Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Miért vagyok rosszabbul, ha egészségesebben étkezem? fórum

Miért vagyok rosszabbul, ha egészségesebben étkezem? (beszélgetés)


1 2
2022. nov. 28. 01:10
valtozatosan kell etkezni,hogy a testunk mindenfele vitamint megkapjon!
59. d7ba7bf7ff (válaszként erre: 1. - Drflora)
2020. nov. 15. 22:03
Ha csak a húst hagytad el, akkor értelemszerűen azokat eszed amiket megkívánsz és annyit, amennyi jól esik. Célszerű először a testedre hallgatni és csak utána az "okosságokra"! Ha valami nem megy, vagy kellemetlenül érzed magad tőle, azt nyilván nem erőlteted! (Vagy igen?)
58. vigyefene (válaszként erre: 57. - Katt2)
2020. nov. 15. 14:51
Birsalmát meg pici dinnyéket is szoktunk a hordós káposztába tenni.
57. katt2 (válaszként erre: 55. - Napsugár8)
2020. nov. 15. 14:49

Nem emlékszem pl tejfölre. Isteni finom. Ettől függetlenül mindenféle formában szeretem a káposztát. Még a paradicsomosat is. De talán ez maradt meg bennem a legjobban.

Gödöllőn a piacon volt egy öreg néni ( vagy 30 évvel ezelőtt ) A családja mindig kihozott vagy 3 jó nagy hordót káposztával. Délre mind elfogyott. Ha jól hallottam, még alma is volt benne. Szóval, fincsi a káposzka...

56. Napsugár8 (válaszként erre: 54. - Katt2)
2020. nov. 15. 13:42
Nekem van szívem! Neked is van! A cicáid szerint nem is kevés! :)
55. Napsugár8 (válaszként erre: 53. - Katt2)
2020. nov. 15. 13:41
Köszi! Ez érdekes. Gyakorlatilag sült/párolt oldalas főtt hordós káposztával. Se őrölt paprika, se tejföl, semmi egyéb??? Biztosan nem lehet rossz. Ehhez finom, húsos oldalast kellene venni, hogy ne csak a csontot süssük/főzzük. :))
54. katt2 (válaszként erre: 51. - Napsugár8)
2020. nov. 15. 12:08

Csülök... hát, ezt nem kellett volna... van neked szived? :)))


Nemrég ettem csülök pékné módra egy költeményt egy rendesebb helyen. Kislábosban hozták ki, ami nem is volt olyan kicsi. A felét meg tudtam enni, a többit meg a lábossal együtt becsomagoltattam. Hazaértünk, letettem a teraszon, 5 perc múlva megyek érte, hát a szomszéd macskái kilopták belőle a húst. Majdnem megszakadt a szivem. Másnap vittem vissza az üres lábast. Jött a kérdés: milyen volt hidegen? Nem tudom a macskuszok felzabálták...

53. katt2 (válaszként erre: 37. - Napsugár8)
2020. nov. 15. 11:53

Megtaláltam, de a szkennelés után olyan halvány, meg kicsi, hiába nagyítok rá, akkor meg homályos lesz. De leírtam kézzel:


Toros káposzta: ( ahogy én megszerettem )


1kg savanyúkáposzta, 80 dkg oldalas. A káposztát 2 vízben kimosom és egy fazékban felteszem főzni. Sózom. Annyi vizet töltök rá, hogy ellepje a káposztát. Ha puha a káposzta leszűröm, jól lecsepegtetem.

Az oldalast sütöm egyben, vagy félbe vágva, hogy beleférjen egy lábosba. Én egy vastagfalú, nagy aluminium lábosban sütöm. Lehet teflonos, vagy vaslábos is.

A húst csonttal együtt sütöm. Olajat töltök egy lábosba, ( lehet zsír is ), ha forró beleteszem a húst és hirtelen megpirítom egy-egy percig minden oldalon. Aztán megsózom és kevés víz hozzáadásával puhára párolom fedő alatt. Addig kell sütni, míg az oldalasból a csontokat kézzel, könnyen ki nem lehet húzni.

A csontokat kiszedem, a húst 10...15 dkg-os darabokra vágom, a felesleges zsiradékot leöntöm egy kis edénybe és a káposztát beleöntöm a húsba és megsütöm. A zsiradékot ha kell utánatöltöm ( összesütöm ) Kenyérrel tálalom.

52. vigyefene (válaszként erre: 51. - Napsugár8)
2020. nov. 15. 11:35
Fogyózzon aki akar, vagy akinek kell, nekem nem kell.
51. Napsugár8 (válaszként erre: 49. - Vigyefene)
2020. nov. 15. 11:32
Mi húsos káposztának nevezzük, és az év bármely szakában főztünk hordós káposztából. Egy jó húsos csülök + egy kis comb hozzá, aki akar 1-2 füstölt körmöt is bele... adjunk a fogyónak! :)
50. Napsugár8 (válaszként erre: 47. - Guruljka)
2020. nov. 15. 11:30

Én is úgy tudom.

Anno még mi is minden évben karácsony előtt vágtunk disznót. Igen, a mangalicát, mert annak zsírja megtöltötte a bödönt, és kb. augusztus végéig kitartott a zsír.


A malacka/disznó húsából pedig karácsonyra készült el a szárma, (= töltött káposzta) meg a hurka-kolbász-pecsenye és a frissen sült fánk.

49. vigyefene (válaszként erre: 48. - Vigyefene)
2020. nov. 15. 11:14
Én szoktam főzni, de nem szabolcsinak nevezem, hanem vigyefene-félének.
48. vigyefene (válaszként erre: 38. - Katt2)
2020. nov. 15. 11:11

A mi Google-barátunk megtud találni majdnem mindent.

Itt van 1 recept, csak azokra a dolgokra kell emlékezni, h ahány ház annyi szokás, és ismerjük be azt, h a mangalica nagyon zsíros hús, amitől olyan nagyon fincsi lesz.

[link]

***************

Innen pedig lehet válogatni, mert ahány ház.......

[link]

47. Guruljka (válaszként erre: 46. - Katt2)
2020. nov. 15. 11:00

Én úgy tudom, azért "toros" a neve, mert a disznótor jellegzetes étele.

[link]

46. katt2 (válaszként erre: 39. - Guruljka)
2020. nov. 15. 09:47
A jó húsok biztosan kellenek hozzá, bár én nem hallottam a szüleimtől, hogy ezt disznóvágáskor készitik. Közben találtam linkeket. Én nem tudom megítélni, hogy melyik milyen, mert egyáltalán nem tudok főzni. Még a teát is odakozmálom.
45. Napsugár8 (válaszként erre: 44. - Lávli*)
2020. nov. 15. 09:01
Oké! Az én módszerem is csak ajánlás. Majd eldönti a FI, ha egyáltalán el akarja dönteni! :))
44. Lávli* (válaszként erre: 43. - Napsugár8)
2020. nov. 15. 08:59
Nem kell feltétlen követni a doktornő javaslatát, az csak egy ajánlás.
43. Napsugár8 (válaszként erre: 42. - Lávli*)
2020. nov. 15. 08:46
Biztosan hasznos, biztosan használ, bár én elsősorban a természetes élelmiszerek hatásában bízok, hiszek. A mesterségesen előállított készítményekhez már csak végszükség esetén nyúlok.
42. Lávli* (válaszként erre: 1. - Drflora)
2020. nov. 15. 07:45

A legtöbb ember akkor gondol csak a probiotikumra, mikor antibiotikumot szed, ez terjedt el a gyakorlatban, hogy akkor "kell és muszáj".

A napokban beszélgettem egy kiváló belgyógyász doktornővel, aki szerint időnként antibiotikum szedés nélkül is jól esik és hasznos a beleknek, ha kapnak egy probiotikumos kúrát, különösen, ha olyan panaszoktól szenved, mint amiket felsoroltál, de anélkül is.

A jó-rossz tápanyag felszívódás/gázképződés olyan összetett dolog, aminek érdemes utána járni, nem csak egy fórum-kommentet ér a téma.

(A doktornő egyébként óvodás korú gyermekének is ad kúraszerűen probiotikumot, természetesen korának és szervezetének megfelelőt.)

41. Napsugár8 (válaszként erre: 39. - Guruljka)
2020. nov. 15. 07:22

Köszi! Gyakorlatilag így készítem én a "húsos káposztát"!

Mert mi disznóöléskor mindig töltött káposztát = szármát készítettünk anno, azért gondoltam, hogy a toros káposzta még egy harmadik variáció. Köszi! Akkor már képben vagyok!

2020. nov. 15. 00:17

Az előzőt kiegésztve:

Anyám semmiféle káposztát nem főzött, Nagyanyám pedig nem szabolcsi volt. Arad környékéről átszármazva, Békés megyében élt sokáig, aztán Tolnában. Ott még vágtak disznót: mangalicát.

Budapesten is főzött toros káposztát, ha jó húsokat kapott a hentesnél. Nem történt gyakran.

39. Guruljka (válaszként erre: 38. - Katt2)
2020. nov. 15. 00:12

Talán életemben sem jártam Szabolcsban, de ismerem a toros káposztát.

A linkek közül válogathatsz is, melyik recept áll a jól ismerthez a legközelebb.


A lényege, és ezért toros: a disznótor friss húsaiból készül.

38. katt2 (válaszként erre: 37. - Napsugár8)
2020. nov. 14. 20:29
Meg kell találnom, akkor felteszem. Nem hiszem, hogy van link róla. Igazi szabolcsi kaja, máshol nem is ismerik.
37. Napsugár8 (válaszként erre: 36. - Katt2)
2020. nov. 14. 20:09

Én is imádom, holnap hordós káposztával rakott káposztát főzök.


De toros káposztát még nem csináltam, vagy legalábbis ilyen néven nem ismerem, bár hallottam már a nevét. Tudnál egy linket, vagy receptet írni?

36. katt2 (válaszként erre: 32. - Napsugár8)
2020. nov. 14. 19:59
Nem ide tartozik, de most eszembe jutattad édesanyám toros káposztáját... régen ettem már ilyet, szerintem a káposzták csúcsa.
35. df1e1c376c (válaszként erre: 34. - Aurelie)
2020. nov. 14. 19:55
Szerintem hasznosabb tanács azt mondani, hogy csinálj tészta salátát, mint műtejtermekek ajánlani.
34. Aurelie (válaszként erre: 33. - Df1e1c376c)
2020. nov. 14. 19:40

Ha úgy gondolod, hogy a Te hozzászólásaid hasznosabbak, mint az enyém volt, jogodban áll így gondolni - de ilyen stílusban a magam részéről nem szoktam eszmét cserélni semmiről.


Ha a Te számodra ez a hangnem számít természetesnek, az is rendben van, de én másként definiálom a vitakultúrát.

33. df1e1c376c (válaszként erre: 31. - Aurelie)
2020. nov. 14. 19:34
Szóval te mi hasznosat tettel a főzéshez a témával velem szemben? Egy fából vaskarikat?
32. Napsugár8 (válaszként erre: 1. - Drflora)
2020. nov. 14. 19:30

A bab, borsó, kukorica, káposzta a legtöbb embernek puffadást okoz, nemcsak nálad. Nem azért mert valami miatt a szervezeted tiltakozik ellene, hanem mert alapjaiban az emésztésük során gáz képződik a belekben. Ha renyhe a bélmozgás, akkor puffadunk tőle, egyébként viszonylag gyorsan távoznak a gázok... :))

A káposzta kivételével ezek egyáltalán nem rostban gazdag ételek, több bennük a keményítő, nem csoda, hogy lassan távozik az emésztő rendszerből.

Ezekből egyél kevesebbet, kevesebbszer, és helyettük másfajta zöldségféléket keress, és nem lesznek ilyen panaszaid. Répa, saláták, tökfélék, paprika, paradicsom, uborka... rengeteg lehetőség van ezeken kívül.

31. Aurelie (válaszként erre: 30. - Df1e1c376c)
2020. nov. 14. 19:28
Köszönöm, kedves vagy nagyon! :)
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook