Mikortól iskolaköteles egy gyerek? (tudásbázis kérdés)
Aidababa!
Mint írták a fiad eleve évvesztes.Ha vissza akarod taratni,akkor az ovó nénik automatikusan elküldenek a nevtanba,mert itt már te nem dönthetsz.akik január után születtek,azok nem évvesztesek,ott még dönthet a szülő.
Az iskolai érettségit nekünk februárban csinálták meg,szóban elmondták,hogy a helyemben nem vinnék el a gyereket,de egyébként iskola érett,csak még kislány,mert ő május 31-i.És március végén kaptuk meg papír formában.
Tirinitas.Ha 2007 decemberi a fiad,vagyis jövő évvégén lesz 6 éves így 2014 szeptemberében kell suliba menni.
Hm... akkor az én fiamnak elvileg akkor szeptemberben kell majd kezdenie az iskolát mikor utána decemberben tölti a 6-ot?
2007 decemberi.. Most, szeptemberben kezdte az ovit.
Akkor elvileg 3013 szeptemberében iskolakezdés hacsak a nevelési tanácsadó meg az óvoda nem javasolja, hogy halasszon? Én azt szeretném amúgy mert nem lesz még iskola érett, el van maradva a többiektől.
Idő kell, míg kiértékelik az eredményeket.
Az iskolaköteles és iskolaérett nem ugyanaz a fogalom. Ha az ovi vagy a nevtan visszatartaná a gyereket, kérek mindenkit, hogy ne ellenkezzen! Én ugyanis addig parádéztam, míg az iskolaéretlen gyerekem elsős lett, és ennek 8 évig ittuk a levét :(
A pöszeség ugyanúgy gátolja az iskolai előmenetelt, mint a szociális éretlenség. Hadd legyen a gyereknek még 1 + év gyerekkora, harcolni ráér később...
Én is ilyen cipőben járok most, ezért vagyok képben. :) Bár én épp visszatartani szeretném a fiam, szerencsére az óvoda is így gondolja.
Lehet menni a Beszédvizsgálóba is, ők is adnak szakértői véleményt, a logopédiai osztályokat például csak ők javasolhatják, magadtól nem viheted oda a gyereket.
Az óvoda vezetője is dönthet.
Ha vita merül fel a szülő és az óvoda vezetője között a témában, akkor a nevelési tanácsadóhoz lehet fordulni, illetve bele szólhat egy döntő bizottság is.
Idézet a Magyar Közlönyből:
"27. A gyermekek, a tanulók kötelességei és jogai, a tankötelezettség
45. § (1) Magyarországon – az e törvényben meghatározottak szerint – minden gyermek köteles az intézményes
nevelés-oktatásban részt venni, tankötelezettségét teljesíteni.
(2) A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésõbb az azt követõ évben
tankötelessé válik. Az a gyermek, akinek esetében azt a szakértõi bizottság javasolja, további egy nevelési évig
az óvodában részesül ellátásban, és ezt követõen válik tankötelessé. A tankötelezettség teljesítése a tanév elsõ tanítási
napján kezdõdik. Ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget korábban eléri, a kormányhivatal a szülõ
kérelmére szakértõi bizottság véleménye alapján engedélyezheti, hogy a gyermek hatéves kor elõtt megkezdje
tankötelezettségének teljesítését.
(3) A tankötelezettség a tanuló tizenhatodik életévének betöltéséig tart. A sajátos nevelési igényû tanuló
tankötelezettsége meghosszabbítható annak a tanítási évnek a végéig, amelyben a huszonharmadik életévét betölti.
A tankötelezettség meghosszabbításáról a szakértõi bizottság szakértõi véleménye alapján az iskola igazgatója dönt.
(4) A tankötelezettség kezdetérõl
a) az óvoda vezetõje,
b) ha a gyermek nem járt óvodába az iskolaérettségi vizsgálat alapján a szakértõi bizottság,
c) az óvoda, az iskola vezetõje vagy a szülõ kezdeményezésére az iskolaérettségi vizsgálat alapján a szakértõi
bizottság
dönt.
"
Az én fiam is idén lesz 6 éves. Az oviból elküldték a kérésemre nevelési tanácsadóba, mert lelkileg szerintem még nem érett erre, szerettem volna visszatartani még egy évre. Az óvodaigazgató szerint kevés az esély arra, hogy engedik, mert kötelezővé tették a 3 éveseknek az ovit, és megtelnek az amúgy is teli ovik, és aki csak tud, el kell menjen suliba.
A nevelési tanácsadóba jövő héten megyünk, de felhívták a figyelmünket, hogy mindenképpen írassuk be suliba, és ha mégis maradhat oviban, akkor majd azt jeleznünk kell a sulinak.
Szóval nem olyan egyszerű már, járjatok utána.
Aki betölti a 8 .életévet az iskolaköteles akkor már nem néznek semmit mégha orvosi igazolása is van ha mégse birja a sulit akkor majd visszamarad elsőbe de nem számitják bele majd azt az évet a tanulmányaiba felkészitői évnek felel majd meg ezt onnan tudom ,hogy multhéten volt oviba szülői és van a csoportunkban ilyen gyerek hiába vitte a gyerek anyja az igazolást a dokitól mennie kell iskolába mer betölti a 8 . évét .
Nekem most tölti a 6 ot márciusba a gyerekem de visszalehet hagynom még sőt visszaakarják hagyatni még nem tudom mi legyen nekem is menjen suliba a gyerek vagy se .
További ajánlott fórumok:
- Vallásról - gyereknek; Mikortól? Hogyan?
- Mikortól fürödhet (fürödhet -e) velünk a gyerek?
- Meghatározhatja egy óvónő, h mikortól alhat bent a gyerek? és kinek a feladata a benti problémák-szocializálódás, rendszer stb-megoldása?
- Mikortól érdemes a gyerekeket úszásoktatásra vinni?
- Mikortól kell bilire ültetni a gyereket?
- Mikortól tudnak szívószállal inni a gyerekek?