Miért lett a kókuszolajnak hevítés közben borzasztó szúrós szaga? (tudásbázis kérdés)
Mivel?
Úszó olajban sütötte és kihalászta a palacsintákat?
Ma ugyanezt tapasztaltam. Rettenetes, émelyítő, elviselhetetlen szaga lett, amikor elkezdtem hevíteni. A párom kérdezte először, hogy mi ez a szag, én nem is gyanakodtam a kókuszolajra, mert tudtam, hogy az hidegen-melegen teljesen szagtalan (elvileg). Aztán a serpenyő fölé hajoltam, és egyszerre megcsapott a borzalmas, penetráns szag, ami ráadásul addigra (kb. 3 perce hevítettem gázon egy evőkanálnyit) a hajamba, a ruhámba, a bőrömbe beleette magát. Még mindig érzem a kezemen is.
Ez nem Tescós volt, hanem kis műanyag vödörben kapható Auchan-os, de szerintem egykutya, már ami a minőséget illeti. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez újrafelhasznált olaj volt (2 napja használtuk először palacsintasütéshez, és most akartam a maradékot elhasználni), de ahogy látom, friss olajjal is előfordul ugyanez. Jó lenne tudni, hogy mi az oka (ha az újrafelhasználás, azt el tudom fogadni, hiszen szennyeződik, a hevítéstől is módosul a szerkezete stb.), de ha friss olajjal is megtörténik, az elég nagy baj, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy milyen drága.
Nincs mit. :)
Nem volt piskóta, amikor kb. 4 éve végigolvastam a 2006-ban elkezdett naplódat. Olvasni is szörnyű volt, nemhogy átélni.
És talpra álltál, és itt vagy, te, te igazi anyatigris. :D
Jól beszélsz!
Gratula a munkáidhoz. :)
Az edénybe amibe beletettem a kókuszzsírt minden napi használatra van. Abban szoktam csinálni különböző kajákat. Bent volt a helyén, elővettem mint máskor is. Amúgy tefal. Teflonos. Beletettem a kókuszzsírt és elkezdtem hevíteni. Akkor lett olyan szúrós szaga.
Egyébként nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat mindenkinek. :)
Az edény nem volt új, vagy nem mostad ki valami vegyszerrel előzőleg?
Saját tapasztalat szerint a kókuszzsírt nem érdemes nagyon forró serpenyőbe tenni, mert elég hamar füstölni kezd, és az úgy tényleg büdi. Én lassú tűzön olvasztom fel, és csak később veszem fel a serpenyő alatt a lángot, ha már minden alapanyag oda van készítve a sütéshez-főzéshez. :)
Teflonba pedig nem is kell olyan nagy mennyiség, ezért érdemes vigyázni a hevítéssel.
tesco olyan nagy tételben vásárol, és annyira beszorítja a beszállítóit, hogy kizárt, hogy egy direkt gyártási hibás terméket megvegyen, majd azt akciózza.
azt viszont el tudom képzelni, hogy vagy itt a csomagolás során, vagy még a kókuszzsír alapanyagának előállítási helyén (ahol a kókuszt feldolgozzák, darálják) belekerült valami olyan anyag, aminek nem kellett volna :((
szerintem is próbáld meg visszavinni, ha még megvan a blokk.
ha bármi szaga van, én nem enném meg, mert azt jelenti, hogy valami olyan van benne, aminek nem kellene benne lennie :(
az teljesen normális, hogy kicsit magasabb szobahőmérsékleten megolvadt.
de nem szabadna szagának lennie :(
nem tudom, hogy az meg tud-e avasodni...
én inkább valami vegyszerre gyanakszom, ami a gyártás során belekerülhetett :((
a forráspontját nem tudom (de a többi olajnak sem), az viszont egyik jellemzője, hogy kb 22C-ig folyékony, az alatt pedig szilárd halmazállapotú.
nagyon sok kókuszolajat hidrogéneznek (ami nem jó), csak azért, hogy szilárd maradjon magasabb hőmérsékleten is. ilyen pl az aldiban kapható, kb kockavaj kinézetű kókuszzsír. (eleve gyanús, ha nem valami légmentes-szivárgásmentes zacskóban v dobozban van, hanem sima papírba csomagolva. az olyan tuti hogy hidrogénezett :(
További ajánlott fórumok:
- Már minden rákkeltő? Most akkor melyik jó? Zsír, olaj vagy kókuszolaj?
- Mit lehet szedni borzasztóan sok gyomorsavra Rennie-n kívül? És hányás ellen B6-on kívül?
- Egy borzasztóan rossz szokás, a körömrágás...
- 4 eves lanyom borzaszto rossz etvagyu segitsetek mit csinaljak hogy jobb legyen az etvagya es normalisan egyen
- 4,5 évesem borzasztóan köhög, mi lehet a baj?
- Szilikon bütyök korrektort ma kezdtem használni. Borzasztó...