Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek? (tudásbázis)
Töltöttkáposzta készítési tudományomat a nagymamámtól tanultam:1 kg darált húshoz 25 dkg /megmosva/gerslit számítok. A darált hús, dagadó vagy valami zsírosabb hús legyen.A sovány húsból készült töltelék valóban kemény marad.Tojást nem teszek bele, mert az is keményít.Van amikor teszek vizet a töltelékhez,amikor keverem, hogy legyen miben a gerslinek megdagadni.Lazán tekerem fel a tölteléket/helyet kell biztosítani, hogy legyen hova dagadni a "töltés"-nek.Temészetesen + hagyma + fűszerek.A lábast kikenem zsírral és megszórom kevés liszttel és piros paprikával.Ezeket az edény oldalára simítom.Ebbe rakom a savanyított apró káposztát, töltelékeket, füstölt oldalast, vagy körmöt.Felöntöm vízzel.Ezzel a módszerrel egyszerre készül el a sűrítés és a főzés.
Tipp: Tv-ben szakács ajánlotta, hogy ha túlságosan savanyú a káposzta, ne mossuk ki,mert az értékes anyagokat kimossuk belőle. Szaporítsuk édes káposztával, amit meggyalulunk és közé keverjük.Felöntöm vízzel és 1,5- 2 óra alatt készül el.Én 2 kg húsról készítem, mert a családom imádja.
én is előfőzöm, nem megfőzöm!! dupla víz helyett fele víz, így félig főtt és tuti jó lesz
még soha nem rontottam el:)
Jajj de vadakat írtok!
Kell bele a tojás! nem a sok rizs lágyít!
A rizs fővés közben beszívja a vizet, és dagad, ha van hova. Ha hirtelen fő, akkor nincs ideje szépen megnőni, puhulni, lazulni.
Ezért a biztos tipp:
Előfőzöm a rizst és tuti, hogy kellemes állagú lesz. 1 kg darált húshoz akár disznó, akár marhával kevert, 2 tojást teszek, és 2,5 dl rizst. Ez különben ízlés dolga. Ha mellé főzöl füstölt husit, akkor elvisel több rizst. Ha nem, és húsosabban szeretitek a gombócot, jöhet kevesebb rizs. DE előfőzve!!! Ezer éve így főzöm, csak csettintenek a fiúk!
Igen, szokták abból is, de én nem szoktam, mert a család nem szereti.
Nekem a "tőtike" friss "zöldkáposztá"-ból készül, amikor megjelenik májusban, és még harsány zöld. Ugyanúgy készül mint a másik, (csülök nélkül), és nincs hozzá vágott káposzta. A kapor és csombort akkor még "új", zöld, azzal fűszerezem, és citromlével savanyítom a végén. De lehet paradicsomlével is savanyítani.
És persze, nem kell főnie órákig, szűk egy óra alatt kész van.
És a töltelékeket sokkal kisebbre formálom.
Az is fontos, hogy jó minőségű legyen a rizs! Az idén jázmin rizsem volt, sokkal finomabb volt így. 35 tölteléket készítettem másfél kiló húsból, egy csésze rizsből.
Alig maradt belőle.:)
Én leírom, ahogyan én készítem.
Egy kiló darálthús (én lapockát darálok, kissé kövérnek kell lennie a húsnak). Egy fej hagymát megdinsztelek, ráteszek kb. 3/4-ed csésze megmosott rizset, kevergetem vele, kihűtöm, hozzáadom a húshoz. Sózom, borsozom, jól összedolgozom, kevés langyos vizet (kb. 2 decit) teszek hozzá. Fontos! Ettől lesz a töltelék puha, omlós! Tojás nem kell! Megformálom a tölteléket, belecsomagolom a savanyított káposztalapiba.
A fazék aljára káposztalapit teszek, rá a vágott káposztát, rá a töltelékeket. Így rétegezem, ameddig megtelik. (nagy fazék kell, kb. 12 literes). A közepében elhelyezek egy füstölt csülköt. A legtetejére vágott káposzta jön, végül beborítom káposztalapíval. Feltöltöm vízzel, lefedem, kb. két és félórát főzöm lassú tüzön. A tányérban jön rá a sok tejföl. Csípőspaprikát kínálok mellé.
Nem szabad tojást tenni a töltelékbe. Én mindig nagyon sokat főzök egyszerre, azután kiadagolva elteszem a fagyasztóba, 2-3 hét után is olyan, mint a friss.
Amit édesanyámtól tanultam:
2-3 darab vöröshagymát megdinsztelek a töltelékhez,
teszek bele egy bő teáskanál paradicsompürét,
és a levéhez öntök 1-2 deci (mennyiségtől függően) paradicsomlevet
nem rántom be, de rétegenként megszórom egy kis liszttel és pirospaprikával.
Nagyon finom, a töltelék omlik széjjel, amikor felvágom. Próbáld ki! :)))))
Szerintem is rengeteg rizsát tett bele a szomszédod. Godoljatok csak a csodás üzemi kajákra. Ha nem is a "töltöttkáposztának" nevezettre, hanem a paradicsomos gombócra. Annál is a rengeteg rizstől nem enni, hanem inkább pingpongozni lehetne a gombócokkal.
Ha tojást nem teszünk bele, akkor nincs ami összefogja, szétmálik, különösen haraszt nélkül a töltelék. Csak ajánlani tudom, hogy egyszer próbáljátok ki rizsa helyett árpagyönggyel, azzal biztos nem keményedik meg.
Még egy tanács. Nagyon finom, ha az első réteg után beletesztek egy kis kaprot is, majd úgy rakjátok tovább a többi réteget.
Jót tesz neki pl. a füstölt disznófarok, kis füstölt szalonna csíkokra ide-oda téve, vagy füstölt szallonnabőr.
Én mikor szalonnát eszünk és megamarad a bőre, mert az kemény nyersen éve, összeszoktam gyűjteni, s ha kell káposztába, ha kell krumpli, ill. lencselevesbe teszem, klassz ízt ad az ételnek.
Természetesen ezt csak azoknak tanácsolom, akik nincsenek haragba a füstölt ízzel, ill. nem vetik meg a kissé zsírosabb dolgokat sem.
További ajánlott fórumok:
- Töltött káposzta ... és egyebek
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Első töltött káposztám 1,5 órán keresztül főtt tartaléklángon, de még kemény... fog ez még puhulni? Mennyi kell neki?