Milyen szakember foglalkozik vályogházak javításával? (tudásbázis)
Isten ments, hogy magatok fogjatok hozzá!
Érdeklődjetek ismerősöktől, ki tudna megbízható (idősebb) kőművest ajánlani. Adjatok fel hirdetést a munka helyének, jellegének leírásával! Lehet, hogy bőven lesz jelentkező, akik közül választhattok. Egy speciális munkára én így találtam vállalkozót.
Szóval amit én írtam az előbb, az a módi akkor van, ha igen komoly a gond!!!
Ez bizony akkor eléggé költséges, de persze sok múlik a mesteren is.
Ha csak vékony, kis repedés, és inkább csak a vakolaton, nem igazán a falon, akkor persze elég lesz csak a vakolatot javítani... akkor tizedannyiba sem fog kerülni.
Ha tisztességes rajta a repedés, akkor először u.n. ácskapoccsal szokták összefogni, hogy ne repedjen tovább. Majd vagy nádpallóval, vagy síma dróthálóval borítják a falat, és arra rakják először a durva vakolatot, utána a finomat... Ugyanis a mai vakolat-alapanyagok csak úgy símán nem állnak meg a régi vályogtéglán.
Régen még az eredeti agyag-törek-keverékből készítettek egy vakoló-anyagot, amit felvittek a falra, de ezt ma már nem igazán lehet kapni...
Szóval minden a mesteren múlik és elsősorban az ő kapcsolatain, hogy milyen anyagot tud beszerezni.
A vályogházaknak nincs előre megépített alapja! Ha a repedés a falban van, annak teljes vastagságán jelentkezik, és nem csak a vakolat reped, akkor bizony az egész épület mozdult meg... komoly baj!
Általában idősebb kőműves szakik ismerik már csak az ilyen épületek helyre-állítását.
Mielőbb keress egy szakembert, meglehet, hogy nem véletlenül adták el, és ha a repedés esetleg a vásárlás előtti megtekintéskor takarva volt bútorral, akármivel... még akár perelni is lehet!
Az alapanyag biztosan nem nagy tétel, a munkadíj attól függ, milyen szakit fogtok ki.
(Nem ártana utána nézni, mitől keletkezhetett a repedés.)
További ajánlott fórumok:
- Hirességek családnevei, amelyek foglalkozásra utalnak (ABC sorrendben)
- Milyen szakember foglalkozik a penésszel?
- Tudtok olyan szakembert (IX-X. kerület), aki műanyag ablak javítással foglalkozik?
- Debrecenben LED tévé szerelésével (is) foglalkozó szakembert tudtok ajánlani?
- Szombathelyen tud valaki jó természetgyógyászt, vagy hormonproblémával foglalkozó szakembert? (Mióma, ciszta problémára)
- Valaki tud olyan szakembert aki álmokkal foglalkozik? Egy ismerősömet minden éjjel élénk rémálmok gyötrik hónapok óta. Kihez lehet fordulni?