Miért van néhány lakásnak jellegzetes "szaga-illata"? (beszélgetés)
Biztos, ha jobban megtelepszik ott az illatod, nálatok is lesz valamiféle "otthon-illat", a ti otthonotok illata.
Nálunk még évekig nem lehetett érezni a saját illatunkat, nemrég, 3-4 éve érzem csak én is, illetve akkor figyeltem fel rá, mikor egyszer hosszú idő után hazajöttünk a szüleimtől.
Bár hozzá kell tennem, hogy a bútorzatunk kb. 2 évig folyamatosan készült, ahogy volt pénzünk, nálunk az első néhány évben mindig friss faillat volt, ahogy bekerült egy-egy új bútor a lakásba:-)
Én is a tisztítószerekre tippeltem volna, viszont azok azért változnak az évek folyamán. Érdekes, mert amióta nem lakom anyuékkal, más illatot érzek, mikor megyünk haza látogatóba. Biztos az én "szagom" már nincs annyira aktívan jelen :))
Párommal a közös otthonunkban is van egy jellegzetes illat, amikor belépek, olyan jó "itthon vagyok" érzés :)
Ez olyan szépen hangzik!
Anyuéknál is van tipikus otthon illat. Érdekes, hogy nálunk nincs (én 1 hónapja lakok ott, párom évek óta). Gondolom ez is idővel alakul, meg a fiatalok hajlamosabbak cserélni a tisztítószereket. Mondjuk egy ideje fahéjas illat van, mert olyan illatosítót vettünk:)
Amikor hozzánk bejön valaki a lakásba mindig mondja, hogy na itt vagyok, megérkeztem, érzem ezt a jó illatot. Mindig kérdezik, hogy mi ez a jellegzetes finom friss illat ami nálunk van? Mit érezhetnek? Mondom, nem tudom, mindig a családnevünket mondom, hogy ez az az illat biztosan. :-)
Egyébként a Brise wc illatosítón kívül nem használok mást a lakásban és azt is csak a wc-ben. Tenger illatút. :-)
Én is mindig akárhova megyek, mindenhol más illat van, vagy esetleg szag...! :-S
A szagot nem szeretem csak az illatot. :-)
Most lehet, hogy kiröhögtök... de kicsi koromban úgy hívtam a lakásunk illatát, hogy "anya-szag". A szüleim lakásában a mai napig ilyen illat van, imádok belépni.
Viszont van a mi lakásunknak is egy jellegzetes illata, anyukámnak viccesen mondtam, hogy most már nálunk is "anya-szag" van, csak most már az én "anya-szag"-om. Szeretek hazaérni és megérezni ezt az illatot, ami mindig ugyanolyan, bár ha szellőztetek vagy rántott husit sütök, az egy időre elnyomja:-)
Aztán egyszer olvastam, hogy a férj és a feleség közös illata teremti meg ezt a család illatot, amit aztán bevesz az egész lakás. De gondolom, ez nemcsak a férj és feleség együttélésre vonatkozik, hanem minden életközösségre, akik egy lakásban laknak.
Lehet, hogy ezért tudod a lépcsőház aljában, hogy hol nyílt az ajtó és ezért nem változtak az illatok már évek óta:-)
Szerintem a lakásban élő emberektől is egyedivé válik a lakás "illata".
Most nézem, Marjann is erről írt.
Valószínű azért érzed ugyanazokat a jellegzetes szagokat, illatokat, mert ugyan változnak a tisztítószerek, stb, de sokan mégis a régi beváltnál maradnak. Plusz a falak és a bútorok beszívják a szagot, ami éveken keresztül van a lakásban, így ugyanazt fogják később is árasztani. Plusz az ételek illata is beszívódik.
És aki nem szellőztet rendesen vagy akár még takarítani se takarít tisztességgel, azoknál még nagyobb lesz a szag.
Plusz ha valakinek rengeteg fa van a lakásában, pl a falat azzal csinálták meg (nagyon jól mutat), akkor még 10-15 év múlva is olyan fa illatú lesz a lakás.
Szóval rengeteg oka van a szagoknak.
További ajánlott fórumok:
- Fiatal pár lakásnak manapság be merjen vállalni panelt?
- Kb. mennyi a rezsiköltsége egy 30-35 négyzetméteres lakásnak?
- Mosás-öblítés után is érzem a turkálós ruha jellegzetes szagát. Ti hogy mossátok?
- Hogyan tér vissza a legújabb kommunikációs formákban a hagyományos, közvetlen emberi kommunikáció néhány alapvető jellegzetesége?
- Hogyan lehet elvenni a gumiból készült tárgyak jellegzetes "büdös" szagát?
- Harkányban mennyire érezhető a jellegzetes kénhidrogén szaga?