Miért nem terem évek óta a mogyoróbokor? (tudásbázis kérdés)
Szia Gina 73! :)
Összegyűjtöttem neked a mogyoróbokorról egy kis segítséget, remélem hasznát veszed! Én pl mókus-szinten szeretem a mogyit(a sima keményhéjút főleg), van a szüleimnél is mogyibokor. :) Szóval: a mogyoróbokor jól tűri a hideget, csak a kora tavaszi hirtelen hőcsökkenések szokták a barkák elfagyását okozni. Fénykedvelő növény, ezért árnyékban nem hoz gyümölcsöt, de a közvetlen napsugárzást is csak mértékkel kedveli. Ezért a déli fekvések nem valók neki, de szereti az északkeleti és északnyugati lejtőket! Nem igénytelen növény, legjobban a jó vízgazdálkodású, tápanyagokkal jól ellátott talajokon érzi magát. Vastag termőrétegre nincs szüksége, mert sekélyen gyökerezik. Éppen ezért rászorul a nyári öntözésre. Elég nagy a térigénye. Ezért - ha termést is várunk tőle -legalább 4, de inkább 5 m-re kell a bokrokat egymástól ültetni. Az ősszel vagy tavasszal ültetett csemetéket 20 cm magasságban vissza kell vágni, hogy elágazzanak. Később az elöregedett, vastag ágakat kell fokozatosan ritkítani.
A mogyoróbokor trágyaigényes növény. Komposzttal, istállótrágyával évenként meg kell szórni a környékét, és ősszel ássuk fel a talaját is.
Védeni kell a mogyorólisztharmattól, az almapajzstetűtől, a takácsatkától, de a legveszélyesebb kártevője a mogyoróormányos bogár. Ez az 5-9 mm hosszú, világosbarna színű ormányosbogár május-júniusban, elhúzódva rajzik, és az akkor még puha mogyoróba rakja le a tojásait. A mogyoró belsejében kikelő fehér kukac 6-8 mm nagyságúra fejlődik, szinte teljesen felhasználja a mogyorómagot, majd belülről 2 mm átmérőjű kerek ablakot rág a mogyoró héján, kimászik, a földre veti magát, és a talajban bebábozódik. A rajzáskor rázogathatjuk a bokrok ágait, hogy leessenek, de eredményesebb, ha május-júniusban kétszer-háromszor permetezünk Metation
0,2%-os oldatával.
Remélem segíthettem! :)
Nos termést csak a 2 éves hajtások adnak, de magának a bokornak elég szellősnek kell lennie.
Az is igaz, hogy egy bokor önnmagában nem terem, mert keresztbe porzás van.
További ajánlott fórumok:
- Evolúció vagy teremtés útján jött létre az élet?
- Elménk teremtő ereje - avagy "álmodd" magad karcsúra...
- Ha egy férfi, mivel nem oldható meg, hogy kettesben maradjatok, megcsókol úgy, hogy a felesége ugyanabban a teremben van...?
- Elfogadod, hogy te Isten szerves, teremtő része vagy?
- Miért hiszel vagy miért nem a gondolat teremtő erejében?
- Mivel kezelitek a mogyoróbokrot a mogyoróormányos bogár ellen? Mi hatásos?