Miért gond a diploma? (beszélgetés)
Köszönöm, most már értem :)
És tudom, miről van szó, én indítottam a topicot... :)
A fizikai és szellemi munka között mindig vannak eltérések. Lehet 8 általánossal 3 műszakban kétszer annyit keresni, mint egy irodában diplomával, pályakezdőként.
De itt arról van szó, hogy a diplomások pályáznak egy csomó középfokú végzettséggel is betölthető állásra.
Egyébként meg aktuálisan most is a legtöbb álláshoz diplomát kérnek, csak 1-2 nyelven minimum közép, de inkább felsőfokon kell(ene) beszélni. Szóval nem a diplomával van a gond, csak még így sem eléggé képzett az ember (szerintük...).
Nettó 80 ezerért dolgoztam 4 műszakban egy multinál folyamatosan, szabadság és bármiféle emberi bánásmód nélkül.
Ráadásul minden percben ott lebegett a fejem felett, hogy bármikor, akár műszak közben is elküldhetnek.
Akkor már inkább a biztos egészségügy.
Persze, ha tudnám csinálni, de nem tudom.
Főleg mert sokat tett ennek a helyzetnek a kialakulásáért... :(
Szükség van a diplomásokra!
Ha lenne hozzá gyomrom, azt hiszem ápolónőnek tanulnék.
Talán az egészségügyben még van lehetőség, annak, aki bírja, és akarja csinálni.
Igen, de az nyugat, ez meg sajnos Magyarország, itt szerintem ez jó fizetés a körülményekhez képest.
Ezért fogom én is elhagyni az országot, amint meglesz a 2. diplomám is...
Tény, hogy iszonyat sok a közgazdász. Ami a probléma velük: 80%-uk NEM beszél semmiféle idegen nyelvet, vagy van egy passzív szókincse. Nálunk nagyrészt multinacionális vállalatok alkalmaznak közgazdászokat, mint említettem, különböző szolgáltató központokba, amik külföldi piacra dolgoznak. Ide csak az a 20% juthat be, aki több nyelvet beszél.
Ivona, nem egy céget ismerek nemzetközi szinten, aki rájött, hogy az indiaiak alkalmazása az informatikában nagyon nem kifizetődő, ugyanis az indiaiak "gyorstalpalón" tanulnak IT-t, és tudásuk finoman szólva is megkérdőjelezhető. Konkrét céget tudok, aki felszámolt 3 éve egy teljes magyarországi egységet, mert juppi, visszük ki Indiába ezt a programozó csoportot...és 1 év múlva jöttek vissza, leforrázva, hogy csinálják már meg...
A pályakezdő programozók fizetése egyébként nálunk br. 400 000 Ft körül mozog, én ezt nem tartanám leszorított bérnek, bár most hangsúlyozom, hogy multinacionális cégekről beszélek, nem pedig magyar vállalkozásokról...
Sziasztok!
Én tavaly végeztem el egy főiskolát, munkaügyi kapcsolatok szakon. Azóta sem tudtam elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatom. Ha nem vesznek fel sehova, nem is lesz, de ez persze a munkáltatót nem érdekli. Azonkívül harmadéves jogászhallgató vagyok, de néha elgondolkozom, hogy van-e értelme tanulni. Munkalehetőség nincs, alig tudok pályázni valamire. Az idén még egyetlen állásinterjúra sem hívtak be, pedig jónéhány pályázatot elküldtem ezalatt a félév alatt. Néha nem is tudom, mit kéne csinálni, nagyon el vagyok keseredve... :-(
De ha ennyire keresett a közgazdász, miért kurtították szinte 0-ra az államilag finanszírozott helyeket?
Azt mondták akkor, hogy annyi van belőle, hogy évekbe telik, mire felszívja a piac...
Egyetértek, hogy nem lehet mindenkiből közgazdász és mérnök, de sajnos most csak erre van kereslet.
Meglepő hallani, hogy mérnökként nehéz elhelyezkedni, mert iszonyat sok mérnök keresésünk van, villamosmérnök, gépészmérnök, automatizálási mérnök...mindért versenyeznek a cégek, főleg, ha nyelvet is beszél...
Szerintem ebben a témában nem lehet általánosítani. Nagyon nem mindegy, az embernek milyen diplomája van. Nyilván egy humán diploma sokkal kevésbé keresett, mint mondjuk egy villamos-vagy gépészmérnöki oklevél.
És nem csak a diplomával van a gond.
Az érettségi ugyan úgy semmit sem ér.
Hiába van közgazdasági érettségim, hiába tudnék bármit megtanulni, nem kellek sehova, mert nincs szakmám.
Ma már szinte senki nem tud elhelyezkedni végzettségének megfelelően...
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményed arról, hogy nem kell nyelvvizsga a diplomához?
- Társkeresés diplomásoknak
- Mit gondoltok erről? Mennyit ér a diploma?
- Mit érdemes tanulni, aminek hasznát is vesszük (tanfolyam, diploma, főiskola, stb.)?
- Miért vagyok elkenődve mióta átvettem a diplomámat, amiért 5 évet dolgoztam?
- Állásinterjún mi a diplomatikus válasz a: miért hagyta ott az előző munkahelyet kérdésre, ha a volt főnök lelki zsaroló, zsarnok volt?