Mi baja lehet a gyümölcsfáinknak? (beszélgetős fórum)
Köszönöm a segítséget, már szóltam a családnak, kicsit elkeseredtem, de majd jövőre remélem!
Köszönöm még egyszer!
Pedig nagyon finom és bő termése volt tavaly mindkét fának...
Sajnálom nagyon.
Akkor a meggyfának is lőttek? Az összes többi fára is átterjedhet?
1 őszi, 1 szilva, 1 cseresznye és 2 meggyfa van plusz az említett 2 sbarack.
A meggy legjelentősebb betegsége a virágzáskor fertőző meggymonília. A betegség tünetei a meggy virágán, hajtásán, vesszőjén, ágán és a gyümölcsön észlelhetők. A fertőzés következtében először a virágok fonnyadnak és barnulnak, a körülöttük lévő levelekkel együtt. Később az egész hajtás elszárad. Az egészséges és a fertőzött hajtásrészek határán mézgacsepp jelenik meg. A fás részeken rákos sebek figyelhetők meg, melyeken mézgafolyás látható. A gyümölcsön a sebek körül egyre nagyobbodó barna színű rothadás figyelhető meg, amelyen szürke penészpárnák elszórtan alakulnak ki. A gyümölcs elszárad és a fán marad. A védekezést a tünetek megjelenése előtt kell megkezdeni. A rezes lemosó permetezés nagyon fontos.
A vegyszeres védekezés mellett fontos még a mechanikai védekezés is, amely a fertőzött hajtások, ágrészek levágását, szellős lombozat kialakítását jelenti.
Jajj ne, igen!
Ez lesz az, köszönöm! :-(((
Sziasztok!
Kezdő kertész lévén, no meg hogy nem találtam a neten információt ez ügyben, tőletek szeretnék segítséget kérni.
Szépen kivirágoztak a fáink, de pár napja arra lettem figyelmes, hogy a két sárgabarackfánk elhullajtotta a virágait,tegnap óta pedig úgy néznek ki mintha megégtek volna, vagy mint amik ezer éve nem láttak vizet, elszáradtak.
Ma néztem ez egyik meggyfát is, azon is jelentkeznek a tünetek, kezdi elhullajtani a virágait, a bimbók pedig elszáradnak, elbarnulnak.
Ismerős valakinek ez a tünet?
Milyen betegség lehet?
Lehet még valahogy ellene védekezni, hogy a többi fa ne menjen tönkre?
Válaszokat előre is köszönöm!
További ajánlott fórumok:
- Beteg a cicám, sokat hány, tud valaki segíteni, mi baja lehet? Aggódom!
- Mi baja lehet az orchideámnak?
- Mi lehetett a baja az LCD TV-nek?
- Lehet baja a nyuszinak, ha egész nap ég a villany, ahol van?
- Szomszéd háza előtti gyümölcsfa átlógva hozzánk, nálunk piszkol. Mit tehetek, hogy ez megszűnjön?
- Egy gyümölcsfát kb mennyi idő alatt lehet leszüretelni?