Miért vagyok rosszabbul, ha egészségesebben étkezem? (beszélgetés)
Nem emlékszem pl tejfölre. Isteni finom. Ettől függetlenül mindenféle formában szeretem a káposztát. Még a paradicsomosat is. De talán ez maradt meg bennem a legjobban.
Gödöllőn a piacon volt egy öreg néni ( vagy 30 évvel ezelőtt ) A családja mindig kihozott vagy 3 jó nagy hordót káposztával. Délre mind elfogyott. Ha jól hallottam, még alma is volt benne. Szóval, fincsi a káposzka...
Csülök... hát, ezt nem kellett volna... van neked szived? :)))
Nemrég ettem csülök pékné módra egy költeményt egy rendesebb helyen. Kislábosban hozták ki, ami nem is volt olyan kicsi. A felét meg tudtam enni, a többit meg a lábossal együtt becsomagoltattam. Hazaértünk, letettem a teraszon, 5 perc múlva megyek érte, hát a szomszéd macskái kilopták belőle a húst. Majdnem megszakadt a szivem. Másnap vittem vissza az üres lábast. Jött a kérdés: milyen volt hidegen? Nem tudom a macskuszok felzabálták...
Megtaláltam, de a szkennelés után olyan halvány, meg kicsi, hiába nagyítok rá, akkor meg homályos lesz. De leírtam kézzel:
Toros káposzta: ( ahogy én megszerettem )
1kg savanyúkáposzta, 80 dkg oldalas. A káposztát 2 vízben kimosom és egy fazékban felteszem főzni. Sózom. Annyi vizet töltök rá, hogy ellepje a káposztát. Ha puha a káposzta leszűröm, jól lecsepegtetem.
Az oldalast sütöm egyben, vagy félbe vágva, hogy beleférjen egy lábosba. Én egy vastagfalú, nagy aluminium lábosban sütöm. Lehet teflonos, vagy vaslábos is.
A húst csonttal együtt sütöm. Olajat töltök egy lábosba, ( lehet zsír is ), ha forró beleteszem a húst és hirtelen megpirítom egy-egy percig minden oldalon. Aztán megsózom és kevés víz hozzáadásával puhára párolom fedő alatt. Addig kell sütni, míg az oldalasból a csontokat kézzel, könnyen ki nem lehet húzni.
A csontokat kiszedem, a húst 10...15 dkg-os darabokra vágom, a felesleges zsiradékot leöntöm egy kis edénybe és a káposztát beleöntöm a húsba és megsütöm. A zsiradékot ha kell utánatöltöm ( összesütöm ) Kenyérrel tálalom.
Én is úgy tudom.
Anno még mi is minden évben karácsony előtt vágtunk disznót. Igen, a mangalicát, mert annak zsírja megtöltötte a bödönt, és kb. augusztus végéig kitartott a zsír.
A malacka/disznó húsából pedig karácsonyra készült el a szárma, (= töltött káposzta) meg a hurka-kolbász-pecsenye és a frissen sült fánk.
A mi Google-barátunk megtud találni majdnem mindent.
Itt van 1 recept, csak azokra a dolgokra kell emlékezni, h ahány ház annyi szokás, és ismerjük be azt, h a mangalica nagyon zsíros hús, amitől olyan nagyon fincsi lesz.
***************
Innen pedig lehet válogatni, mert ahány ház.......
Én úgy tudom, azért "toros" a neve, mert a disznótor jellegzetes étele.
A legtöbb ember akkor gondol csak a probiotikumra, mikor antibiotikumot szed, ez terjedt el a gyakorlatban, hogy akkor "kell és muszáj".
A napokban beszélgettem egy kiváló belgyógyász doktornővel, aki szerint időnként antibiotikum szedés nélkül is jól esik és hasznos a beleknek, ha kapnak egy probiotikumos kúrát, különösen, ha olyan panaszoktól szenved, mint amiket felsoroltál, de anélkül is.
A jó-rossz tápanyag felszívódás/gázképződés olyan összetett dolog, aminek érdemes utána járni, nem csak egy fórum-kommentet ér a téma.
(A doktornő egyébként óvodás korú gyermekének is ad kúraszerűen probiotikumot, természetesen korának és szervezetének megfelelőt.)
Köszi! Gyakorlatilag így készítem én a "húsos káposztát"!
Mert mi disznóöléskor mindig töltött káposztát = szármát készítettünk anno, azért gondoltam, hogy a toros káposzta még egy harmadik variáció. Köszi! Akkor már képben vagyok!
Az előzőt kiegésztve:
Anyám semmiféle káposztát nem főzött, Nagyanyám pedig nem szabolcsi volt. Arad környékéről átszármazva, Békés megyében élt sokáig, aztán Tolnában. Ott még vágtak disznót: mangalicát.
Budapesten is főzött toros káposztát, ha jó húsokat kapott a hentesnél. Nem történt gyakran.
Talán életemben sem jártam Szabolcsban, de ismerem a toros káposztát.
A linkek közül válogathatsz is, melyik recept áll a jól ismerthez a legközelebb.
A lényege, és ezért toros: a disznótor friss húsaiból készül.
Én is imádom, holnap hordós káposztával rakott káposztát főzök.
De toros káposztát még nem csináltam, vagy legalábbis ilyen néven nem ismerem, bár hallottam már a nevét. Tudnál egy linket, vagy receptet írni?
Ha úgy gondolod, hogy a Te hozzászólásaid hasznosabbak, mint az enyém volt, jogodban áll így gondolni - de ilyen stílusban a magam részéről nem szoktam eszmét cserélni semmiről.
Ha a Te számodra ez a hangnem számít természetesnek, az is rendben van, de én másként definiálom a vitakultúrát.
A bab, borsó, kukorica, káposzta a legtöbb embernek puffadást okoz, nemcsak nálad. Nem azért mert valami miatt a szervezeted tiltakozik ellene, hanem mert alapjaiban az emésztésük során gáz képződik a belekben. Ha renyhe a bélmozgás, akkor puffadunk tőle, egyébként viszonylag gyorsan távoznak a gázok... :))
A káposzta kivételével ezek egyáltalán nem rostban gazdag ételek, több bennük a keményítő, nem csoda, hogy lassan távozik az emésztő rendszerből.
Ezekből egyél kevesebbet, kevesebbszer, és helyettük másfajta zöldségféléket keress, és nem lesznek ilyen panaszaid. Répa, saláták, tökfélék, paprika, paradicsom, uborka... rengeteg lehetőség van ezeken kívül.
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Tartós, látványos és egészséges fogyi a testkontrollal. Hétfőtől jön valaki?
- Lelkileg egyre rosszabbul vagyok
- Urológiailag, nőgyogyászatilag egészséges vagyok.Pszihés eredetű a problémám.Ami szégyenlem leírni,de az éjszakai bevizelés.Mit tegyek?