Munka miatti derékfájdalom? Mi lehet a megoldás? (beszélgetés)
Munkavédelmi előírás szerinti súlynormák: nők – 20kg, 16-18 éves fiatalok – 20 kg, férfiak – 50 kg.
Kézi anyagmozgatás
Felemelés előtt:
súlynorma szerint egy személy felemelheti-e;
nincs-e rögzítve vagy lefagyva a teher;
szükséges védőeszköz megléte.
Teher emelésekor
teher biztos megfogása
helyes testtartás, (egyenes hát, hajlított térd)
teher egyenletes eloszlása,
nagy terjedelmű teher vállon vagy háton
Letevés
megfelelő hely (elbillenés, felborulás)
alátét elhelyezés (ujj sérülés)
HOGYAN EMELJ BIZTONSÁGOSAN?
Ha valamit megfelelő módon szeretnél felemelni, kicsit terpeszd szét a lábadat, hogy stabilabb helyzetet vehess fel,
lábfejed mutasson abba az irányba, amelybe majd menni szeretnél.
Szorítsd le az álladat, húzd ki a hátadat és emeld fel a fejedet. Mérd fel a teher várható súlyát, óvatosan mozgasd –
billegesd meg. Ha úgy érzed, hogy túl nehéz, kérj segítséget, mielőtt elmozdítanád. A terhet vagy csomagot tartsd
minél közelebb a testedhez, a tenyereddel ragadd meg – ne az ujjbegyeddel- ne tedd szét a könyöködet. Használd
lábizmaidat arra, hogy az emelés legnehezebb részét elvégezzék, kíméld magad a felesleges erőfeszítésektől.
MINDIG A TÉRDEDET HAJLÍTSD BE, NE A HÁTADAT!!!
Ha egyéb ok nincs a háttérben, nagyon jó a Rozmaring krém (Biomed), van forte változata is. Kicsit hűsít és aztán hat. Nálunk bevált:)
Esetleg házi praktikaként széles deréköv viselése segíthet figyelni a munka közbeni tartásra.
igen mi is ettől tartunk.
jó lenne eltanulni mi a helyes emelés, de hogyan lehet ezt tanulni?
Attól is függ, hogy pl. hogy emel fel, hogy hajol az ember... annak is van külön technikája.
Valamikor régen olvastam ilyesmit. De a munkahely legtöbbször nem szanatórium. És még nagyon fiatal...
a cosmodisk,fizikoterápia,masszázs,ultrahangos kezelés,gyógytorna,csontkovácsolás,sajnos csak egy kicsit segít, 15 éve alatt mindet próbáltam,de 3 éve tényleg teljesen új hátam lett pedig csak 1x
használom egy héten a ceragemágyat ráadásul ingyen!
A párom építőként dolgozik és mióta elkezdte pár hete állandóan derékfájásra panaszkodik.
Próbáltam masszíroznim, nyújtani, krém, enyhíti a tüneteket, de mikor újra megy dolgozni, előjön megint.
Még csak 24 éves és ezt szeretné dolgozni később is...
Gondolta h nehéz dolgok emelgetése miatt akár?
További ajánlott fórumok:
- Megszüntethetik a munkaviszonyomat GYED miatti fizetés nélküli szabi alatt?
- Ezért nem lesz munkám? Van megoldás?
- Nem fizettek ki a munkahelyemen...van megoldás?
- Éjszakai munka, kimerültség elleni megoldások
- Óvodás pisi miatti stressz, mi a megoldás?
- Biológia OFI 10. munkafüzet megoldásban tud valaki segíteni?