Milyen zöldségeket raksz el télire és hogyan? (beszélgetős fórum)
Hasonlóan rakom el, csak fagyasztom,ősszel, amikor olcsóbb, vagy megtermett a hozzávaló.
Egy fajtája a darált zöldségnek(delikát)
1 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem
50 dkg paradicsom
50 dkg káposzta
50 dkg karfiol
25 dkg zeller
25 dkg karalábé
25 dkg kelkáposzta
25 dkg hagyma
25 dkg paprika (sárga, zöld piros)
1 csokor zeller levél
1 csokor lestyán levél (delikát növény)
1 csokor petrezselyem levél
Az anyagokat tárcsás darálón ledarálom (húsdarálón is lehet), jól összekeverem, és zacskókba ellapítom, leforrasztom. Egy zacskóba kb. 30 dkg kerül. Lefagyasztom.
Régen 1 kg sóval keverték el és így üvegekbe rakva, elállt.
Leves alapnak, párolt rizsbe, burgonyalevesbe, zöldséges levesekbe, kitűnő vitaminbomba télen hol van ennyi fajta friss zöldség, hamar megfő.
LEVES: a zacskóból annyit török le, amennyit akarok (a húsklopfoló kiváló erre)
Vízbe rakom, kevés zsiradékot adok hozzá, sózom, borsozom, ha felfőtt mehet bele a levesbetét. Ami lehet: gyöngytészta, bármilyen száraztészta, vagy galuska. Reszelt tésztával a legfinomabb. De rizst is főzhetünk bele. Mire a levesbetét átfő a darált zöldségek is, megpuhulnak. Nincs benne tartósító (E 4…) én nem használom a bolti delikátot, és leveskockát. Ez mindent pótol.
A saját ízlésem szerint állítom össze, pl. én paradicsomot, és zellert, kevesebbet teszek bele. Nem szeretem a zeller harsány ízét, a paradicsom meg ellágyítja kissé.
Igy néz ki.
Ezt rakom a fagyasztóba télire
Zöldséglevél, paprikában
A kicsumázott paprika hegyébe egy koktél paradicsom, kerül. Erre lestyán és zeller, majd a petrezselyem zöld, jó szorosan bele nyomkodom.. A tetejét egy darab kelkáposzta levéllel zárom le.(így nem fő ki belőle a zöld levél). Húslevesbe, rizsbe, bármilyen levesbe jó. Azért szeretem, mert a zöld levél nem fő szét, de minden íz ott van benne.
Tavalyelőtt 100 db készült a családnak.
Itt megnézheted.
Mindenből egy kicsit.(gyümölcs)
A zöldséget a répát a karalábét és a zellert húsdarálon ledarálom lesózom!
Másnap kicsavarom és üvegezem.
Nálam az a "vegeta"
Én müanyag dobozba szoktam rakni epret,málnát.Borsót babot,fejtett babot,tököt legyalulva zacskóba,uborkát is legyalulva zacskóba.Spenótot megpárolva leturmixolva.
Meggyet,cseresznyét is szoktam fagyasztani,de meggyet nyersen is szoktam elrakni cukorral rétegezve üvegbe.(de ez alkoholos lesz)
Paradicsomlevet,lecsót,zakuszkát,szörpöket,őszibarack beföttet.Mikor mi van a kertben amit el lehet rakni.Lekvárt ritkán szoktam, mert nem esszük.
További ajánlott fórumok:
- Ti milyen zöldségeket szoktatok veteményezni?
- Ma milyen NYERS zöldségeket ettél?
- Milyen zöldségeket és gyümölcsöket lehet grillezni?
- Milyen sorrendben lehet adni a babáknak a zöldségeket, gyümölcsöket?Mit mikortol lehet bevezetni?Sehol nem találtam ilyen listát.
- Milyen élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök tartalmaznak B-vitamint?
- Milyen zöldségeket, és gyümölcsöket lehet enni daganatos betegeknek?