Mit jelent hogy az endometrium(méhnyálkahártya) hármas rétegzettségű? (tudásbázis)
Gondolom ezek a rétegek....Egyébként jó kérdés,én sem hallottam még róla..
A méhnyálkahártya (endometrium) közvetlenül tapad a méhizozathoz (myometrium), nincs nyálkahátya alatti rétege. A méhizomzattal közvetlenül érintkező, sőt abba részben beterjedő alapi rétege a (stratum basale) nem vesz részt a menstruációval járó változásokban és lelökődésben. Ez az a réteg, amiből menstruáció után a méhnyálkahártya ujraképződik. Az e fölött lévő réteg (stratum functionale) mutatja azokat a változásokat, amelyek a menstruációs ciklussal összefüggésben fentebb tárgyalásra kerültek. Terhesség esetén az endometrium tovább fejlődik és alapvető szerepe van a megtermékenyített petesejt táplálásában, részt vesz a méhlepény anyai részének kialakításában, és ezzel a magzat táplálásában. Szüléskor a placentát és magzatburkot képző része leválik, és a szülés placentáris szakaszában a méhlepénnyel együtt kiürül.
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Egy hete voltam dokinál és a méhnyálkahártyám a ciklus utáni12. napon 9, 95 mm volt azt mondta a doki ez lehet korai terhesség, vajon igaz?
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Pozitív HCg, vékony méhnyálkahártya, UH nem mutat semmit
- Ciklus 20. napján 16 mm-es méhnyálkahártya vastagsága jelenthet babát?