Miért vizesednek be az ételek a hűtőben? (beszélgetés)
Szerintem ennek nemigen van köze, inkább annak talán, hogy a mai hűtőkben talán jobban és egyenletesebben hűtenek.
Szerintem mindig is volt az edényekben párásodás, csak Neked kevésbé tűnt fel.
Vagy a sütik és palacsinták jobban megmaradnak, mint azelőtt. :D
Én ha nagy ritkán sütök, ha pár darab későbbre marad, nem teszem a hűtőbe. Órákon belül elfogy. - Vagy a tésztáját hűtöm, és később frissen sütöm ki. De nem vagyunk nagy palacsintások. :D
A habos, krémes sütiket sem kedveljük, a fiúszakasz sem, tehát ilyen gondom nekem nincs.
Ki fogom próbálni a papírt, és azt is hogy nem fedem le az ételt.
Viszont eszembe jutott valami. Mikor még régi Lehel hűtőnk volt, amiben rácsokra lehetett pakolni, nem vizesedtek be a dobozok, fazekak.
Nem lehet hogy a mostaniban lévő üvegpolcoknak köze van a dologhoz?
Ha több réteg papírral feded le, akkor mi történik?
Ráhajtogatva-rászorítva az edény szélére. A fedőt is rárakhatod, ha van. (Ha főzőedény.)
Nekem nem kell tanácsot adnod, de azért köszi:D
Az én hűtőmben nincs párásodás...
A doboz tetejének az alja. :D
Az a lényeg, hogy belül keletkezik az a rengeteg pára. Reggelre elázott a bolognaim teteje. :/
Hát lányok, én őszintén megmondom, hogy soha nem csináltam semmit így, ahogy írjátok! Betettem a kaját a hűtőbe, és kész! Nem lett vizes felül a kaja soha.
Szerintem szerelőt kéne hívni. Nem hiszem, hogy csak egy kisebb nedvesség az, ami a fórum indítóját zavarja.
Az edényen belüli páraképződésről van szó.
Az a fedőről szerintem nem is csepeg vissza, csak amikor leveszem az edényről a fedőt és még fölötte tartom. :D
Végül is az étel saját vÍztartalmából származik, én nem tekintem zavarónak.
Ahogy már tanácsoltam, a sütit és hasonlókat papírba érdemes lazán csomagolni.
Vákumozott dobozokban tárolva nem lesz párás, de ezekhez még szoktak adni a dobozba egy ilyen alátétet, ami egy vékony rács, így ha egy kicsi pára mégis képződne, ami lecsapódik, az szépen a tartó alján marad és nem ázik benne a cucc.
Nekem braun van, de gondolom, már nagyon sok márka gyárt jó vákumozókat.
Lefedetlen cuccot sose tennék a hűtőbe a kajaszag miatt, meg azért sem, mert a jégkockák is átveszik a kajaszagot, meg egyik kajáról a másik terjedhet a baci ha véletlenül ott marad. Bár elég átlátható a hűtőm, nincsenek rejtet bugyrok és kevés kaját tárolok, de mégsem, lefedetlenül nem.
Ezt ugy hivjak, hogy kondenzviz. Hutotol fuggetlen.
A homerseklet csokkenesetol a relativ paratartalom novekszik, es amikor eleri a 100%-ot, a felesleges viz kicsapodik. Mivel lezarod, jobb hijan a fedon.
Ha nem feded le, eloszlik a huto belsejeben, es a nofrost technologia paratlanitja a belso legteret.
Ugyhogy dontsd el: vagy kajaszag, vagy csopoges.
Lehet, hogy fizika, de azért én hívnék egy szerelőt.
Nekem no frost-os hűtöm van. Van, hogy melegen teszem be az ételt, de akkor sem párásodik. Igaz, ennek pont ez a lényege....
Nem, nem az jutott eszembe.
De most, hogy a sütiket mondod: ezeket több réteg papírba próbáld csomagolni, egész lazán! Amolyan harangféle alakot csinálni felette. Akkor a pára ezt fogja átnedvesíteni. És nem a palacsintát. Már ha sikerül megcsinálni, hogy ne rogyjon rá.
A zöldségféléket újságpapírba (nem a fényesbe) szoktam csomagolni, úgy teszem a hűtő aljába.
Régen üveg-vagy porcelán harangot is használtak, valami ételt leborítani. Az az ételtől távolabbra vezeti a párát.
Azt hittem, hogy te is az esti sulira gondoltál, mikor a fizikát emlegetted.
Nekem nem a párával van problémám, hanem azzal hogy csöpög az ételbe, és van ami ezzel tönkremegy (pl. sütemény, palacsinta, rántott hús).
De úgy tűnik, nekem van extra elvárásom. :D
A Ti hűtőitek fiatalok. Az enyém valószínűleg csak kicsivel fiatalabb, mint én. Soha nem teszek bele csomagolatlan vagy lefedetlen ételt, de az sem zavar, ha kicsit párás lesz a fedő belseje.
A fizikából nem a suli következik, hanem a torvényei. :D
Nem is igazán értem, ez ellen miért kell kézzel-lábbal és némi hisztivel hadakozni. Az az étel, amit szüleitek vettek ki a hűtőből, az is párás volt, de a melegítéskor eltűnt. Csak akkor még gyerekek voltatok, és nem páraellenes háziasszonykák. :D
Hűtő --> étel --> pára --> fizika --> suli!
Hát ezért. :D
Akkor tedd jégre az edényt, mielőtt a hűtőbe teszed.A mosogatóban, jégkására.
Nem értem, miért idegeskedsz. Én ugyanezt tapasztalom, de mivel az a "víz" nem kívülről jut az edénybe, soha nem zavart a dolog.
Azt értem, de ez akkor sem normális.
Délben sütöttem tepsiben bolognait, sajttal a tetején. Egész délutánra ott hagytam a pulton, hadd hűljön ki.
Aztán tettem rá folpackot, beraktam a hűtőbe, és kb. fél óra múlva nagy cseppekben állt a víz a folpack alján. :(
Egyébként nem vicces, jó? :D
Már a 2. hozzászólás láttán feltört bennem az aggodalom. :)
Nem víz csepeg bele, hanem az étel saját párája.
Hiába hűtöd le, a szobahőmérséklet és a 6 fok között van különbség, és a belső nedvesség vígan kiszambázik a tetőre-fedőre.
Ne idegeskedj emiatt, ez csak fizika. :D
További ajánlott fórumok:
- Van 3 liter tej a hűtőben, amit sürgősen fel kellene használnom! Kérlek, írjatok egyszerű finomságokat, amibe rengeteg tej kell!
- Meddig áll el a hűtőben a grillpipi?
- Miért kell eldobni a maradék tápszert? Hűtőben sem tárolható még pár órát?
- Bolti mustár és majonéz: Felbontás után hűtőben kell tárolni?
- Felhasználható még az élesztő, ha megfolyósodott a hűtőben?
- Marcipán miért válik vizessé, málóvá a hűtőben?