Mit tegyek az afrikai ibolyámmal (fokföldi ibolya)? (beszélgetés)
Sziasztok! Az Én ibolykám 4 éves, már többször szétültettem. Évente 2x virágzik, de akkor hónapokig. Idén számomra rekordvirágzást hajtottak végre, január végétől június végéig virágzott. De általában áprilisban kezdi, majd a következő virágba borulás novemberben szokott lenni. Idén ez a folyamat változott. De imádtam, hogy 5 hónapon át tele volt virággal. Nálam állandó a helye immár 4 éve a nyugatra néző konyhaablakom belső párkányán. Nyáron délután félig leengedem a redőnyt, de volt már úgy is, hogy teljesen. Szereti a helyét, bukóra szoktam az ablakot kinyitni, tehát huzat nem éri. Hűvösebb időben 3 naponta locsolom, ebben a nagy melegben van, hogy naponta, szigorúan alulról. A leveleit egy nem használt hajfestő ecsettel szoktam tisztogatni. Vizzel sosem. Valamelyikőtök írta, hogy elkezdett felfelé nőni a levél. Ez azért van, mert időközönként forgatni kell a cserepet, mert "megy" a fény felé a növényke. :)
És még azt hozzátenném, hogy sima általános virágföldben vannak, tápoldatot sosem látott. Legalábbis amióta Én nevelem. :) Az alsó leveleket, amik megpuhulnak és elkezdenek kókadni, azokat tőből lecsípem. Van utánpótlás bőven. :)
Érdekes, hogy én is az árnyékos helyet biztosítottam az enyémnek. Valahol azt olvastam, hogy ez tévhit, és a szűrt napfényt szereti! Aztán kiraktam az ablakba (tetőtéri), ahol kap napfényt, de nem egész nap!
Nagyon cuki, már van 4-5 bimbó rajta! :))) 2 éve megvan, de eddig még csak 1x virágzott, karácsonykor! :)
Szétültetni. Az afrikai ibolyát csak alulról szabad locsolni. Legyen meleg, de árnyékos helyen.
A sárguló leveleket természetesen eltávolítani.
Szedd le a sárgákat, szedd szét és ültesd át nagyobba.
Sőt a fokföldi ibolyát úgy is lehet szaporítani, ha csak letörsz 1 levelet és eldugod a földbe, megfogan, hidd el.
További ajánlott fórumok:
- Évek óta nem virágzott és csak kinlódik a fokföldi ibolyám, mi lehet vele? Mit szeret?
- Akinek van afrikai óriáscsigája, írjon!
- Akik szeretik fokföldi ( afrikai ) ibolyát...beszélgessünk!!!
- Melyik afrikai fűszer fogyaszt?
- Hogyan lehet virágzásra bírni a fokföldi ibolyát? Másoknál folyamatosan virágzik, nálam nem akar.
- Elhervadtak a fokföldi ibolyám virágai és a bimbók is, mi lehet az oka?