Mikortól kellene lekötnie egy mesének a baba figyelmét? Hogy csináljam, ha nem érdekli? (tudásbázis)
Ismerős a szitu! Mi is pár hónaposan kezdtük az "olvasást".
A diákat most fogjuk mi is kipróbálni. Meséket meg csak dvd-ről nézünk. Így könnyebb válogatni.
Igen, egyetértek veled! :)
Nekünk a Zakatoló van meg és imádjuk!!!
hát pont fordítva!egy eleven kis rosszcsont!
ezt általában délután szoktam ha nem tudunk kimenni!
Itt megtalálod, hogy mekkora gyereknek milyen mesék kellenek:
nálunk is Bartos Erika Annás könyvei a favoritok
19 hónapos kisfiam ma elmélyülten lapzgatta hosszasan szinte először, és közben hangosan sorolta mit lát a képen
szerintem kb 2 éves korig elég közösen nézegetni velük a képeket. Jelzik mikor már érdekli őket a történet is.
ja, és nem zavarják őket össze a különböző rajzok. Lányom másfél éves korától a felfők formáját is hasonlítgatta állatokhoz
Ha már Bartos Erika, nálunk először a verses könyvei jöttek be. A Százlábú volt a legelső könyv, amiből "meséltünk", egész addig nem érdekelték a gyerekemet a mesekönyves mesék.
Egyébként egyáltalán nem baj, ha egy gyereknek nincs ezekhez kedve vagy türelme, ugyanolyan jó, ha az anyuka talál ki meséket, sőt...
szia,
mennyi idős a gyerek?
az enyém másfél éves... nagyon régóta mi is nézegetjük a képeket a képes könyvekben.. azt szereti, de rendes mesét nem lehet végigolvasni... úgy kezdtem el rászoktatni, hoyg este, miközben az ölemben fekve issza a tápszert, és olvsok egy mesét az Anna, Peti és Gergőből... valaki írta, hoyg kis gyereknek a saját életéről kell mesélni.. igen, ezek a mesék pont ezért jók.. mert tök egyszerű, hétköznapi történetek, semmi extra, bugyutának is tűnhet, mert semmi tanulkság vagy csattanó... de tök egyszerű, hogy még talán érti is, és közben bazi sok színes kép van, amiket szeret...
eleinte nem is figyelt rá, de mivel amúgy is feküdt a tápszerrel, így végig lehetett mondani.. most már kéri, és mondja is közben a dolgokat...
amúgy nappal neki sem lehet olvasni semmit, mert kiveszi a könyvet a kezemből, vagy becsukja, ellapozza stb.. szóval olyankor még mindig csak a képek nézegetése megy, és a felismerés, meg állathangok stb...
a másik kérdésed: nem, nem zavarja össze! én tökre elcsodálkoztam, de marha jól fel is ismeri a másképpen rajzolt állatokat is.. ha meg mást mond rá, akkor kijavítom, vag ynevetünk egy jót, és ha ragaszkodik hozzá, akkor elnevezzük annak, de mindig hozzáteszem, hogy "amúgy ez egy akármi"... :)
Sziasztok!
Az én fiam most 25 hónapos, de már jó fél éve mesefüggő. Nem tudom, ki mennyire ismeri az Anna, Peti és Gergő könyveket, de nálunk egyet az elejétől a végéig el szoktunk olvasni.
De nem csupán ez a favorit könyv. Rengeteg könyvünk van és a rövidebb meséket is ugyanolyan szívesen hallgatja, mint a hosszúakat. A lényeg az, hogy képek is legyenek.
Nálunk is az van, hogy amint kivégzünk egy könyvet, már szalad is a következőért.
Rengeteg kifejezést megtanult a könyvekből.
De szerintem ez nem általános még ebben a korban. Gyereke válogatja, hogy mi az ami tetszik nekik!
Persze! Az életben sem néz ki minden állat egyformán. Pl tacskó és bernáthegyi. Mégis mind a kettő kutya.
Nagyon okosak ám ezek a picik! Meg tudják különböztetni a dolgokat egymástól, és észrevesznek olyan hasonlóságokat, ami neked eszedbe sem jut!
Persze, köszi, jól jön bármi tapasztalat, tanács. :-(
Mi is szoktunk ilyesmit, na akkor nevet néha, ha a kukurikúúúúú meg nyihahahaha van, de sok állatnál én sem tudom milyen hangot ad ki. :-)
3 éves a lányom, nem köti le sokáig a mese. Van néhány, amit mesélni szoktam, de le kell rövidítenem kb 3 percre az egészet. Vannak azok a könyvek, amik a klasszikus meséket 5-10 mondatban írják le. Na, eddig én azokat megvetettem. Most viszont látom az értelmét. Rövid, tömör, velős, képek is vannak benne, beindítja a fantáziáját, és képes végig ülni.
Az igaz, hogy először nem a mese fogja lekötni, hanem inkább ha a képekről mesélsz neki.
Halihó!:)
Nálunk ez az újság:
Kislányom 15,5 hónapos, elég sok képes könyvünk van, tele állatokkal, nálunk abból áll a mesélés, hogy hozza a könyvet, mutatja az állatot és mi mondjuk neki, hogy mi az, milyen hangot ad ki, épp mit csinál (repül a madár, legel a paci stb..) ha a szöveget fel akarnám olvasni nem hagyja, mert mutat és követeli, hogy arról beszéljek, amire épp rámutat. Rövid meséket sem lehet még olvasni neki.
Bocs, hogy hosszú lettem, de gondolom tapasztalatok is érdekelnek:)
az én fiam 2 éves és képes 1 órát is végig ülni ha mesélek.
ha vége egy rövidebb mesének akkor hozza a másik könyvet hogy abból is és ha már unom akkor szoktunk a képekről beszélgetni.Szóval tényleg gyerek függő!
További ajánlott fórumok:
- Ha nem helyes, fájdalmas dologra hívtátok fel a figyelmet, milyen reakciókat kaptatok?
- Nem szeretem az emberek figyelmét. Mitől van ez a dolog?
- Óvodás gyermekem figyelmetlen. Mit lehet ez ellen tenni?
- 21 hónapos kisfiam beteg. Kaptunk gyógyszert, de nem tudom vele bevetetni hogyan csináljam?
- Hogyan éljem túl? Hogy vészeljem át a napokat? Hogy csináljam?
- Felhívnád a figyelmét a munkáltatónak, ha egy olyan embert akarna felvenni aki nagyon zűrős?