Mi a véleményetek a staffordshire terrier kutyáról? Érdemes tartani? (tudásbázis kérdés)
Ez nagyon igaz, pont ez a véleményem nekem is. Sokszor ajánlják hozzáértők, hogy ha kiskutyát vesz valaki, többször menjen el és nézze meg az almot összességében, hogyan viselkednek a kutyusok, melyik nyugodtabb vagy virgoncabb, etetésnél melyik tolakodóbb, hogyan játszanak, stb. stb. A gyerkőcök sem válnak 100 százalékig olyanná, amilyenné neveljük őket... :(( :))
Sokan nagyon dícsérik ezt a kutyát és a balesetekért -amiket okoz esetleg- a felelősséget kizárólag a gazdára hárítják. Mert nem foglakozott vele eleget és megfelelően, türelmesen vagy hozzáértően... De... azért valjuk be, hogy nagyon kevés kutyatartó ért alapjaiban a kutyákhoz, mind elméletben, mind pedig gyakorlatban (hogyan kell tanítani, mennyit kell vele foglalkozni naponta aktívan, stb.). Az emberek nagy része barátnak, társnak, családtagnak, kedvencnek veszi a kutyust. És azt gondolom, hogy az sem véletlen, hogy a kutyák általi támadásokat többségében milyen fajta kutyák követik el. Merthogy igenis van olyan -a minap mesélt róla az állatorvosunk-, hogy valaki megfelelően neveli a kutyát, évekig nincsen vele gond, aztán egyszercsak "valamiért" a gazdája ellen fordul. Ha szerencsés az illető, akkor a kutya altatásával végződhet a dolog. Minden kutya más és más, de azért biztosan nem véletlen, hogy némelyiket nem ajánlják gyerekek mellé, hanem inkább őrző-védő célra.
Én nem a staffordshire vagy a pitbull ellen beszélek. Csak a felelősségről. A kutya iránt és a magunk és családunk iránt érzett felelősségről. Mindenki maga tudja, nem gondolom, hogy ezek a kutyák végtelenül szelídek és könnyen kezelhetőek, más kutyákkal és emberekkel könnyen megszoktathatóak. Dehát ez már más történet... :D
Sziasztok!
Nekem amerikai pit bull terrierem van kettő. Nagyon szelídek. Imádom őket. Szerintem egy kutya olyan lesz, amilyenné formálja a gazdája.
Én is csatlakozom. Színigaz.
És hozzátenném, örülnék, ha kevesebb ilyen kutyát látnék az utcán, mert a gazdik jó részük alkalmatlan, a pótázon kívül mással nem tudják fékezni a kutyájukat, pedig ha a többi emberre nem is, de a többi kutyára meglehetősen veszélyesek. Lásd lejjebb a kis staffi és a felnőtt argentin esetét: még azzal a kutyával se tudott kijönni, amelyikkel együtt nevelkedett.
Ha csak szeretgetni, sétálni, társnak szeretnéd, és nincs nagy tapasztalatod, válassz másik fajtát. Akkor a többi gazdival is kevesebb összetűzésed lesz.
Attól függ, milyen célból akarod: tetszik, divatból, vagy munkakutyának akarod. Első kutyának (ha még nem foglalkoztál komolyan kutyával) nem biztos, hogy a sztaffi jó választás.
Amit tudni kell: rögtön tisztázni a rangsort, gazda legfölül, aztán családtagok, végül az eb. Pici kortól szocializálni, emberek, állatok közé vinni fontos! Alap parancsokat megtanítani: ül, fekszik, hozzám, nem szabad, ereszd. A tanításhoz pozitív megerősítéseket használni: jutalomfalat, játék (pl. labdával), dicséret.
Akkor is rendszeresen sétáltatni, ha kertes házban , kertben lakik (akkortól, amikor megvannak az oltásai), mert ezekre az ingerekre szüksége van.
Kölyök korban kutyaoviba, kb. 8-9 hónapos kortól kutyasuliba vinni renszeresen.
Következetesen bánni vele, mint ahogy egy gyerekkel is kell.
Csak akkor válassz ilyen kutyát, ha biztosan lesz időd ennyit foglalkozni vele, minden körülmények között. Még valami: fontos, hogy jó helyről válassz kölyköt, érdemes megnézni a szülőket, hogyan viselkednek, milyen körülmények között tartják őket.
A kutya olyan lesz, amilyennek a gazdája neveli!
Szerencsétlen kutyát jól félrenevelte a párod! A mi kutyánk is lakásban van tartva (tudom ő nem staff, hanem pit, és bullterrier keverék, de ugyanúgy bull tipusú mind), és soha egy hangja nincs, mindenki imádja a házban, az öregek is. A legkisebb kutyákkal is szépen eljátszik, csak a felnőtt és domináns kan kutyákkal nem szabad összeengedni, mert abból balhé lenne. De pl szoktam egy 35kilós staffi kannal sétáltatni, nagyon szépen jönnek egymás mellett. Jó el nem engedjük őket, azt a kutyát amúgysem lehet,mert az nem jön vissza, azt is rettenetesen félrenevelték, simán megharapja a gazdáját is, ha nem tetszik neki valami, és szerintük ez rendben is van! Mondtam már a srácnak, hogy adja oda a kutyáját 3 hétre, és én elviszem a kutyakiképzőnek akihez mi is jártunk kutyasuliba. Ott megtanulná az eb a magyarok istenét az biztos!
Tényleg nem való bárkinek ilyen kutya!
Szia!Nincs semmi baj....tudod az egész család próbálta mondani páromnak,hogy nem neki és nem ide való az a kutya,nem fér bele az életébe.De a kutya szent és sérthetetlen....lehet többe nézi mint a gyerekét.én meguntam,hogy fontos a kutya,nem versenyzek vele,nem leszek örökös második...
Az a durva,hogy panel lakásban volt tartva,ami egyáltalán nem neki való,a folyosón a nénit is támadta,most a telken van...jó helyen van ott..minél messzebb annál jobb:)És a házban az 54 lakás milyen hálás,hogy sikerült elvitetnem innen!
Mi vagyunk az 55.ek.Mikor ugat,már pedig folyamatosan azt csinálta,hát gondolod..fiu kutya,mély hanggal panelben:((2 utcával arrébb hallották!
Lényeg,hogy nincs itt!:))
:))
ma mindenhol mindenki a tyúkokkal alszik, én meg beszélgetek magammal::))
Áh, nem hiszem, hiszen az ebekről beszélünk.
Pedig én várom a folytatást. Tudom, hogy rossz visszaemlékezni:( Próbáld meg akkor csak a jó dolgokat leírni:)
hozzuk össze őket, az se lenne rossz:)
a kutyásat nincs lelkierőm folytatni, gondolom tudon miért, de nagyon eltértünk a témától, majd kapunk:))
Bocs...de nem téged akartalak letámadni ...az tényleg a párod hibája,hogy nem nevelte...de ahogy megtámadott téged...ahogy olvastam a melledet..azonnal elkellett volna vinni...a férjednek kellett volna mondanod...mert ha egy kutya igy támad akkor nem csak téged fog megharapni hanem mindenkit aki bemegy az udvarba és még a családtagokat is.
Nem irtam,hogy te tetted olyanná amilyen...bocs.
További ajánlott fórumok:
- Amerikai staffordshire terrier...Valakinek van ilyen kutyusa?
- Mik a tapasztalatok a németjuhász kutyáról?
- Amerikai staffordshire terrier, Pitbull rajongók gyertek beszélgessünk
- Puli kutyáról kérdések
- A shar-pei kutyáról mi a véleményetek? Jó házőrző? Milyen tulajdonságai vannak?
- Amerikai staffordshire terrier nevelése, tartása