Mi igaz abból a hírből, hogy minden kereskedelemben és vendéglátásban dolgozó eladónak kötelező lenne a névkártya kitűző használata? (tudásbázis)
Konkrét dolgok én sem tudok csak a neten kerestem rá, de ha érintene biztosan felhívnám a hatóságokat hogy hiteles helyről kapjak információt.
Eddig mindenhol azt találtam hogy céges házirendben előírhatják a viselését, de jogszabály nincs rá, tehát alapból nem kötelező.
Én is pont ezt olvastam! Ezért kételkedem, de itt mindenki be van szarva, és rohangál az AZONOSÍTÓJÁVAL.
És ezért lennék én kíváncsi a törvényre! Bár még sehol nem bukkantam rá!
KISOSZ oldalán ezt írják:
Az ellenőrző hatóságokkal történt egyeztetés után tájékoztatjuk a vállalkozókat, hogy sem a kereskedelmi, sem a vendéglátó egységekben nem szükséges a „Névjegykártya kitűző” használata. Ezt semmilyen jogszabály nem írja elő”.
Vigyázat, álellenőrök! Büntetnek?
Miskolc - Állítólag büntetnek az állellenőrök, akik az üzletekben a dolgozók névtábláit ellenőrzik. Az ügyre olvasónk hívta fel a figyelmet, a Borsod Online fórumán.
"Az elmúlt napokban futótűzként terjedt el Miskolcon, hogy minden üzletben (kereskedő, vendéglátó, szolgáltatóhelyen) az ott lévő dolgozóknak névtáblával kell igazolniuk magukat" - olvasható Zsenilia bejegyzésében.
Ezzel kapcsolatban a Borsod Online-nak dr. Tóth Zsuzsanna, a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség vezetője elmondta: körülbelül három hete folyamatosan érkeznek hozzájuk olyan megkeresések, hogy valóban kell-e névkitűzővel azonosítaniuk magukat a különféle üzletekben dolgozóknak. A válasz: ilyen előírás nincs. A jogszabály egyedül a biztonsági őrök számára teszi kötelezővé a névkitűzóvel való azonosítást.
A fogyasztóvédők próbálják kideríteni, hogy honnan indult a szóbeszéd, de eddig semmilyen konkrétumra nem találtak. A hírekben többféle hatóság neve is felbukkant, mint amelyiknek a képviselői állítólag büntettek volna a névkitűzők hiánya miatt. De megbüntetett személyre a fogyasztóvédők idáig nem találtak. Ez egyelőre nem jogalap arra sem, hogy feljelentést lehessen tenni.
Dr. Tóth Zsuzsanna azt tanácsolja, ha bármely üzletben a névkitűzők meglétét, vagy hiányát akarják ellenőrizni, az üzletekben ragaszkodjanak hozzá, hogy az illetők hitelt érdemlően igazolják magukat.
Igen!:)
De ezt én csak azért engedhettem meg magamnak,mert egy kis faluban élek,ahol mindenki ismer mindenkit!Tehát nagyjából ki tudtuk találni,h ki lehet az ellenőr!Ha vki gyanús idegen jött,csak úgy fordult az a tábla!:))
Én boltban dolgoztam,és nekünk is használnunk kellett névtáblát!Mert úgy hallottuk,h súlyos tízezrekre büntetnek érte!
Én utáltam használni,de ha nincs felrakva,akkor a büntetést én fizettem volna!:(
Így inkább feltűztem,de befelé fordítva :))))
Emberekkel foglalkozó közalkalmazottak számára kötelező.
:-(
Tudjátok, mindenkinek vannak jogai ebben az országban, csak annak nincs, aki keményen dolgozik.
Azért tették/teszik kötelezővé, hogy a k.... anyázó beteg, ügyfél vagy vásárló név szerint tudja feljelenteni azt,
aki a k.... anyázásra közli, hogy
"nem a kedves mamája foglalkozása érdekel".
Hát igen, kaphatna kicsit nagyobb nyilvánosságot az ügy! Én egyáltalán nem értek ehhez, úgy hogy sajnos nem tudok segíteni.
Igen, ez valakinek már túl személyes. Holott lehet, hogy akkor látod először és utoljára az illetőt.
Én csak a fodrászomtól hallottam a múltkor, hogy neki is ki kell tennie, mert volt olyan fodrász, akit ezért büntettek meg a városban. Ők nem álellenőrök voltak.
Szóval szerintem lehet, hogy van benne némi igazság.
További ajánlott fórumok:
- Háztartási eszközök és tárgyak, háztartásban használatos dolgok ABC-ben!
- Hol találok kereskedelmi szakmenedzser OKJ tételek kidolgozva?
- Ausztriai munka vendéglátásban
- Kinél milyen mellékhatások jelentkeztek asztma elleni (szteroidtartalmú) spray használata miatt?
- Ti mikor hagytátok abba a légzésfigyelő használatát? A gyártó 12 hónapos kor után javasolja, de olvastam később esetekről...
- Mi a véleményetek a Debrecenben található Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskoláról?