Milyen bio módszerek léteznek a vakondok elűzésére? (tudásbázis)
Szia!
Nem a ricinus. Megpróbálom elintézni, hogy kerüljön föl róla kép az adatlapomra. Hátha felismeritek, s nálatok is van belőle, csak nem ott nő, ahol kellene...
Én Fehérvár környéki vagyok, ha valaki errejár, szívesen adok belőle.
Sziasztok
Cszsuka: nagyon szeretnék a növényedből, mert a barátnőmmel ketten felástuk a telkünket és beültettük mindenféle konyhakerti dologgal, zöldséggel, eperrel. Rengeteget dolgoztunk benne, és most a vakond pusztít mindent.
Ez a növény nem a ricinus? Azt is hallottam hogy jó. Bár még nem próbáltuk.
Hol laksz? Mi esztergomiak vagyunk, de ha postai utánvéttel megtudjuk oldani én szívesen fizetek is a növényért, csak jó legyen. Kb 100nm-re kellene. 20 centinként van vakond lyukunk és már ott tartunk, hogy elsülyed az eper locsolásnál a lyukba. Már vettünk mindent amit lehet kapni ellene, semmi. Kérlek írd meg hamar hogyan tudnánk egyeztetni. Köszi, rétirigó
Egyik rokonom (idős néni) módszere: hajnalban elcsípi a kis gézengúzt, beteszi egy szatyorba és elviszi jó messzire. :-)
Nekem a fokhagyma vált be: megpucolom, darabokra vágom és minden járatba teszek pár db-ot.
Tudom, hogy hasznos állat: a saját testsúlya 1,5-2-szeresének megfelelő kártevőt eszik meg naponta - viszont a füvünket jól el tudja csúfítani, sajnos...
Sziasztok!
Nekem van a kertemben egy bordó színű növény, ami a szőrös disznóparéj nagytestvére, mert pontosan olyan, de ha hagyom, megnő legalább 2m-re. Klasszul díszíti a kertemet, itt-ott hagyom, hogy megnőjön. A virágoskertben is van, igen dekoratív. Vakondom azonban egy sincs. Amikor a szomszédom panaszkodott a vakondra, felajánlottam neki ezt a növényt, azóta neki sincs.
Épp most olyan palántaméretű és a kaporral együtt gyilkolom, csak néhányat hagyok meg, amennyi a kerthez szükséges. Szívesen adok bárkinek akár növényt, akár magot, ha meg tudjuk oldani.
Anysóméknál vakondűző növény van. Mily Vakond-gond cikkében is említik.
Ott olvastam, hogy mérgező. Kár, mert anyósom tapasztalatai szerint mióta ilyen növény van a kertben, azóta nincs vakond.
Ezt találtam a neten!!!
A vakondtúrások elcsúfítják a pázsitot és a kertet. Tövestől kiforgathatják a növényeket a talajból. A vakondtúrások elegyengetése nem oldja meg a vakond-problémát. Mivel hazánkban védettséget élvez, így a vakond irtása TILOS!
Egyetlen alternatíva maradt a probléma megoldására, a vakond elűzése, és távoltartása arról a területről, ahol nem kívánatos a jelenléte. A vakondot hasznos emlősként ismerjük, mivel kiszedi a talajból a drótférgeket, csigákat, pajorokat, de néha sok bosszúságot okoz túrásaival, melyet járatai tisztán tartására és levegőztetésére készít. Elpusztítására ismeretesek ugyan készítmények, de a biokertészetben ezek nem megengedettek. A nagysárfű a kutyatejfélék családjába tartozik, és gyökere olyan illóolajat tartalmaz, ami nem tetszik a vakond érzékeny orrának, így inkább továbbáll. A növény kétéves. Így minden évben kell vetni belőle, hogy legyen fiatal és kifejlett egyedünk. Magassága elérheti a két métert is. A telet jól bírja. A hidegben megfagyottnak tűnik, de ha melegszik az idő, akkor visszanyeri eredeti állapotát. Szereti a középkötött, jó vízgazdálkodású talajt, de máshol is megél.
A friss trágyázást nem igen kedveli, de meghálálja a tövére szórt komposztot, nagy szárazság idején pedig a vizet, mely fokozza a riasztó hatását. Vetése április végén, május elején ajánlatos a szabadba, szegélyek szélére. A nagysárfű még dísznövényként is szemet gyönyörködtető, szép, kecses tartása, kiemelkedő „személyisége” révén. A tapasztalat szerint van ahol egyetlen kifejlett növény 20-25 méteres körzetben fejti ki hatását, de általában 5-10 méteres körzetben jól bevált.
Sajnos mindenható megoldás nincs, ennek oka, hogy kipusztítani tilos a vakondokat, hiszen védettek, és minden megoldás, ami természetbarát, az egyben kevésbé drasztikus. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a vakond nem károsítja a kerti növényeket, csupán esztétikai kárt okozhat. Ezt messze ellensúlyozza haszna, amely a talajban élő kártevők pusztításában nyilvánul meg. Érdemes tehát végiggondolnunk a vakond elűzése előtt, hogy mi jelenti a nagyobb problémát: a talajban lakó pajorok, lárvák és százlábúak, melyek megrágják növényeink gyökerét, vagy pedig a vakond, aki segítségünkre lehet ökológiai növényvédelmünkben. Az is figyelemre méltó, hogy olyan talajban, amelyben nem találhatók az előbb említett ízeltlábúak, ott táplálék híján vakond sem fordul elő.
SziasztoK!
Hurrá, elment a kis bestia vakondunk. A megoldás: WC illatosító rúd. Bele a kupac közepébe kicsit a föld alá. 3 nap múlva eloldalgott, azóta nincs túrás. Remélem nem átmeneti a dolog. A szomszéd ajánlotta és bejött.Nem szereti az illatát a kis kényes!
Vakond-gond
Kategória: Összes cikk >> Hobbi & Otthon >> Ház, lakás, kert
de ha rámégy az adatlapomra ott is írja a cikkeknél
További ajánlott fórumok:
- Alternatív terápiák és diagnosztikai módszerek fizikai, kémiai, biológiai alapjai
- Szuper hatékony és nem túl munkaigényes takarítási eszközök és módszerek érdekelnének, amit az egész házban alkalmazni lehet!
- Pedagógiai módszerek manapság
- Milyen módszerek (ételek, készítmények) léteznek a tejtermelés csökkentésére?
- Mi az a max dioptria amivel még elkerülhető a császár? Milyen fájdalomcsillapítási módszerek léteznek pl lidokainérzékenyek részére?
- Matematika és kémia az ALAPOKTÓL érthetőbben! Léteznek könyvek, pdf-ek, módszerek, melyek igenis(!) meg tudják tanítani az egyént, úgy?...