Gyermeked hány éves korában tanulta meg kimondani az R hangot? (beszélgetés)
Hú, az szuper lenne! :) Köszönöm szépen. :)
Megírom priviben az e-mailcímem.
Anno több mint 20 éve én is a nagycsoportosként jártam logopédushoz.
A logopédus kijött az oviba megnézni ki mit nem tud kimondani aztán akit kellett azt hetente egyszer vinni kellett hozzá.
Egyébként nekem úgy tanították, hogy az r helyett először D betűvel kellett mondanom a szavakat kis szóösszetételeket (ebből a "kenyedet kédek" maradt meg nagyon), mert a d betűből valamiért előbb lesz r betű mint j-ből,tehát ha ilyenekből összeszedsz neki párat, és ezeket mondogatod vele azzal segíted.
Na meg mondogathatjátok a répa retek mogyorót is.
Meg nekem volt ilyen kis mondókám is, hogy:
Trudi kék trikót kapott
kéket mint a Balaton
Trudi nem tréfa
a trikód kifakulhat a napon.
Jól teszed, ha elviszed.
Én is hallottam a lányomnál, hogy nem megy az "r". Amit egy tanító néni kezdeni tud ilyen problémával, azt mindent próbáltam, sikertelenül. A logopédus néni nagyon kedves, sokat segít. De minden nap gyakorolni kell, hogy tuti sikerüljön.
És ami mellbe vágott az az volt, hogy kiderült nem csak a "r" kiejtése a gond. Hanem az is, hogy a "l" és "j" hang között nem tud különbséget tenni a kislányom. Úgyhogy nagy szerencse, hogy logopédus látta, és kiszűrte azt a problémát is, amit én nem vettem észre. Így mire iskolába megyünk, remélem már minden rendben lesz.
Ezek nagyon fontos dolgok az 1. osztályban.
Szóval vidd csak el! Kárára nem lesz, az biztos.
Köszi, tényleg a répa-retekkel próbálkoztunk sokszor:)
De nem volt sikerélménye:(
Megpróbálom amit írtál, hátha bejön nekünk is!
Azért elviszem logopédushoz is, ártani nem árthat.
Nem baj, örülök,hogy leírtad, büszke is lehetsz a kisfiadra!
A lányom is korán tanult meg beszélni egyébként úgy 1,5 évesen és egész szépen kivéve ezt az egy hangot.
Nos, akkor elviszem én, nem várunk, igaz még 2 évig ovis lesz, de nem szeretném ha az iskolában lennének gondjai emiatt.
Szia!
Az én picikém 4 évesen. Olyan szavakkal gyakoroltunk, ami után egyből mássalhangzó jön, pl. torta, marcipán, görkorcsolya, markoló. Ezekkel dolgozik a kis nyelve, tanul meg pörögni. Ha azokkal próbálkozol, hogy répa, retek, mogyoró, akkor nem dolgozik, vagy lenyeli az r hangot, vagy j-t vagy l-t mond helyette. Egyszer vártam rá az oviban, uzsiztak és egy logopédiai munkafüzet volt kint az előtérben, és ebből szedtem az ötletet és nálunk bevált. :)))
Az én kisfiam most négy és fél éves , két és fél éves koráig egy kukkot nem mondott .
Mindent értett és meg is értette magát velünk de nem beszélt.
Van egy rokon kislány aki egyidős a fiunkkal és már 1-1,5 évesen beszélt de hatta ratta ta hotten tottán semmit nem lehetett érteni de marha büszkék voltak rá a szülők és közbe engem meg húztak hogy a mi fiunk semmit nem mond.
Akkor nekem valaki azt mondta hogy ne törődj vele majd meg tanul inkább később de akkor majd talán tisztábban fogja mondani nem úgy mint a kislány hogy tolmács kellet mellé .
És képzeld el így is lett ahogy elkezdett beszélni mindent tisztán érthetően mondott nem selypített nem raccsolt,nem orrból nem nyeli a szó végeket stb gyönyörűen,érthetően jól ragozva beszél sőőt azt mondom az óvodai csoportjában a fiúk közül a legszebben beszél.
Tudom nem ez volt a kérdés de le írtam ,a te kicsikéd is biztos ovis és az óvodában erre nagyon figyelnek lesz vagy van logopédus és ő fogja kezelésbe venni őket légy türelmes erre is meg kell érni , ha esetleg azt az óvodait nem akarod megvárni akkor ha magán úton viszed szerintem a kettőt nem szabad össze keverni,mármint a magán és az óvodai logót.
Az én lányom 5 és fél éves, nagycsoportos. Az oviba jár ki logopédus, és hozzá megy hetente 1x az "r" hang miatt.
Ha az oviban nincs szűrés, mindenképp vidd el a gyerkőcöt szakemberhez te, mert az iskolában komoly gondjai akadhatnak az olvasással és helyesírással. Tanító néniként sok ilyen esettel találkozom sajnos.
A lányom decemberben lesz 5 éves, még nem mondja az 'r'-t.
Szükséges lenne már logopédushoz vinnem, vagy még várjunk hátha..?
További ajánlott fórumok:
- Most megy ötödikbe a gyermeked? Beszélgessünk!
- Hogy hívják a gyermekedet/gyermekeidet?
- Milyen nevet fogsz adni/adtál a gyermekednek?
- Melyik az a könyv, ami nélkül nem gyermekkor a gyermekkor? Mi az, amit szerinted mindenképpen el kell olvasnia gyermekednek?
- Gyermeked hány hónapos korában ejtette ki az első értelmes szót, és mi volt az?
- Három éves korában hányas (volt) fiú gyermeked lába?