Elhervadtak a fokföldi ibolyám virágai és a bimbók is, mi lehet az oka? (tudásbázis)
ez a tanács nekem is jól jött :)
Ja és a legkomolyabb hogy nálam az ibolyák eléggé ridegtartáson vannak. kb 2 hetente öntözöm (szigoruan alulról a földre tilos) ráadásul lágyitott vizzel mert nálunk központi vizlágyitó van, kb évi 1-2 szer kap olyan vizet amiben van rendes ásványi anyag, tápot sosem kapnak. Évente többször is virágoznak nagyjából egyszerre kb 2 hónapig vannak virágba borulva. utána pár hét szünet és ujra jönnek a bimbók.
Én pont forditva vagyok. ibolyáim gyerekkoromtól vannak ( tehát nem az van hogy szereti a házat, anno lakásban is szépek voltak mindig) évi egy hal meg általában de az sok év utáni egyszerüen elöregszik. Ellenben az orchideák mindig 1-2-3 hónapig birják pedig én probáltam már mindent. pakolgattam egyik ablakbol a másikba a napsütéses párás fürdöszobűtól a szobáig mindenhol de sehol nem maradnak meg. akkor sem ha zuhanyzom akkor sem ha tápoldatozom. többet nem is veszek, kérek, megutáltam.
Fokföldi ibolya nálam nem bírja a klímát :)
Ellenben orchideák háborognak, 4 db van, ami jelenleg virágzik, elpusztíthatatlan növény.
tul ontozted szerintem,sok noveny/ez sem/szereti a tul sok vizet.
Épp úgy tudtam, hogy ki kell száradnia a földnek és csak utána szabad öntözni.
Köszönöm a tanácsot, semmiképp nem dobom ki mert nagyon szép egészséges maga a növény. virág nélkül is szép csak sajnállom hogy nem tudott kinyilni a sok bimbó. Talán majd jobban figyelek a tápoldatozására.
Ne dobd ki,csak vágd ki a virágok szárát közvetlenül a tőnél.
Hetente 1x öntözd alulról,vagy úgy a földjét,hogy leveleket ne érje víz.
Ablakpárkányra tedd,nem baj,ha hűvös,az enyém fűtetlen verandán telelve állandóan teli volt virággal.
Esetleg vegyél neki Substral rózsaszín táprudat. havonta egyet szúrj a tő és a cserép fala közé.
Talán még azt érdemes megnézned,nem nőtte-e ki a cserepét (felemeled,és ha alul a vízáteresztő lyukaknál látod kibújni a gyökereit,akkor bizony igen.)1-2 mérettel nagyobb cserépbe kell ültetni.
Hát akkor nem lettünk okosabbak. Sajnálom mert az első 3 virág gyönyörű nagy volt és egészséges és hosszú ideig díszelgett. De köszi hogy írtál!
Szerintem ha valami betegség lenne, az látszódna is. Valamiért ő maga dobhatta le az egészet magáról, lehet, hogy tényleg fényhiány, de a hűvöset sem szereti.
Most alaposabban megvizsgáltam az egyik virág szárat, olyan mintha valami elszorította volna a tőtöl kb 0,5 cm-re, és azon a ponton fonnyadt, alatta fölötte kemény a szára. valahogy így-> )(
Csak alulról öntözöm , kb 1,5 hétig szépen virágzott, már vártam az ujabb virágok nyílását, erre a virágok elnyítával a bimbóktól is búcsút kellett vennem sajnos. Lehet valami gomba, vagy penész?
Víz-adagolás: csak alulról és sose száradjon ki a földje.
Maga a növényke nagyon szép egészséges, a levelei, vastagok haragos zöldek.csak a virágok hervadtak le egyik napról a másikra.Ami bánt, hogy a még ki nem nyílt bimbók is elhervadtak, pedig dugig volt a bimbóval a virágszár.
talán a fényhiány, sok fényt igényelnek, de mostanság nagyon kevés van
vagy túl melege van, esetleg víz-gondok..
Elhervadtak a fokföldi ibolyám virágai és a bimbók is, mi lehet az oka?
További ajánlott fórumok: