Milyen tippeket ajánlotok vályogház felújítására? (tudásbázis)
Remélhetően legalább bitumen lemez van alatta egybefüggően.
Nálunk nem tudom, hogy van, egy ismerős betonozta jó húsz éve, de a szigetelésre akkor nem figyeltem. Mi nem tettünk a beton alá, mert a bitumenvásárlásra emlékeznék azért.
Innentől már mehet a padlózás a szokásos módon szerintem, de én nem ragasztva csináltatnám, hanem az úgynevezett "úsztatott" lerakással. A padló csak egymáshoz van ragasztva, az aljzathoz nincs. A szegélyléc takarja a falnál levő kicsi hézagot.
A sártapasztást (a beáztatott régi vályog-anyaggal) javasolja a könyv is, és mészhabarcsos javítást a falakon.
Festésnek csak a meszelést.
A padló nálunk is beton + műanyag.
Ha a vályogfalak alatt van szigetelés, akkor a padló szigetelését azzal össze kell kötni. Ha nincs szigetelés, akkor a padlót nem szabad pontosan a falig betonozni, hanem néhány sentis rést kell hagyni a fal mellett, amit zúzott kővel kell kitölteni.
A mi házunk elejét téglával megerősítették, simán vettem műanyag ablakot pár éve. Ennek a keretében van valami szellőzőrendszer, de végül is körben a vályog szellőzik, nem fogunk az ablakkeret miatt párásodni. Az előző fa ablak viszont tökéletesen korhadt volt, nem tudom, mikor építette be az előző tulaj. A tok, ami az ablaknyílásba volt építve, biztosan nem volt lekezelve, csak belenyomták a vályogba, mert olyan volt, mint a szivacs.
Szerintem a falakat nem lenne szabad nem párolgó felülettel ellátni. Ha szert tudsz tenni pár régi vályogtéglára, azt vízben feloldva érdemesebb a falra kenni.
A festés is csak meszelés legyen. Ha belülről vízszigetelő réteget teszel, akkor a belül keletkező pára nem tud távozni, és akkor lesz bent vizes minden.
Van szakkönyv, egy mérnők foglalkozik vályogházakkal,Mednyánszky Mikós a neve. Nekem megvan a könyve, próbáld megvenni, mert később is jól jön.
Most keresgélek benne a falakat illetően, jó? :)
Belülről a válykot nem szabad leszigetelni. Hőkamrák alakulnak ki, érdemesebb kívülről szigetelni.
Még tapéta sem ajánlott, és a m.a. festékek sem nagyon. Totál lezárja a falakat.
Nálam fa ablakok vannak,természetes anyaga miatt lélegzik a fa is.
Nem tudom, a beton alj le van-e szigetelve? Lehet érdemes lenne - erről kérdezd meg egy szakmabeli kőművest. Ha ajánlja, akkor újra kellene betonozni az egész házat is.
További ajánlott fórumok:
- Vályogház felújítása
- Vályogház felújítása
- Milyen szakember foglalkozik vályogházak javításával?
- Milyen és mennyibe kerül egy ajtó felújítása Pretty-féle ajtófelújítással?
- Milyen támogatásokat lehet igénybe venni lakás felújításra?
- Fogyasztóvédelemhez, milyen szervhez fordulhatok ha elrontották a felújítást?