Mikor köteles anyagilag gondoskodni a gyerek a szülőről? (tudásbázis)
Én úgy tudom, hogy a szülőnek kell kezdeményezni a szülőtartást és ha a biróság megitéli akkor "köteles".
De megnézik mennyi a gyerek jövedelme, van-e és mennyi eltartott kiskorúja, hitele, stb.
Azért mert valaki luxus öregek otthonába akar menni nem vonnak a gyerektől semmit. Ha az eladott ingatlan és a nyugdij nem fedezi a költségeket szerződést sem kötnek vele.
gondolom a lelki békéd rendben, hisz írtad, hogy boldogan élsz...
Egyébként meg felhívod bármelyik otthont, máris megtudod, hogy ha az idős embernek nincs elég jövedelme, akkor eleve már a szerződést sem vele írják, hanem azzal, aki fizetni fogja. Nem gondolhatod komolyan, hogy egy öregek otthona majd pereskedni fog a pénzéért, főleg, hogy csak a legszarabbakba lehet rögtön bejutni, több hónapnyi/évnyi várakozás van a jó helyekre, ők meg aztán simán válogatnak, és nem egy ilyen helyzetet fognak választani, ahol látszi, hogy az örökös csak akkor fizetne, ha kötelezik rá...
Az otthon nem vonhat. Még a beköltözés előtt papírok halmazát kell aláírni, hogy fizetve lesz a díj. Tartalékpénznek akkor is kell lennie, ha 200 ezer a havi díj, mert vannak olyan gyógyszerek, amiket nem támogatnak. Esetleg gyümölcsöt, kekszet akar venni, vagy cigizik.
Mindent tisztáznak bekerülés előtt.
Köszönöm, megnézem.
Pont ezért keres drágább helyet, mert az olcsónál több éves sorállás van. Ezért kérdeztem, ha színvonalasabb helyre megy nem a legolcsóbba, akkor is kötelezhetnek-e a térítésre. Mert a nyugdíj nincs annyi. De sok idő sincs sorba állni.
Gondoltam. Köszönöm, hogy válaszoltál.
Bonyolult dolog lehet ez, és lelkileg nagyon megterhelő. Ahogy a gyermek, úgy a szülő is válhat érdemtelenné a tartásra. Nem tudom nálatok mik történtek, nem is kérdezem, közöm sincs hozzá, de kívánom, hogy a pont szülőd annyit kapjon tőled, amennyit érdemel. Se többet, se kevesebbet.
apósom pedzegette ezt a témát.
nekem! ritkán beszélek vele, akkor is ilyesmit mond.
Létezik tartási sorrend, ahol az első helyen a gyermekek, majd a házastárt/élettárs áll.
Ha a gyermekednek van családja és a jövedelme csak az ő tartásukat fedezi, akkor hiába indítasz eljárást a gyermeked ellen. Nem fogják megítélni a szülői tartást.
A te anyagi helyzetedet is megvizsgálják, hogy jogosan kéred-e a tartást. Még azt is, hogy megérdemled-e. Gondosan bántál-e a javaiddal?
Ha sikerrel is járnál szerintem az nem lehet indok, hogy egy kényelmesebb otthont választasz. És az otthon sem fog egy a jövőben behajtható bizonytalan kimenetelű eljárásra alapozva szerződést kötni.
Tényleg!
Azt nem is írtam, hogy a befizetett összeg nem örökölhető, abban az esetben sem, ha a szülő ma kifizet 10 milliót és holnap meghal az otthonba...
További ajánlott fórumok:
- Miért vállal babát, aki anyagilag mélyponton van?
- Ti támogatjátok anyagilag a gyermekeitek életkezdését? Ha nem, akkor miért nem?
- Mi a véleményetek az olyan feleségekről, akik nem gondoskodnak a férjükről?.
- A 90 éves apai nagyanyám tartásáról kizárólag én vagyok köteles gondoskodni?
- Ki vállalt 3. gyereket ebben a vírus helyzetben? Akinek van 3 gyerkőce hogy bírja anyagilag lelkileg stb
- Miben nyilvánulhat meg az a gondoskodás, amit állítólag a férfiak nagyon szeretnek, elvárnak?