug. 12. 08:42

Sziasztok!

Köszönöm szépen a válaszokat!

4. ájrin (válaszként erre: 1. - Judit71)
2011. aug. 12. 08:41

Szia,

1. Csak jóindulatból tekinthetnek el a felmondási idő letöltése alól. De megtehetik, ha akarják.

2. Igen, jár a végkielégítés.

3. gne2
2011. aug. 12. 08:40

Nem vagyok munkajogász, csak munkajogot is tanulok.

A végkielégítés jár, attól függetlenül, hogy találsz-e munkát.

A munkáltató eltekinthet a felmondási idő alatti munkavégzéstől, de ha tényleg csúnyán váltok el egymástól, akkor erre nincs sok esélyed. :(

2011. aug. 12. 08:40
Nem vagyok munkajogász, de a végkielégítés szerintem mindentől függetlenül jár, ha ők mondtak fel neked!
2011. aug. 12. 08:26

Sziasztok!

15 éve dolgozom jelenlegi munkahelyemen, de most létszámleépítés miatt elküldenek. Nem részletezném a körülményeket, mert elég csúnyán küldtek el...

Öt hónap felmondási időm van és öt hónap végkielégítésem. Kérdésem az lenne, hogy ha a felmondási idő ledolgozandó része (2.5 hónap) alatt találnék másik munkahelyet, a munkáltató eltekint-e a ledolgozandó résztől? Van-e erre jogi precedens, vagy ezt az adott intézmény határozza meg?

Másik kérdésem pedig az lenne, hogy ha a felmondási idő le nem dolgozandó része alatt sikerülne már csak új munkahelyet találnom, akkor jár-e még a végkielégítés? A felmondási időm 2012. január 31-gyel jár le.

Köszönöm előre is, ha tudtok segíteni!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook