Mit tudtok a gésákról? (beszélgetés)
A vilaghiruve valt Arthur Golden konyve, az "Egy gesa emlekiratai" tulsagosan raerosit arra a vilagszerte elterjedt sztereotipiara, amely szerint a gesak nem masok mint egyfajta luxus- kurtizanok. A prostitualtak es a gesak osszemosasa a XIX. szazad vegen kezdodott, amikor Nyugaton egyre inkabb divatba jott Japan. A gesak ekkor kerultek a prostitualtakkal egy kategoriaba. A XX. szazadban egy idore be is tiltottak a mukodesuket, arrol nem is beszelve, hogy a kozonseges oromlanyok gesanak kezdtek nevezni magukat. Pedig a gesak- akarcsak a szamurajok- igen tisztelt es csodalt szemelyek voltak. Meg az elnevezesuk is ezt tamasztja ala- a gesa szo jelentese: a muveszetek asszonya. Az a tevhit amely szerint a gesak a Kama- szutra muveszeteben jartas, egzotikus csabitok, mar Perry felfedezesei elott is altalanosan elterjedt nyugaton. Pierre Loti "Madame Chrysantheme"- je es Townsend Harris Okicsije- akik valojaban nem voltak gesak- klasszikus peldai azoknak a konnyu erkolcsu noknek, akik a kulfoldiek szemeben megtestesitik a gesakat. Ketsegtelen, hogy voltak koztuk olyan nok is akik egyeb szolgaltatasokra is kaphatok voltak (termeszetesen sajat felelosegukre)-azonban az igazi gesa ERKOLCSOS.
A hagyomanyos japan muveszeteket es az erkolcsos gesakat igen nagyra tarto vendegek minden bizonnyal kifutyulnenek es megdobalnanak egy olyan gesat, mint amilyent Golden a hires novellajaban bemutat. Az a novella vegul is csak egy fikcio, a szereplok a kepzelet szulottei-maga az iro szogezi le ezt- es nem abrazolja valami huen a valodi gesaeletet.
Vannak sokkal jobb konyvek mint a Goldene, amelyek mondanak is valamit, amelyek kozelebb allnak a valosaghoz. Kosz, hogy elolvastatok a mondanivalomat.
nézzétek meg "Egy gésa emlékiratai"c.filmet abból mindent meg lehet tudni
láttam,nekem tetszett:)
semmit.de annyira nem is izgat. :) egyszer elkezdtem egy könyvet,de sok volt benne az idegen név és egy idő után teljesen összezavarodtam :)
így maradok tudatlan. :)
nem gunyolodom, egyetertek
te latod bele a gunyt
Érdekes, nekem ahányszor olvastam, annyi újat is mondott mindig.
Van, akit megérint valamilyen szinten, van, akit nem.
szepen pengetnek
a film es a konyv dogunalom
Akkoriban azt mondták az első "folytatása" a Tízezer könnycsepp (bordó könyv).
Jó is, nekem tetszett.
AMit harmadiknak írtam, az már nem az igazi....persze ez csak az én véleményem...
Érdemes elolvasni :
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Elizabeth KIm: Tízezer könnycsepp
Ez a kettő nagyon jó könyv, A gésa mosolya már nem tetszett annyira, de ha valakit nagyon érdekel azt is lapozgathatja.
"elítélitek-e amit a szüzességükkel csinálnak?"
Nem jókedvükből történik úgy a szüzesség elvesztése, ahogy történik. A tradíció kötelezi őket erre. Ők erre nem úgy tekintenek, mint ahogyan mi illetve a nyugati civilizáció. Sok mást sem önszántukból tesznek, onnantól kezdve, hogy sokszor nem is ők határoznak úgy, hogy márpedig ezt az életutat választják.
További ajánlott fórumok:
- Inzulin rezisztencia! Mit tudtok róla, gyógyítható?
- 2008.októberében született kisbabák, mit tudtok már?
- Berendelték a párom. Árvizsújtotta részen élők, ha még tudtok, irjatok!
- Ti hogy tudtok túlleni egy szerelmi csalódáson?Kinek mi segit?
- Mit tudtok arról, hogy leviszik a GYED-et 1 évre?
- Ma 12 éve, hogy lerombolták a WTC-t. Mit tudtok erről a támadásról?