Mit lehet tenni fogszuvasodás ellen? Orvoshoz nem szeretnék menni, van esetleg valami otthoni "taktika"? (tudásbázis)
Amiket belinkeltem, orvosok írták...(lejjebb)
Persze te meg azt hiszel, amit akarsz.
Nekem pedig megállt a fogaim romlása, pedig már elmúltam 20 -sokkal...
Nem hit, tapasztalat :)
Nem is kell a reform konyha.
Statisztika azt bizonyítja, mióta gabonákat fogyasztunk, több a szuvas fog.
A cukor, a kóla pl. fogromboló.
Az nem statisztika.
Biztosan nem tettél jól valamit.
Bizonyos ásványi anyagok hiánya elég a rossz fogakhoz.
Ezt egyáltalán nem tartom valószínűnek.
Minden meg van-e írva génjeinkben? Ha igen, miért nem?
"Az egészséges életmódra fiatalon kell áttérni, mert kevésbé hatékony, ha középkorúként vagy idősebb korban kezdünk hozzá, hiszen egyes betegségekhez vezető folyamatok alattomosan, észrevétlenül, évekkel korábban elkezdőnek. Sok krónikus betegség esetén valamilyen alapvető tápanyag hiányzik a szervezetből: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, antioxidánsok, zsírsavak."
A párom 15 évvel idősebb nálam, ugyanazt esszük, életében még csak egy szuvasodása sem volt, hófehér, vakítóan szép fogai vannak, még a bölcsességfogai is tökéletesek.
Nekem elöl már 3 koronám, évi egy új szuvas fog, túlvagyok négy gyökérműtéten, van kb. 15 gyökérkezelt fogam, csontszínű az összes, kint vannak a fognyakaim, sorolhatnám. 12 éves korom óta szenvedek a fogaimmal.
A legjobb barátnőm dettó, gyökérvésések, koronák, 10 éves kora óta. A bátyja 38 éves, az apja 60, egyiküknek sincs egy darab fogtömése sem, az apja konkrétan nem mos fogat. Egyáltalán. Ennyi.
Genetika: 98%
Életmód: 2%
Ami azt illeti, jobb is ha nem tudjuk mi van benne.
Mondjuk általában el is kerülöm a sokféle nemtudommibőlvan ételeket.
Meg a zacsisat,meg a kockákat, meg a többit.
A barna kenyér nem feltétlenül jobb választás, mint a fehér. Gyakran csak barnának tűnik a péksütemény, pedig a gyártó csak karamellel megszínezi a kenyeret a teljes kiőrlésű liszt használata helyett.
A karamell pedig ugye e mégiscsak cukor :(
Szóval nem is tudjuk, mit eszünk néha.
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy barna kenyérből akármennyit lehet enni és csodálkoznak, hogy miért nem hízok a péksütitől, mikor ők 100 kg-osak. Igen, csak amíg én megeszek 1 péksütit, ők megesznek 2-3 szendvicset barna kenyérből\zsemléből. Legtöbben ebédre is sokat esznek.
Voltam én is nehezebb kb. 10 kg-mal (akkor se voltam túlsúlyosnak mondható), ugyanezeket ettem csak többet. Nehéz volt átállni a kisebb adagra, de sikerült és jól érzem magam a bőrömben.
Témánál maradva: fogaim vacakok, akármennyit és akármivel moshatom. De legalább fogkő nincs:)
Mindenkinek más a tápanyagigénye.
A stressz pl. az egyik legnagyobb vitamin és ásványi anyag rabló.
Fontos a környezet és sok egyéb is.
Biztosan nem étkezik senki tökéletesen egyformán.Napközben is távol vannak otthontól, egymástól általában.
Sok-sok apró különbség is sokat számít.
Akik ugyanazt eszik, azok között is nagy különbségek vannak.
Ismerek pl. olyan párt, akik 30 éve vannak egyyütt, mindketten otthon esznek, egyiküknek, a férfinak egy darab lyukas foga sincs, úgy hogy nem mos mindennap fogat, a nőnek meg lyukadnak a fogai napi 2 fogmosás mellett is.
Vagy mondhatom a gyerekeimet is, teljesen különböznek, a lányomnak nincs lyukas foga, a fiam sokkal problémásabb.
Az IR a cukorbetegség előszobája.
Nem genetikai eredetű. (pl. anyagcsere betegség)
Étkezési hiba.
"Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul."
Nézzél csak szét itt a portálon, hogy életmód változtatással mennyien gyógyultak meg az állítólagos "ezzelmáregyüttkellélni"betegségekből.
Nekem is sikerült.
Az egészség helyreállítása mindig sokkal nehezebb, mint az elvesztése.
Betegre esszük magunkat.
A két dolog nem zárja ki teljesne egymást. Gondolj azokra a karcsú nőkre, akiknek nem kell különösebben figyelniük arra, hogy mit esznek: fehér péksüteményt, süteményt is fogyasztanak és sem vércukor- sem inzulin, sem testsúlyproblémáik nincsenek. Tegyük fel, hogy nem is mozognak többet, mint a kolléganőjük, aki csak barna kenyeret eszik, csak saláta nála a köret, stb. és mégis gond van a cukrával, mégis inzulinrezisztenciája van, és még súlyfeleslege is.
A táplálkozás fontos, az életmód is, de akinek genetikailag hátránya van, annak sokszorrosan több munka van az egészségmegőrzésben, és lehet, hogy kevesebb eredménnyel, mint akinek jó adottságai vannak.
Ezt nem hiszem el egy az egyben.
Az összes felmenőmnek 50 felett, már kevés saját foga volt, nekem 3 hiányzik, 2 a saját ismerethiányom miatt.
Egyik legfontosabb dolog az étrend.
A fog is csont, táplálni kell.
Akkor hol itt a genetika?
Azért már aza nézet is egyre inkább terjedőben van, és hajlamos vagyok én is osztani, hogy a fogkrémnél sokkal fontosabb a fogkefe minősége. Régen ódzkodtam az elektromostól, amióta kipróbáltam, már a sima fogkefénél nem is érezném, hogy egyáltalán fogat mostam. (EZ olyan lett, mint egy rossz reklámszöveg:)
És még csak nem is kell erősebben dörzsölni a fogzománcot, az tényleg ártalmas inkább.
Nekem sajnos nagyon rossz minőségű fogaim vannak, fele már műfog.
Rengeteget jártam fogorvoshoz szinte folyamatosan, annyi lyukas fogam volt. Aztán el kezdtem használni egy mlm-es fogkrémet, ennek már 5 éve és csodák csodája, de azóta egyáltalán nem lyukadnak a fogaim.
Előtte moshattam bármivel, nem használt.
Amúgy a hideg ráz bármilyen mlm-től, csak ezt az egy terméket veszem tőlük.
Én használtam már az Elmextől kezdve mindent,de ugyanúgy romlanak. 10éves voltam mikor a fogorvos azt mondta,30éves koromra egy saját fogam sem lesz,bármit csinálhatok. Kicsit több mint a fele van meg,+4 műfog.. És rendesen mosom.Törik egyből,tömésre szinte esély sincs..
Viszont a nagymamám soha nem használt fogkrémet és 60éves koráig semmi baja nem volt egyik fogával sem.
Házi praktika nem létezik. Fogorvoshoz muszáj menni,ha megvan a megfelelő,akkor már a több mint 1órás húzás is tud "vidám" lenni.
Igen, nekem is ezt mondta a fogorvosom, innentől kezdve a nagy átlagnál az ínyproblémák jönnek elő, ami, ha nem kezelik, ínysorvadáshoz és végül a fogak elvesztéséhez vezet. Nem tudtam, sírjak-e vagy nevessek, mert a fogtömés és a fogpótlás közül még mindig inkább választanám a saját fogaimat tömve...
És tényleg a fogínyvérzésre nagyon kell figyelni, rendszeresen levetetni a fogkövet vagy még jobb, ha még akkor lepolírozzák a fogat a rendelőben, mielőtt fogkő lesz a lepedékből. sajnos a családban már van olyan, akinek másfélszer hosszabbnak látszanak a fogai, mert az ínye sorvadt, visszahúzódott, és szinte látható, hogy nem úgy tartja a fogakat, mint valaha....
További ajánlott fórumok:
- Pozitív terhességi teszt után mikor kell/érdemes orvoshoz menni?
- Feldagadt a szám, elmenjek vele orvoshoz?
- Miért nem orvoshoz fordulnak sokan a női problémákkal, miért fórumon kérdeznek erről?
- Ti nem érzitek felelőtlenségnek, ha a leendő anyuka a terhessége 12. hetéig nem megy el orvoshoz?
- Otthoni nyelvtanulás. Ki hogyan? Esetleg nyelvvizsga a végén....
- Ha nem fogszuvasodás akkor mi ez?