Mikor kell és mikor kezdik a gyerekek kimondani az "r" betűt? (tudásbázis)
Nekem a fiam második éve jár logopédushoz,és meg kell mondjam,nem sok fejlődést látok a gyereken.:(
Másik logopédust is kapott,úgyhogy nem vagyok túl boldog:O
Állítólag sokkal több a beszédhibás fiú,mint a beszédhibás lány.
Fiam,sok hangot helytelenül mond-gyakran nem értem,amit beszél.
Érdekes,hogy mikor olvas,vagy verset mond-akkor jól mondja-csak a beszédében nem tudja alkalmazni.
Most tanul olvasni,szerencsére minden gond nélkül,szépen halad.
teljesen egyetértek vele!
megtapasztaltam...
Mit tartalmaz ez a betűjavító könyvecske? Nem hallottam még róla.
A logopédushoz kellett két kis vékony füzetet vennünk. Tele van képekkel, amiket ki lehet színezni. A képek alatt pedig a szavak, amiket gyakoroltatni kell a gyerkőccel. Az enyém nagyon-nagyon szereti. Rendszeresen előveszi és színezget benne.
Dehogy undok, csak mi gondoljuk rólla ezt...
Gyerekkoromban én sem szerettem:)
Ma viszont, már nagyon örülök, amikor egy gyerektől hallom a motor pörgésének hangját. Vagy a répa, retek, mogyorót.
Betűjavító könyvecskét nem tudom lehet-e itt írni, de ha kéred, jelezz privin és elküldöm a címét szívesen.
Lányom 5 éves kora óta jár logopédiára.
De nálunk ez hátrányban van, mert én magam sem tudom kipörgetni a "r" hangot magában.
Korai segítséget kértem. Azt mondták iskolás korra alakul ki, egyébként élettanilag. Mostmár szépen mondja, de azért még nagy szeretettel foglakoznak vele továbbra is. (3. éve)
Az én kisfiam (nagycsoportos ovis) pont ma volt logopédusnál és meglepődve vettem észre, hogy gyönyörű szépen mondja a "t" és "d" betűkkel együtt az "r"-t. Pl: trabant, drót, stb.
Ma mondta ki először jól az "r" betűt.
A nagyfiamnak ez csak másodikos korára ment,úgyhogy most nagyon boldog vagyok :)
Le a kalappal a logopédus kiscsaj előtt!
Húúú! Mi is rengeteget kínlódtunk azzal a fránya "kimondhatatlan" betűvel. A nagyfiam csak a második osztály elejére (!) tanulta meg kimondani, pedig logopédushoz is járt. Nem akarok senkit bántani, de kicsit furcsállom, hogy logopédushoz járás ellenére a férjemnek sikerült csak megtanítania a gyereket.
A picivel most ugyanebben a cipőben járunk. Ősszel suliba megy és egyedül az "r" betűvel vannak gondjai. Szintén logopédushoz jár, de úgy látom, ő sokkal többet és körültekintőbben foglalkozik a gyerekekkel. Kíváncsi leszek az eredményre.
Az "R" betűt csak leírni lehet,kimondani nem.
Az "R" hangot lehet csak kiejteni.Tudjátok,a betüket leírjuk-a hangokat pedig mondjuk.Bocsi,muszáj volt pontosítanom,mert nagyon zavaró.
5 és fél éves unokaöcsém az oviban jár logopédushoz. Nagyon édes, ahogy koncentrál ha r-hez jut:) Kicsit fura, kicsit más, de a mi r betűnk:)
Másik unokaöcsém egészen pici kora óta berreget, ha mérges volt, neki sohasem okozott gondot kimondani az rt.
Ha így, ha úgy az oviban majd helyrerakják. (én utáltam, hogy nem volt baj az erreimmel, mert nem járhattam logopédushoz és nem kaphattam matricát, mint a többiek :'( )
Akkor még van 4 napod,használd ki! :-)
De biztos kifogod!:)
További ajánlott fórumok:
- Miért nehéz kimondani, hogy "légy szíves, segíts!"?
- Tényleg ilyen nehéz kimondani?
- Nem tudom, nehezemre esik kimondani azt, hogy "szeretlek", leírni se szerettem soha. Mi lehet az oka?
- Hogy kell kimondani?[spanyol név]
- Gyermeked hány éves korában tanulta meg kimondani az R hangot?
- Észrevettem, hogy sokszor nem tudom kimondani rendesen a g és k betűt, csak ha megerőltetem magam, néha nem is értik, mit mondok. Miért?