Mit lehet enni-inni felnöttkori tejallergásoknak? (tudásbázis)
A tejérzékenyek még + ban erre is figyeljenek!!
Tejfehérjét tartalmaznak a következő termékek /anyagok:
tej, tejpor
tejszín
tejföl
joghurt
kefir
sajt
t úró
vaj
író
savó, savópor, Citopánpor
margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült)
kazein, kazeinát
A tejfehérjétől mentes kifejezés azt jelenti, hogy a gyártás során a felsorolt termékek/anyagok egyike sem került a termékbe és a gyártás és csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható.
Nyomokban előfordul kifejezés azt jelenti, hogy a gyártás során a felsorolt termékek/anyagok tartalmazhatnak tejszármazékot!!!!
Mivel azok egy gyártósoron készülnek a tejszármazékot tartalmazó alapanyagokkal!!!!!!!
Kereszt allergiát válthat ki:
Keresztreakció nem mindig lép fel, viszont felléphet, és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén. Éppen ezért, ha valaki érzékeny a tej készítményekre nem ajánlják neki
az alábbiak,hiszen hasonló fehérjék építik fel őket.
Tejallergia esetén gyakori a keresztallergia:
- a szójával
- a más állatok tejével (pl kecske)
- a tehén húsával és bőrével
Kerülendők:
* tej minden formában: tejpor, sűrített tej stb.
* tejszín, tejföl, kefir, joghurt
* vaj, ghí, író, savó
* sajtok, túró
* laktalbumin, laktalbumin-foszfát, laktoglobulin, laktoferrin és laktulóz
Reggeli "tej"italok
# A reggeli ital nem ugyanaz, mint a tej, mert szójafehérjéből készül.
# A tejföl helyettesítésére előállított termék a frissföl és a krémföl. Ezekben az élelmiszer-készítményekben a tejzsírt növényi zsírral helyettesítették, ezért nem nevezhetők tejfölnek.
# A tejszínhabsprayk mellett szintén előfordulnak növényi zsírt tartalmazó készítmények, ezeket szintén nem nevezhetik tejszínhabnak.
# A sajtok és ömlesztett sajtok pultján találhatók olyan készítmények, amelyekben a tejzsír helyett növényi zsír található, ezeket sem lehet sajtnak nevezni.
FIGYELEM!!!!!!!!!!
Mindegyikben megtalálható a Tej savó
Mind a lactóz, tej allergia, intoleranciás betegek részére fogyasztásuk TILOS!!!!!!!!!!!!!
Sziasztok!
Először is bátorkodom egy kis felvilágosítással felétek.
A Tej allergia,intolerancia és a Tejcukor (Lactóz) intolerancia nem egy és ugyan az.
1. Tejcukor (lactóz) hiány:
A gyógyítás szempontjából különbséget kell tennünk a primer (genetikai) és a szekunder
(szerzett) tejcukor-érzékenység között.
A szekunder tejcukor-érzékenység esetén az orvos az alapbetegséget gyógyítja. Az
alapbetegség gyógyulása után, a megtartott diéta kímélő hatása és az egészséges bélflóra
helyreállítása a tejcukor-érzékenység megszünését eredményezheti. A gyógyulást segítheti a
laktáz enzim pótlása is. (A patikákban jelenleg egyetlen enzimpótló készítmény a Lactase®
rágótabletta kapható orvosi vényre.)
A primer (genetikai) tejcukorérzékenység – ahogy már korábban említettük – nem
gyógyítható, de jól kezelhet állapot.
Itt is kiemelt szerepe van a diétának, de megnő a jelentősége a különböző laktózmentes
tejtermékek fogyasztásának és az enzim pótlásnak is, mert hosszú távon a szervezet nem
nélkülözheti a tejben és tejtermékekben található vitaminokat (A, B1, B2, B12, D, E, K,) és
nyomelemeket (pl. cink).
A laktóz intoleranciában szenvedőknek fokozottan figyelniük kell az egészséges bélflórájuk
fenntartására. A bélflóra hasznos (B-vitaminokat termelő, immunrendszert erősítő , gombák
és betegséget okozó baktériumok elszaporodását gátló, stb. hatású ) probiotikus baktériumai
tejcukor nélkül csak 5-10 napig maradnak életben. Életben maradásuk segíthető a tejcukrot
kiváltó, helyettesítő prebiotikumokkal de pótlásukról állandóan gondoskodni kell élőflórás
élelmiszerek fogyasztásával vagy laktobacilusokat tartalmazó gyógyszer készítményekkel.
2. Tej allergia, intolerancia:
TEJFEHÉRJE ALLERGIA 3 TIPUSA
Kevesen tudják, mi is az a tejfehérje allergia. Azt még kevesebben, hogy a tejfehérje allergián belül is vannak csoportosítások, attól függően, hogy milyen mennyiségű tejtermék váltja ki a tüneteket, és hogy milyen tüneteket vált ki. Érdekes módon, a 3 altípusnak eltérő a biokémiai mechanizmusa is, ami azt eredményezi, hogy a 3 típus közül nem mindegyiket mutatja ki az IgE specifikus vérvizsgálat, amit rutinszerűen előírnak táplálékallergia gyanújára.
Ennek az a nagyon fontos következménye, hogy a vérvizsgálat NEM feltétlenül zárja ki a táplálékallergia lehetőségét. Az egyetlen módja a megvonás-visszaadagolás teszt, magyarul hogy ha megvonják a gyanús táplálékot, elmúlnak-e a tünetek? És visszatérnek-e visszaadagolásra?Ha mindkét kérdésre IGEN a válasz, akkor táplálékallergia áll fenn, akármit mutat (vagy nem mutat) a vérvizsgálat.
1. csoport:
* Azonnali reakció (perceken, de max 1 órán belül)
* Kis mennyiségre (20 ml-nél kevesebbre)
* Főleg emésztőrendszeri reakciók, bőrreakciók mint pl csalánkiütés, angioödéma (a nyálkahártyák megduzzadása), anafilaxiás sokk
* Magas spec. IgE antitest szint a vérben
2. csoport:
* Közepes gyorsaságú reakció (1-24 órán belül)
* Közepes tejmennyiség (kevesebb mint 120 ml)
* Túlnyomóan emésztőrendszeri tünetek, mint pl hányás, hasmenés, de okozhat atópiás ekcémát, csecsemőkori kólikát, refluxot, nyelőcsőgyulladást, végbél/vastagbél gyulladást, szorulást
* Nincs IgE szenzitizáció!
3. csoport:
* Késő reakció (akár 5 nappal később)
* Nagy mennyiség (több mint 120 ml)
* Emésztőrendszeri vagy bőrtünetek, de lehet köhögés, nehézlégzés, csecsemőkori kólika, reflux, nyelőcsőgyulladás, végbél/vastagbél gyulladás, szorulás is
* Változó IgE szenzitizáció.
Diéta nagyon fontos mert a Tej allergiánál fenn állhat az eszmélet vesztés is akár!!!!!!
Minél többet találkozik a szervezet a "méreggel"-annál intezívebbé válhatnak a tünetek!
Intoleranciánál a vérben nincs ellenanyag de sajna a vékonybél bolyhait károsítja, így a vitaminok , ásványi anyagok nem épülnek be a szervezetbe,ezáltal kialakul egy hiányállapot.
Vér szegényég, cukorbetegség, daganat, pajzsmirigy betegség stb...........
A DIÉTA TARTÁSA KÖTELEZŐ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szia, szerintem ha nem veszi véresen komolyan, csak kezdeti időszakban ügyel rá, akkor nem lesz itt gond.
Alapvetően kerülni kell a tejtermékeket, én egyedül a sajtokat bírom megenni. Ha joghurttól, tejtől nem szabadul, akkor igyon szójatejet vagy zabtejet, esetleg kecsketejet.
Állítólag a reggeli ital nem tejből van,
De atejként kapható termékekről meg ezt olvastam éppen ma:
A tej- és tejtermékimitátumok összetétele
A hatályos Magyar Élelmiszerkönyv ide vonatkozó cikkelye szerint a tejalapú italok „olyan készítmények, amelyekben a tejhányad legalább 50%, de nem éri el a 70%-ot, és az előállításukhoz savót, írót, permeátumot, esetleg vizet vagy ezek keverékeit, ízesítőanyagot, továbbá szükség szerint színezékeket és egyéb adalékanyagokat is felhasználnak. ” Tejfehérje-tartalmuknak nem kell elérniük a hagyományos termékekre vonatkozó 2, 1%-ot, elég csupán az 1, 5%-os határ. Ez táplálkozásbiológiai szempontból azért lényeges tényező, mert a tejben található kalcium az egyik legjobban felszívódó és hasznosuló kalciumforrás az élelmiszerek között. Azonban a csökkentett tejfehérjemennyiség maga után vonja a kisebb kalciumtartalmat is, ha ezt a gyártás során nem pótolják. Tejzsírtartalomra tett korlátozást nem alkalmaz az Élelmiszerkönyv, így a termékek zsírtartalmát részben, vagy teljes egészben növényi eredetű zsiradékra lehet cserélni, mely általában kókuszvagy pálmazsír.
Található a piacon halolajjal kiegészített termék is. A késztermék zsírtartalmát a – tejhez hasonló módon –, „sovány”, „zsírszegény”, „félzsíros”, illetve „zsíros” elnevezésekkel azonosítják. Tömegarányban a tej után szereplő legnagyobb mennyiségű termék a tejalapú italokban a permeátum. Ezt az összetevőt a teljes tejből mikrométeres áteresztőképességű membránon, úgynevezett ultraszűréssel készítik. A szűrés után fennmarad a tej fehérjeés zsírtartalmának szinte teljes mennyisége, a nyert savószerű termék a permeátum. Ezzel növelik a tejalapú italok térfogatát, s állítják be a tejhez hasonló érzékszervi tulajdonságokat, pl. a folyékonyságot. A zsírtartalmat kis részben tejszínnel, nagyobb részben növényi zsírral, míg a fehérjetartalmat tejfehérjekoncentrátummal vagy tejjel állítják be. A tejalapú termékekre fajtától függetlenül jellemző ez az összeállítási mód, mellyel a hagyományos termékekhez hasonló tápanyag-összetételű termékek kerülnek a boltokba.
Egy ismerösömnek most derült ki hogy allergiás a kazeinre.
Meg köszönném ha tudna valaki segiteni hogy mit lehet enni-inni és mit nem ilyenkor.
További ajánlott fórumok:
- Gyerekem tejallergiás születése óta, azt mondta a doki, adjak neki szója vagy rizstejet, hol lehet ilyet venni?
- Fogműtét után (még benn vannak a varratok) mennyi idő után lehet tejféléket enni-inni?
- Mit lehet tudni a felnőttkori vitustánc nevű betegségről?
- Vérvétel előtt mikor lehet utoljára enni-inni?
- Izotópos vérvizsgálat előtt sem lehet enni-inni?
- 14 hónapos kislányom lehet, hogy tejallergiás...?